Vajinada batma hissi, gebeliğin ilk haftasından itibaren başlar ve genellikle hormonal değişimlerden dolayı meydana gelir. Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron, rahmi hamileliğe hazırlarken embriyonun rahme tutunmasında önemli rol oynar.
Hamilelik sırasında hormonlarda meydana gelen artış sayesinde, anne adayları bir dizi vajinal enfeksiyona daha duyarlıdır. Gebelerde bazen fazla akıntı , vajinada yaşayan doğal bakteriel denge bozulduğunda da ortaya çıkan enfeksiyondan kaynaklanabilir.
Vaginal akıntı ( lökore), irritasyon ve enfeksiyonlar gebelerde sıklıkla görülür. Yapışkan, beyaz ya da açık sarı akıntı, gebelik süresince devam edebilir. En sık rastlanan sorun candida albicans, yani mantar enfeksiyonlarıdır. Yanma, kaşıntı, çökelek peyniri tarzında akıntı ile kendini gösterir.
Hamilelikte vajinal kaşıntı travazol krem ile tedavi edilebiliyor. Travazol krem hamilelikte vajinada yanma ve kızarıklık gibi semptomları da hafifletiyor. Ancak vajinada kaşıntı için krem kullanmadan önce bunun bebeğine zarar verebilecek bir bileşen içermediğinden emin olmalısın.
Gebelikte vajinada damarlanma dolayısıyla kanlanma artar. Vajinal akıntı koyu ve beyaz-sarı renktedir. Akıntı miktarı artar. Dış üreme organlarında damarlanma artar hatta bazen varisler izlenebilir.
İlgili 21 soru bulundu
Hamilelik belirtileri akıntı şeklinde kendini belli edebilir. Özellikle ilk 3 haftada vajinadan beyaz yapışkan sıvı gelebilir. Bu vücudun kendini hamileliğe hazırladığının bir göstergesidir. Ancak akıntı dışında vajinada kaşıntı ve yanma varsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir. Gebeliğin ilk haftalarında, gebeliğin rahim iç duvarına yerleşmeye çalışmasından ötürü bölgede ağrı hissedilebilir. Ayrıca gebeliğin son 3 ayında, anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak vajinaya binen yük artar.
Sperm veya Prezervatif Alerjisi
Prezervatiflerde, vajinal kayganlaştırıcılarda ve nemlendiricilerde bulunan kimyasallar vajinanın hassas cildini tahriş edebilir ve yanmaya neden olabilir. Bu, vücudun normal salgılarının pH'ındaki bir değişiklikten kaynaklanmaktadır.
Vajinaya bulaşan bakteriler idrar yollarına kadar ulaşabilmektedir. İdrar yollarından idrar torbasına ve böbreğe kadar giden bakteriler, bu bölgelerde enfeksiyona neden olmaktadır. Enfeksiyona neden olan bu durum vajinada yanma ve ağrı hissinin başlıca kaynaklarındandır.
En sık neden vajinal enfeksiyonlardır. Vajinit, vajinal iltihaplanma veya normal vajinal floradaki değişikliklerin neden olduğu vajina bozukluklarının genel adıdır. Şikayetler vajinal akıntı, vajinal yanma, batma hissi, koku, kaşıntı gibi rahatsızlıkları içerir.
Vajinada yanma oluşması çoğu zaman kaşıntıyla beraber ya da kaşıntı sonrasında ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla aslında yanmanın nedeni vajinal kaşıntıdır. Kaşıntı ilerlediğinde yanmaya dönüşmektedir. Vajinanın çok hassas bir PH dengesi vardır.
Aynı zamanda günlük pedler ve vajinanın PH yapısını bozacak kimyasal temizleyiciler ile duş jeli de bu duruma yol açabilir. Vajinada yanma şikayetleri cinsel ilişki sırasında olabileceği gibi adet dönemi öncesinde ya da adet dönemi içinde ortaya çıkabilir.
Sık İdrara Çıkma
Hamilelikte sık idrara çıkmanın bir diğer nedeni de; genişleyen rahimdir. Rahminiz idrar torbanıza baskı yapar ve idrarın tutulduğu hacmi daraltır. İdrara çıkarken ağrı ve yanma hissi varsa idrar yolu enfeksiyonu olabilir, hekime danışılmalıdır.
Hamilelik sırasında zaten artan bu ihtiyaç enfeksiyon söz konusu olduğunda daha da belirgin hale gelebilir. Ayrıca idrara çıkarken yaşanan yanma hissi ve ağrı da enfeksiyonun diğer işaretleri arasındadır. İdrar yaparken zorlanma ve tam olarak boşaltamama hissi de idrar yolu enfeksiyonuna işaret edebilir.
Hamilelik boyunca idrar rengi açık sarı ve koyu sarı tonları arasında değişebilir ve bu normaldir. Çeşitli sebeplerden idrar rengi etkilenebilir. Anne adayları hamilelik süresince idrar rengini kontrol etmeli ve normal olmayan herhangi bir durumda kadın doğum uzmanına danışmalıdır.
CLEOCIN, klindamisin fosfat isminde bir antibiyotik içerir ve vajinal krem şeklindedir. Bu ilaç, bakteriyel vajinozisi (vajinadaki bakteriyel bir enfeksiyon) tedavi etmek için kullanılır. CLEOCIN, 40 g'lık lamine tüpte 7 adet tek kullanımlık aplikatörü ile birlikte sunulmaktadır.
Vajina Kaç İlişkiden Sonra Genişler? İlişki sayısı ile vajina genişlemesi arasında ilişki yoktur. Vajina, ilişki ile değil pelvik taban kaslarının ve bağ dokusunun zayıflaması sonucu genişler. Bu nedenle vajina genişliği ile ilişki sayısı hakkında yorum yapmak doğru olmayacaktır.
Mesane Diyeti: Alkol, baharat, gazlı içecek ve kafein tüketimini azaltarak bu hissin de azalmasını sağlayabilirsiniz. Tüm bu maddeler mesane uyarıcı maddeler olduğundan sürekli idrar varmış hissi verebilir. Bol Su İçmek: Yeterince su içerseniz bu mesaneniz için gerekli olan faydayı sağlar.
Kadınlarda aşırı cinsel ilişkinin herhangi bir tehlikesi yoktur.
Sperm alerjisi genellikle vajinal bölgede kızarıklık, şişme, ağrı, kaşıntı ve yanma hissiyle ortaya çıkıyor. Genellikle cinsel temastan 10-30 dakika sonrasında başlayan bu şikayetler spermin temas ettiği her bölgede görülebiliyor. Bu semptomlar saatler veya günler sürebiliyor.
Yani kadının rahmine giren bir sperm rahimde 3-4 gün canlı olarak durur. Yumurta henüz canlıyken yaşanan korunmasız bir cinsel ilişki sonucunda kadın rahmine giren sperm yumurtayı döller. Döllenen yumurta rahim astarına girer ve hamilelik oluşur. İlişkiden 7 gün sonra hamilelik oluşur ancak belli olmaz.
Hamilelik döneminde değişen hormonlara bağlı olarak vajinal kan akışı meydana gelmektedir. Aynı zamanda hamilelik belirtilerinden birisi olarak sayılan vajinal akıntı, hamilelik dönemi boyunca devam etmektedir.
Akıntı: İlk günlerde görülen vajinal akıntı, çoğunlukla beyaz ve akışkan bir dokudadır. Bu durum döllenmeden sonra vajina duvarının kalınlaşmasına bağlı olarak görülür. Vajina duvarında tutunan hücreler, büyür ve vajinal akıntıya sebep olabilir.
Hamilelikte vajinal akıntı, artan östrojen hormonunun etkisinden dolayı normal olmakla birlikte her vajinal akıntı da gebeliğe bağlı normal bir akıntı olmayabilir. Gebeliğe bağlı görülen normal akıntılar genelde kokusuz, beyaz akışkan kıvamda ve incedirler, kaşıntıya sebep olmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri