Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi. Bu dönemin anayasası Kanun-ı Esasi, yürütme organı padişah II. Abdülhamid, yasama organı ise Meclis-i Umumi'dir.
Osmanlı İmparatorluğu kuruluşundan 1876 yılına kadar mutlakiyetle yönetilmiştir. Devletin, mutlakiyeti terk ederek parlamenter hayata geçişi 23 Aralık 1876 tarihinde ilân edilen I. Meşrutiyet ile gerçekleştirilmiştir. İlk Türk parlamentosunun kuruluşunda, Genç Osmanlıların uzun süren mücadelesi etkili olmuştur.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti. II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti.
Sultan II. Abdülhamid'in meşrutiyeti fiilen ortadan kaldıran fermanı 23 Temmuz 1908'de yürürlüğe girdi. Meşrutiyetin yeniden yürürlüğe girmesinin ardından Avusturya/Macaristan, 1878'de Berlin Konferansında geçici olarak kendisine bırakılmış olan Bosna-Hersek vilâyetini topraklarına kattığını duyurdu (5 Ekim 1908).
Sultan Abdülhamit Türk tarihinin ilk anayasası özelliğini taşıyan 1876 Kanun-i Esasi ve I. Meşrutiyet'i ilan etmiştir. Kanun-i Esasi şekil olarak halka özgürlük sunarken egemenlik kayıtsız şartsız Osmanlı ailesindir ifadesi eklenmiştir. Halk yönetime katılırken parti kurma ve toplantı kurma haklarından men edilmiştir.
İlgili 33 soru bulundu
Murat'ı halletti, akabinde veliaht Abdülhamit Efendi'yi meşrutiyeti ilan etmesi şartıyla tahta çıkardılar. Namık Kemal, Ziya Paşa ve tabii ki Mithat Paşa'nın önderliğinde 23 Aralık 1876'da Birinci Meşrutiyet ilan edilmiştir.
Belli bir süre sonra Sultan Abdülaziz tahttan indirilerek yenine 5. Murat tahta çıkarılmıştır. Sultan Murat'ın da tahttan indirilmesinden sonra 2. Abdülhamit 23 Aralık 1876'da 1. Meşrutiyet'i ilan etmiştir.
7 Ekim 1919'da başlayan 11 Nisan 1920'de sona eren dönemi “3. Meşrutiyet” olarak adlandırmak gerekir. Cumhuriyet rejimine kadar ilerleyen süreçte Saray'ın asıl ihaneti dış politikaya ilişkin değil, millî hakimiyet ilkesi üzerine kurulu olan anayasal sisteme son vermesidir.
İkinci Meşrutiyet, 23 Temmuz 1908'de Osmanlı Anayasası'nın yeniden ilan edilmesidir. 11 Nisan 1920'de Mebusan Meclisi'nin padişah tarafından kapatılmasıyla 2. Meşrutiyet dönemi sona erdi.
II. Meşrutiyet 23 Temmuz 1908'de (10 Temmuz 1324) ilan edildi. Meşrutiyet'in ilanı ile birlikte basında sansür yasağı kalktı ve bir yayın patlaması yaşandı.
Osmanlı vatandaşları Meşrutiyet ilanıyla seçme, seçilme hakkı kazanmışlardır. Halk, padişahın yanında yönetime ortak olmuştur. Mutlakiyetçi dönem bitmiş, Meşrutiyetçi yönetim dönemi başlamıştır. Türk tarihinin ilk anayasası Kanuni Esasi (1876) ilan edilmiştir.
I. Meşrutiyet, hem Avrupa devletlerinin baskısı hem de çökmekte olan Osmanlı Devleti'nin yenilenmesi ve yaşatılması amacıyla ilân edilmişti. II. Meşrutiyet ise çökmekte olan Osmanlı İmparatorluğunu kurtarmak amacıyla ve uzun süren bir baskı dönemine tepki olarak ilân edilmişti.
Osmanlı'da meşturiyet iki kez ilan edilmiştir. Bu doğrultuda birinci meşrutiyet 1876, ikinci meşrutiyet ise 1878 yılında ilan edilmiştir.
Birinci Meşrutiyet, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Aralık 1876'da II. Abdülhamid tarafından ilan edilen, anayasal monarşi rejiminin ilk dönemi.
Meşrutiyet kelimesi TDK üzerinden bakıldığı zaman anlam olarak, 'Hükümdarlık ile yönetilen bir ülkede hükümdar başkanlığı altında parlamento yönetimi üzerinden ele alınan hükümet sistemi' şeklinde ifade edilmektedir.
Sultan II. Abdülhamid 31 Ağustos 1876‟da tahta geçmiş ve tahta çıkışının hemen akabinde 23 Aralık 1876 yılında yayınlanan bir iradei seniyye ile Kanuni Esasi yani anayasa ilan edilmiştir. Böylelikle tarihimizde ilk kez bir hükümdarın yetkileri pozitif hukuk ile sınırlandırılmıştır.
Tarihçiler arasında farklı görüşte olanlar mevcut olsa da 2. Meşrutiyet dönemini 23 Temmuz 1908 tarihinde, askıda olan Kanun-i Esasi'nin yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920 tarihinde tasfiye edilmesine kadar geçen dönem olarak kabul edilmektedir.
İkinci Meşrutiyet (Osmanlıca: ايکنجى مشروطيت), Osmanlı Anayasası'nın, 30 yıl askıda kaldıktan sonra, 23 Temmuz 1908'de yeniden ilan edilmesiyle başlayan ve Mebuslar Meclisi'nin Sultan Vahdettin tarafından 11 Nisan 1920'de tasfiyesi ile sona eren dönemdir.
I. Meşrutiyet, Genç Osmanlılar adı verilen topluluğun, Batı felsefesinden etkilenmesi sonucu meydana gelmiştir. Bu yeni düzen, 1876 yılından 1878 yılına kadar olan zamanı kapsamaktadır. Oldukça kısa süren I. Meşrutiyet, padişahın Osmanlı- Rus Savaşı'nı bahane etmesi ile son bulmuştur.
Batıcılık çabaları II. Meşrutiyet'in ilanıyla yeni bir çehre kazandı.
Üçüncü Meşrutiyet Kitap Açıklaması
Mahmut Goloğlu'nun Milli Mücadele Tarihi dizisinin üçüncü kitabı, Milli Mücadele'den Cumhuriyet'e uzanan sürecin ana dönüm noktasını, Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunu ve ilk dönemlerini inceliyor.
Bunlar, sırasıyla “geleneksel”, “yasal-ussal” ve “karizmatik” meşruiyettir.
Meşrutiyeti ilan eden padişah II. ABDÜLHAMİT'TİR. İlan ettiren grup ise Genç Osmanlılar (jön Türkler)' dir. Bu dönemde Osmanlı düşüncesi devletin resmi görüşü haline gelmiştir.
Yapılan seçimler sonunda Son Meclis-i Mebûsan ilk toplantısını 12 Ocak 1920'de yaptı. 16 Mart 1920'de İstanbul'un İşgali üzerine, parlamento, işgal güçlerinin baskısıyla anayasaya aykırı olarak 11 Nisan 1920'de resmen kapatıldı.
II. Abdülhamit döneminde ilan edilmiştir ve 1924 yılına kadar da yürürlükte kaldı. Kanuni Esasi'nin en önemli özelliği ise özgür bir İslam ülkesinde uygulanan batılı tarzda hazırlanmış ilk anayasa olmasıdır. Bu anayasa ile mutlak monarşi yerine anayasalı monarşi sistemine geçilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri