Gebeliğin ilerleyen haftalarında su gibi bir akıntı geliyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Normal olarak kabul edilebilecek beyaz renkte ve normal kokudaki akıntının renk ve kokusu farklılık gösteriyorsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Gebeliğin özellikle son aylarında anne adayları; su kesesinin açılarak su gelmesi durumunu, akıntı ile karıştırabiliyor. Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir.
Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar? Hamilelikte görülen akıntı artışı genellikle gebeliğin başlangıcı ile birlikte, ilk 6 ve 8. haftalar arasında başlar. Bunun nedeni bu dönemde hormonal dengelerde önemli değişikliklerin meydana gelmesidir.
“Hamilelik belirtileri neler? Vajinadan su gibi akıntı gelmesi bir belirti mi?” sorusu da merak edilenler arasında. Sık gelen belirgin akıntılar hamileliğe işaret edebilir. Bu akıntılar beyaz ve süt kıvamlıdır.
Berrak ve sulu akıntı: Akıntı berrak ama gergin ve mukoza benzeri olduğunda, muhtemelen yumurtlama olduğunu gösterir. Bu tür akıntı normal bir deşarj türüdür. Kahverengi veya kanlı akıntı: Özellikle adet dönemi esnasında veya adet bitiminin hemen sonrasında oluştuğu zaman genellikle normaldir.
İlgili 32 soru bulundu
Berrak ve mukus benzeri
Akıntı berrak, fakat akışkan değilse ve gergin ve mukus benzeri bir kıvamdaysa bu sıklıkla kadının yumurtlama döneminde olduğunun göstergesidir. Normal bir vajinal akıntı türüdür ve ayın belirli dönemlerinde görülür.
Eğer su kesesi, üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amniyon suyu sızıntı şeklinde akabilir. Bu nedenle idrar kaçırdığını ya da akıntı nedeniyle ıslaklık hissettiğini düşünebilirsin. Amniyon sıvısı akıntı gibi koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan yapıda ve açık sarı ya da ıhlamur çayı renginde olur.
Gebelikte en sık karşılaştığımız sorulardan biri ''Acaba suyum mu geliyor'' sorusudur. Genellikle bacaklarından akacak şekilde olabildiği gibi, eğer yırtılma üst tarafında olduysa sızıntı şeklinde de olabilir.
Doktorunuz muayene yaptığında rahim ağzından amniyotik sıvı sızıntısını görür. Ayrıca ultrasonda bebeğin sıvısının azalmış olduğu da farkedilir. Şüpheli bir sızıntı varsa doktorunuz amnisure ya da actimprom gibi çeşitli testlerle suyunuzun gelip gelmediğini netleştirmek isteyebilir.
Amniyon sıvısı akıntı şeklinde koyu ve kıvamlı olmaz. Su gibi akışkan bir yapıya ve açık sarı ya da ıhlamur çayı rengine sahip olur. Çamaşırda akıntı gibi bir tabaka bırakmadığı için öksürme ve aksırmada olduğu gibi idrar kaçırmaya yol açmaz. Kendine özgü bir kokusu da vardır.
Aynı şekilde, hiç kasılmalarınız başlamadan su gelmesi olabilir ya da su gelmesi, doğumun herhangi bir evresinde gerçekleşebilir. Önce ya da sonra su gelir diye bir sıralama yoktur.
Gebeliğin sonlarına doğru zarların kopması, zarların doğal bir zayıflamasından veya kasılmaların kuvvetinden kaynaklanabilir. genellikle uterustaki bir enfeksiyona bağlı olarak ta gelişebilir.
Araştırmalar, annenin daha fazla su içmesinin amniyotik sıvı indeksini yaklaşık %16 artırdığını ortaya koymaktadır9. Hamilelikte ne kadar su içilmeli konusunda da uzmanlar genellikle hamilelik boyunca günde 8-10 veya 10-12 bardak su içmeyi önermektedirler10.
Suyun gelmesi: Bebeği koruyan su kesesi gerilmelerin ve kasılmaların etkisiyle yırtılabilir. Bu nedenle amniyon suyu rahimden dışarı akar.Su kesesi üst bölgeden ve sıyrık şeklinde yırtılmışsa amniyon suyu sızıntı şeklinde akabilir.
Gebeliğin son haftalarında kesenin yırtılıp, suyun bacakları ıslatacak kadar gelmesi ile birlikte doğum başlar. Amniyotik kesenin yırtılması ile birlikte genellikle 24 saat içinde doğumun başladığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.
Suyunuzun gelmiş olması bebeğinizin su kesesinin yırtılmış olmasıdır. Bunu siz de fark edebilirsiniz ama bazen de vajinal akıntıyla karışabileceği için, doktorunuz bunu bazı testlerle ayırt edecektir. Su gelmesi çok önemli olduğu için, çamaşırınızın ıslanması gibi bir durumda doktorunuzu haberdar etmelisiniz.
Bazı durumlarda fazla miktarda sıvı kaybına bağlı olarak amnios sıvısı ileri derecede azalmış olabilir. Bu durum bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkilemekle beraber kordon sıkışması ve buna bağlı fetal distres gelişme olasılığını artırır. Buna bağlı olarak bebek hareketleri azalabilir.
Bebeğin başının doğum kanalında ilerleyebilmesi için rahim ağzının tamamen açılmış ve incelmiş olması gerekir. Aktif eylemde rahim ağzı incelmeye ve açılmaya başlar. Rahim kasılmaya başlar, kasılmalar sırasında kadın ağrı ya da sırtında, alt karın çevresinde basınç hisseder.
Eğer suyunuz doğum eylemi başlamadan önce gelirse, buna ''membranların doğum önce yırtılması'denir. Suyunuz geldiğinde vajinada bir ıslaklık hissi, vajinadan küçük veya büyük miktarlarda sıvı akışının olması veya daha bariz şekilde şeffaf ya da açık sarı bir sıvının akışının görülmesi deneyimlenebilir.
Fazla vajinal ıslanma (Hiperlubrikasyon) neden olur? Cinsel ilişki sırasında vajinal ıslanmanın normalden fazla olması sonucu hassasiyet ve hazda azalma olabilir. Bunun sebebi enfeksiyonlar, vajinanın genişliği olabileceği, bazı kadınlarda vajinal sıvıların fazla olması nedeniyle de olabilir.
Vajina normal olarak nemli bir yapıya sahiptir. Vajina duvarlarındaki ve vajinanın içinde bulunan rahim ağzındaki bezelerden salgılanan sıvılar bu nemliliği-ıslaklığı sağlar. Vajina vücudun dışarıya açılımı olan boşluklarından bir tanesidir. Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir.
Vajinal ıslanma ya da vajinal lubrikasyon, ovülasyon döneminde veya cinsel uyarılma ve cinsel ilişki sırasında vajinal salgı bezlerinin çalışmasıyla vajinanın kaygan duruma gelmesidir.
Gebelikte bol sıvı alımı önemlidir. Yeterli miktarda su alınmaması ve bağırsak hareketlerinin de gebelik öneminde azalması sebebiyle kabızlık ve buna bağlı olarak hemoroid (basur) eğiliminin artmasına neden olur. Az sıvı alımı ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarının gelişimine de neden olabilir.
Hamilelik döneminde anne adayının su ihtiyacı artmaktadır. Normal bir insan günde 2- 2,5 litre suya ihtiyaç duyarken bu sayı gebelerde 3- 3,5 litreye kadar çıkmaktadır. Çünkü anne adayının fizyolojik durumuna fetal büyüme eklenmektedir. Bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısı kendini yenileme ihtiyacı duyar.
Gebeliğin 20-30. haftalarında en yüksek düzeylerine çıkan bebek suyu, 34-36. haftadan sonra azalmaya başlar. Bu azalma normal olan bir durumdur. Bebeğin suyunun doğuma yakın dönemde zaten azalacağını unutmamak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri