Yağın rengi orijinalinde soğuk sıkımda açıktır. Karakteristik çörekotu kokusu Soğuk preslenmiş ve naturel yağlarda max 15 meq(Miliekivalan) O2\kilogram olması gerekir. Yağlarda peroksit miktarı oksidasyon derecesi hakkında bilgi verir.
Sahte çörek otu yağları rengi sarı ve beyaza yakın olur. Çörek otu yağı alırken sertifikalı ve organik olanı tercih edin. Sertifikasız ürünler kontrolsüzdür. Organik çörek otu yağları diğer ürünlere göre daha etkili ve hızlı tesir gösterir.
Kaliteli ve güvenli üretim politikalarıyla kullanıcıların sıkça tercih edilen en iyi çörek otu yağı markalarını; Voonka, Venature, Ocean, Zade Vital, Tab olarak sıralayabiliriz.
Çörek otu yağı, bu bitkinin siyah renkteki tohumlarından soğuk presleme veya ekstraksiyon yöntemiyle elde edilir. Yağ, zengin bir besin ve fitokimyasal içeriğe sahiptir ve pek çok faydalı bileşen içerir.
Cevap: Siyah olmaz ama rengi biraz koyu olur.. Doğal soğuk sıkım olduğundan direkt çörekotu sıkılarak üretilir.
İlgili 16 soru bulundu
Çörek otu yağının raf ömrü ve tüketim süresi için son kullanma tarihi göz önünde bulundurulmalıdır. Normal şartlarda çörek otu yağı ambalajı ve kapağı açılmadan 2 yıl boyunca raf ömrü korunarak saklanabilir. Kapağı açıldıktan sonra ise, minimum 2 ay içinde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Soğuk Pres yöntemiyle üretilmiş olup, hiçbir şekilde kimyasal ve ısısal işleme tabi tutulmamıştır. Oksitlenmeye sebep olabilecek tortusu defalarca filtrelenip saf yağ olması sağlanmıştır.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Soğuk sıkım olarak salata ve yemeklere sonradan dahil edilmesi önerilen çörek otu yağının günde 1 tatlı kaşığı şeklinde kullanımı tavsiye edilir. Daha fazla kullanımı sonucunda yan etkiler oluşturma ihtimali bulunmasından dolayı uzman bir doktora danışılması önemlidir.
Sabahları aç karnına tüketilen yağın iştah problemlerini çözmede yardımcı olduğu görülmüştür. Kan şekerini düzenleyici etkisi sayesinde tatlı krizleri, gece acıkmaları gibi şikayetleri önlemektedir. Karaciğer üzerindeki koruyucu etkisi ve kolesterolü dengelemesi metabolizmanın daha sağlıklı ve hızlı çalışmasını sağlar.
Prof Saraçoğlu Çörek Otu Yağı kullanımı, yetişkinler tarafından günde 1 kez aç karnına 1 yemek kaşığı şeklinde olabileceği gibi salatalara eklenerek de tüketilebilir. 1 yaş altı çocuklara verilmemelidir. Saç derisine uygulama yapılacağı zaman ise saç diplerine hafif masaj yaparak kullanılması önerilir.
"Tat; Çörekotu tohumunun tadı hafiftir. Tadının acı olması bu yağın kaliteli olduğu anlamına gelmez. Yağın verimliliği artması için sıkım sırasında ısıl işlem uygulanır. Buda rengin koyulaşmasına, tadın acılaşmasına sebep olur.
Bu kişiden kişiye farklılık gösterir ve etkin bir sonuç için doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması önerilmektedir. Öte yandan genel kanı günlük bir tatlı kaşığı çörek otu yağının uzun soluklu (4 aya kadar) kullanılmasının en optimum metodlardan biri olduğu yönündedir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Sıkılan yağ 1 gün bekletilir ve kaba tortuları süzülür. Çörek otu yağı; karanlık ve serin bir yerde, tohum tortularının dibe çökmesi için 3 gün bekletilir ve süzülür. Süzülen yağ, toz halindeki ince tortularının da çökmesi için 7 gün daha bekletilir.
Bu yağ çörek otu tohumundan elde edilmektedir. Yağ, tıpkı bitkisi gibi oldukça etkili ve faydalıdır. Bitkisel yağ sınıfında değerlendirdiğimizde içeriği bakımdan en kaliteli ve nitelikli bir besindir. Geçmişten günümüze çok fazla alanda kullanıldığı bilinmektedir.
Zeytin sıkımı esnasından suyun sıcaklığı 27 derecenin altında ise soğuk sıkımdır. Düşük sıcaklıkta üretilen soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri sıcak sıkıma göre daha yüksektir. Soğuk su kullanıldığı için zeytinin yağı daha az çıkar, bu sebeple üretimde daha çok zeytin kullanılır.
Çörek otu yağının gereğinden fazla kullanıldığı durumlarda; - Kan basıncı düşerek, kanın pıhtılaşmasının yavaşlamasına neden olur. Bu yüzden de kanama riskinin artmasına yol açar. - Çörek otu yağının aşırı bir şekilde kullanılması, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilir.
Böbrek hastalığı olanlar için çörek otu yağı tehlikeli olabilir. Ailesinde böbrek sağlığı ile ilgili problemi olan çörek otu yağı tüketiminden kaçınmalıdır. Hamile ve emziren kadınların ise çörek otu yağı tüketiminden kaçınması gerekir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: "Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır." buyurmuşlardır. Ayrıca çörek otu yağının iyileştirici ve güzelleştirici olması nedeniyle Kleopatra tarafından da kullanıldığı bilinmektedir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırması, adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olması, sindirim sistemini koruyucu etkisi çörek otunun faydaları arasında gösterilir. Çörek otu yağının tümör önleyici etkisinden dolayı; meme, cilt, karaciğer ve kolon kanserinde faydalı etkileri gözlemlenmiştir.
Çörek otunun ana aktif bileşikleri arasında timokinon, tanen, flavonoidler, steroller ve omega-3 yağ asitleri bulunur.
Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır? Soğuk sıkım olarak kullanımı tavsiye edilen bu bitkisel yağ, pişirilmeye uygun değildir. Bu sebeple yemek ve salatalara son aşamada eklenmesi en doğru kullanımı sunar. Yağın bir diğer kullanım şekli de günde 1 çay kaşığı olacak şekilde tüketmektir.
Soğuk Pres ( Isıl işlem olmaksızın mekanik yöntemle üretilmiştir. ) % 100 Çörekotu Yağı. Katkı maddesi ve koruyucu madde içermemektedir. Ağzı açıldıktan sonra buzdolabında saklayınız.
Aç karnına çörek otu tüketmek hazmı ve sindirimi kolaylaştırabilir; tokluk hissi sağlayabilir. İçeriğindeki antioksidan bileşenler nedeniyle vücuttaki zararlı toksinleri atabilir; bu özelliği ile kronik hastalıklara iyi gelebilir.
Ülkemizde çörek otunun 12 farklı türü yetiştirilmekte olup bunlardan sadece birisi (Nigella sativa L.) ticari anlamda üretilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri