korur ve kötü huylu kolesterolle savaşır. Özellikle vücudun kış aylarında daha çok ihtiyaç duyduğu A, B1, B2 ve D vitamini ihtiyacını karşılar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır.
Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ediyor. Sofların vazgeçilmez besini olan balığın faydaları türüne göre değişkenlik gösteriyor.
Hamsi haftanın yedi günü yenebilir.
Balık D vitamini, B12 vitamini ve niasin gibi çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin bir besindir. Balık, kasların, organların ve kan damarlarının korumasında rol oynayan iyi bir protein kaynağıdır. Protein saç büyümesini, hücre bölünmesini ve hormon sinyalini desteklemeye katkıda bulunur.
İlgili 22 soru bulundu
Sofranızda haftada 3 gün bulundurduğunuz balık sayesinde kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak, yükselen kolestrolle hiç çaba sarfetmeden savaşacaksınız. Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden.
Genellikle çipura, mercan, karagöz, mezgit gibi yassı balıklar için karides, midye, kurt ya da mamun kullanılır. İstavrit, tırsi gibi ufak balıklar için ortalama 10 iğneli bir çapari yeterli olurken, büyük balık yakalamak için en ideal yöntem sırtı çekmektir.
Bu balık çeşitlerin tüketin
Hamsi: Yağda eriyen A ve D vitaminleri yönünden oldukça zengin olan, içerdiği doymamış yağ asitleri sayesinde kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyan hamsi, yapılan araştırmalara göre ani kalp ölümlerini azaltır.
Gerçekte hamsi, istavrit ve sardalya Omega-3 açısından çok zengindir. Dolayısıyla kilogramı 80-85 liraya satılan ithal ve kültür balığı somon yerine, hamsi gibi yerli balıklarımızı tüketelim.”
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
"Balık ve süt, yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünleri tazeyse birlikte tüketildiğinde zehirlenmeye neden olmaz. Fakat balık bayatsa ya da bozulmuşsa birlikte tüketilen süt ve süt ürünleri bozuk balıkta bulunan bakteri seviyesini artıracağından ve üremeye uygun ortam oluşturacağından zehirlenmeye sebep olabilir.
Yarışmaya katılan SÜRSAN ve İLKNAK firmaları ürettiği Levrek ve Çipura balığı ile dünyanın en iyisi seçildi. Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ve sömeliyenin jüri üyesi olarak yer aldığı oturumda, SÜRSAN'ın Levrek balığı, yüzde 90'ın üzerinde puan almayı başardı.
Alabalık, somon, ton balığı, uskumru gibi yağlı balıkların etleri ve karaciğerleri D vitamini açısından zengindir. Sığır karaciğeri, peynir ve yumurta da bir miktar D vitamini içerir 1. Somon, popüler bir balık olmakla birlikte harika bir D vitamini kaynağıdır.
Hamsi Kilo Verdirir Mi? Hamsi de dahil olmak üzere, hiçbir besinin kilo verme üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Bununla birlikte, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına dahil edildiğinde, yağ ve kilo kaybını destekleyebilir. Hamsi, iyi bir protein kaynağıdır ve düşük kalorili bir öğün seçeneği sunar.
"Hamsi de deniz soğudukça yağlanır. Zaten aralık ve ocak aylarını hamsinin en çok tüketildiği mevsim olarak her zaman dile getiriyoruz. Özellikle bu aylar hamsinin en lezzetli olduğu dönem. Dünyanın en değerli balığı olan Karadeniz hamsisinin tüketilmesini tavsiye ederiz.
Ancak yağda kızartılan balıklar, daha kalorili olmakta ve yağda çözünen vitaminler pişirme sırasında yağa geçtiğinden, vitamin açısından daha fakir hale gelmektedir. Bu sebeple mümkün olduğunca balıkları ızgara veya buğulama şeklinde tüketmek sağlık için daha faydalı olmaktadır.”
Çünkü balık birçok faydalı besin içerir. Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.
Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Hamsi düşük kalorili ve yüksek protein içeren bir balık türüdür. Protein, uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir ve metabolizmayı hızlandırabilir.
Hamsinin 100 gramı 17 gram protein, 5 gram yağ içerirken karbonhidrat içermemektedir. Hamsi, omega 3, potasyum, fosfor, folik asid açısından zengin bir balıktır.
Hamsileri yan yana sıralayıp üstüne yine halka şeklinde doğranmış domatesleri yerleştirin. Limon suyu, zeytinyağı ve karabiberi çırpıp balıkların üzerine dökün. 175 derecelik fırında 25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Bu sonuçlar, yağlı balıklar gibi omega-3 bakımından zengin yiyecekler yemenin beyin fonksiyonunu artırabileceğini göstermektedir. Yüksek düzeyde omega-3 içeren yağlı balık örnekleri şunları içerir: Somon, Orkinos, Tuna, Ringa ve Sardalya.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Somon, ton, sardalya ve alabalık gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin yağlı balıklar kalp sağlığınıza destek verir. Balıklardaki omega-3 yağ asitleri düzensiz kalp atımlarını ve damarlarda tıkanıklığa neden olan plak oluşumunu engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri