Tarım ve Orman Bakanlığı, hamsi avcılığıyla ilgili yeni karar aldı. Karara göre Karadeniz'de hamsi avına 10 süreyle yasak getirildi. Bunun sebebiyse yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması şeklinde açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Karadeniz'de avlanan hamsi balıklarında; yasal avlanabilir boy uzunluğunun altındakilerin oranının artması nedeniyle hamsi avına 10 gün süreyle yasak getirdi.
Marmara Denizi ve boğazlarda hamsi avı 15 Nisan'a kadar durduruldu. DUVAR - Tarım ve Orman Bakanlığı, Marmara Denizi ile İstanbul ve Çanakkale boğazlarında ticari amaçlı hamsi avının durdurulduğunu duyurdu. Uygulama yarın (21 Şubat) saat 15.00'ten itibaren 15 Nisan 2023 tarihine kadar devam edecek.
Denizlerde av yasağı kalktı, tezgahlarda hareketlilik başladı. Yeni başlayan av sezonuyla birlikte hamsi tezgahlardaki yerini aldı.
“Denizlerde su ürünleri av yasağı 15 Nisan 2023 tarihinde başladı, yasak 31 Ağustos 2023 tarihinde sona erecektir.
İlgili 38 soru bulundu
Hamsinin en lezzetli olduğu dönem Kasım-Şubat arasıdır.
Tekir ve Hamsi'nin en bol ve en lezzetli olduğu ay Aralık ayıdır.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Balık sezonu açıldı mı, av yasağı kalktı mı? 1 Eylül itibariyle av yasağının kalkmasıyla birlikte vatandaşların özlediği balıklar tezgâhlarda yerini aldı. 15 Nisan'da başlayan av yasağı geçtiğimiz Cuma günü son buldu ve balık severlerin balık hasreti sona erdi.
Denizlerde 15 Nisan'da başlayan av yasağı 1 Eylül itibarıyla sona erdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı av sezonu açılış programı sonrası balıkçılar 'Vira Bismillah' diyerek denize açıldı. 4 buçuk ay süren av yasağı sonrasında atılan ilk ağlar balıkla doldu.
En lezzetli olduğu dönem ise Haziran – Ekim ayları arasıdır. Hamsi: Karadeniz'in e popüler balığı hamsi, ülkemizde de en çok tüketilen balık türüdür. Küçük ama oldukça lezzetli olan hamsi kış mevsiminde Aralık – Ocak ayları arasında tüketilebilir.
Hamsi balığı çok çeşitli vitaminleri ihtiva eden bir besindir. B2, B12, D, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Hamsi besin değeri açısından incelendiğinde en çok B3 vitamini içeren balıklardan biridir.
Balığın kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemiklerin sağlığı ve dayanıklılığı bakımından son derece önemli. Bu nedenle özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların, hamsi gibi küçük balıkları kılçığıyla tüketmesinde fayda var.
Hamsi, omega 3 ve selenyum bakımından zengindir. Bu sayede kalp hastalığı geliştirme riskini azaltır. Omega 3 yağ asitleri, felç ve kalp krizi riskini azaltmak için tansiyon, kolesterol, iltihaplanma ve trigliserit düzeylerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hamsi, protein bakımından da zengin bir kaynaktır.
Hamsi tava, aslında bir balık yemeğinin nasıl sağlıksız besin haline gelebileceğinin kanıtı gibi. Un içeriğiyle karbonhidrat oranı yükselen hamsi tava, yağda kızartıldığı için kalorisi de hayli yüksektir. Bunun yanı sıra yanmış yağların kanserojen etkisini de taşıdığından çok sık tüketilmemelidir.
Değerli kardeşimiz, Su hayvanlarından balık dört mezhebin ittifakıyla helal kılınmıştır. Balığın içindeki pislikler temizlendikten sonra yenilmesi caizdir.
01.09.2023 tarihinde sona erecek avlanma yasağının bitişi ile 2023-2024 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır.
Denizlerde av yasağıyla ilgili mevzuat
Mevzuata göre, 1 Nisan-31 Ağustos döneminde ağ dalyanları dahil, her türlü istihsal vasıtası ile palamut ve torik avcılığı yasak kapsamında yer alıyor.
Küçükten büyüğe doğru defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana, sırtıkara olarak adlandırılabilir.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Hamsi, plankton yi- yen bir balıktır. Beslen- diği organizmaları, Ca- lanus cinsi Copepoda (Kürekayaklılar), Cirri- pedia (Dolaşıkayaklılar) ve Mollusca (Yumuşakçalar) larvaları oluşturuyor.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Çipura Ege denizinin balığıdır. Çanakkale'den Gelibolu'ya kadar sahillere yakın kumluk, çakıllık ve taşlık bölgelerde yaşar. Ege adalarında çipuranın büyüğüne 'hirisof' Marmara bölgesinde ise 'alyanak' denir. Küçük çipuralar ise 'lidaki' diye adlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri