Bunlar Kulak Burun Boğaz Uzmanlarının yaptığı yumuşak damağa ve dile yapılan cerrahi uygulamalar, CPAP maskesi ve horlama protezleridir.
Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Bununla birlikte, horlama protezi her hastaya özel ölçü alarak olarak yapılır. Horlama protezi her gece uyumadan önce kullanılır. Dişler üzerine aynı boksör dişliği gibi takılarak alt çeneyi önde konumlandırır, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açarak horlama ve uyku apnesini engeller.
Geceleri uykuda kullanılan ve dişler üzerine oturan horlama protezi alt çeneye ileri ve aşağı konum vererek sarkmış olan dokuları tekrar eski gerginliklerine kavuşturarak soluk yolunu açar ve horlama ve uyku apnesini engeller. Hastalık ne kadar erken evrede yakalanırsa tedavi süresi o kadar kısalır.
Horlama sorunu olan hastalara yapılacak ilk muayenede burun başta olmak üzere dil kökü, yumuşak damak ve bademciğe bakılır. Başvurulacak ilk tedavi yöntemi ise burunda meydana gelebilecek sorunları ortadan kaldırmaktır. Burun estetiği sayesinde burundaki tıkanıklıklar onarılır ve horlama problemi de sona ermiş olur.
İlgili 33 soru bulundu
Horlamanın kesin çözümü, horlama protezidir. Kişinin ağız, diş ve çene yapısına özel olarak hazırlanır. Dişler üzerine oturtulan horlama protezi, alt çenenin ileri ve aşağı doğrultuda konumlanmasını sağlar. Bu sayede uyku sırasında arkaya-geriye doğru yığılan dokular toparlanarak hava yolunun tıkanması önlenir.
İyileşme süresi: Horlama ameliyatı sonrası iyileşme süresi, ameliyatın türüne ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genellikle tam bir iyileşme süreci birkaç hafta sürebilir.
Bütün cerrahi müdahalelerde olduğu gibi protez cerrahisinin de kendi içinde riskleri vardır. Bunların hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gerekir. Bu riskler bilindiği için ameliyattan önce bunlara karşı önlem alınır. En sık karşılaşılan risk enfeksiyon riskidir.
Tüm ameliyatlar gibi diz protez ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Bunlar kan pıhtı oluşmasına bağlı sorunlar, enfeksiyon yani mikrop kapmaya bağlı riskler olabilir. Mevcut koruyucu yöntemlerle pıhtıya bağlı sorunlar düşük riskli hastalar için oldukça azalmıştır.
Yan yatış pozisyonu, horlamayı azaltmak için genellikle en etkili olanıdır. Başınız ve boynunuz hizalı olarak yan yattığınızda, hava yolları daha iyi açılır ve hava dolaşımı artar. Bu da hava yolundaki tıkanıklıkların ve titreşimlerin azalmasına yardımcı olabilir.
Horlama Tedavisinde Horlama Protezleri
Alt çeneyi önde ve aşağıda tutarak nefes geçişi sırasında hava yolunun genişlemesini sağlayan horlama protezleri alt ve üst çeneye takılan plak protezler olarak tanımlanabilir.
Horlama vakalarının yaklaşık yüzde 30'u burundan kaynaklanır. Burun bantları burun tıkanıklığından kaynaklanan horlamayı azaltabilir ama tedavi edici özellikleri yoktur.
Günümüzde horlama tedavisi için kullanılan en etkin yöntem horlama protezleridir. Diş Hekimi tarafından yapılan horlama protezi uykuda kullanılan, dişler üzerine takılarak alt çeneyi önde konumlandıran, dilin ve damağın sarkmasıyla tıkanmış olan nefes yolunu açan bir apareydir. Düzenli kullanım önemlidir.
Böylece nefes yolları açılarak horlamanın önüne geçilmiş olur. İbrahim Saraçoğlu'nun horlama tedavisi ise şöyledir: 3-4 yaprak beyaz lahana ve 4 su bardağından biraz az su ile kaynatılır ve süzülür. Bu su günde 2 defa aç karnına içilir.
Puranox sprey kolunun tek bir hareketiyle alınan doz geceyle sizi barıştırır. » İçerisinde kimyasal, sentetik veya hormonal koruyucu katkı maddesi bulunmamaktadır. Herhangi bir yan etkisi yoktur. » Bu ürün Avrupa Birliği koşullarına uygun olarak Hollanda'da üretilmektedir.
Horlama, uykuda nefes tıkanması gibi şikayetleri olan hastanın KBB hekimi tarafından yönlendirilmesi ile gidilen nöroloji uzmanı, uyku apnesi rahatsızlıklarını teşhis edilmesi için gerekli aksiyonları alan doktordur. Ayrıca bazı uyku problemleri ile alakalı direk olarak da bir nöroloji uzmanına gidilmiş olabilir.
Günümüzde protez ameliyatları; robotik cerrahi, dayanıklı protezler ve uygun cerrahi teknikler birlikte kullanılarak tecrübeli ellerde yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve eklem fonksiyonlarının iyileştiği bir yaşam mümkün olmakta.
Diz protezi ameliyatı, genellikle hastanın durumuna ve protez tipine göre değişmekle birlikte, ortalama olarak 1 ila 2 saat arasında sürebilir.
Ameliyattan sonraki 1-2 hafta boyunca bacakta şişlik ve ağrı olabilir. Ameliyattan sonraki 2-6 hafta arasında fizyoterapistler tarafından düzenli rehabilitasyon seansları yapılabilir. Ameliyattan sonraki 3-6 ay arasında hastanın yavaş yavaş normal günlük aktivitelerine geri dönebilir.
Diz protezi ameliyatından sonra cerrahiye bağlı diz bölgesinde ağrı yaşanabilmektedir. Ama diz protezine bağlı sorunlar tüm bacakta ağrı olmamaktadır. Bel, kalça eklem sorunlarıgibi farklı rahatsızlıkların bacakta ağrıya neden olabileceği unutulmamalıdır.
Uzun süre ayakta duramayan ya da yürüyemeyen; hareket kısıtlılığı yaşayan hastalar. İlaçla tedavi ve fizik tedavi yöntemlerinin fayda sağlanamaması durumunda. Eklemde ve bacaklarda şekil bozukluğu yaşanan hastalardır.
diz kireçlenmesi olan hastalarda uygun zamanda, doğru endikasyon ve teknik ile yapıldığı ve kaliteli. protez kullanıldığı zaman sonuçlar oldukça başarılıdır.
Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir. Horlama erkeklerde, kadınlara oranla daha fazla görülen bir problemdir.
Burun ameliyatlarında burundaki kıkırdak ve kemik eğrilikleri giderilerek, nazal val restorasyonu sağlanarak , konka adını verdiğimiz burun etleri küçültülerek nefes yolu açılır ve buruna bağlı horlama giderilmiş olur. Eğer diğer nedenler söz konusu ise horlama tamamen geçmeyecektir.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir. Bu uyku apnesi cihazı, uykuda başucuna konulan küçük bir cihaz ile burun yoluyla yansıtılan çok hassas pozitif basınç oluşturulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri