Balığın Yanında Ne Yenmez? Güzel bir balığın yanında roka tüketmek çok yaygın bir alışkanlıktır. Tercih ettiğiniz balığın, genellikle yanında roka olmadan hayal etmek çok zordur. Lakin roka, kılçığı ile tüketilen balıklardan elde edecek olduğunuz kalsiyum emilimini azaltmaktadır.
Hamsi kılçığı ile yenilmesi tavsiye edilen küçük balıklar arasındadır. Balık kılçığında bulunan yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor kemik sağlığı için çok önemlidir. Özellikle kemik erimesi sorunu yaşayanların hamsiyi kılçığı ile beraber tüketmesi faydalıdır.
İlgili 19 soru bulundu
En lezzetli olduğu dönem ise Haziran – Ekim ayları arasıdır. Hamsi: Karadeniz'in e popüler balığı hamsi, ülkemizde de en çok tüketilen balık türüdür. Küçük ama oldukça lezzetli olan hamsi kış mevsiminde Aralık – Ocak ayları arasında tüketilebilir.
Balık tüketiminin ardından mide ve sindirim sistemlerimizde tahribatlar meydana gelir. Sindirim sistemimiz ve midemiz alt üst olur. Bu sebepten ötürü mide bulantısı, şişkinlik ve halsizlik meydan gelerek kan şekerimiz düşer. Kan şekerimizi yükseltmek içinde hemen ardından helva yeriz.
Tazecik hamsileri pişirmenin en iyi yöntemi tartışmasız ki hamsi tava. Mısır ununa bulan hamsileri ister kılçıklarıyla pişirin, isterseniz de kılçıklarını ayıklayarak hamsi kuşu tarifiyle pişirin. Hamsileri tavada pişirmek yerine fırında, ızgarada ya da buğulama olarak da pişirirseniz çok lezzetli olur.
Hamsileri ayıkladıktan sonra soğuk suyla yıkayıp bir süzgeçle iyice suyunu süzün. Tavada sıvı yağı kızdırın. Suyu süzülen hamsileri tuzla karıştırdığınız mısır ununa bulayıp kurukları iç tarafa gelecek şekilde tavaya dizin. Alt tarafları kızardıktan sonra bir başka tava ile ters yüz edin ve diğer tarafını pişirin.
Dr. Evren, "Bilimsel olarak hamsinin en sağlıklı şekilde pişirmesinin yöntemini belirledik. 4 pişirme yöntemi içinde mikroorganizmaların düşüş açısından en uygunun mikrodalga veya elektrikli fırınlarda pişirme yöntemi olduğunu ortaya koyduk" şeklinde konuştu.
Balığın yanında iyi giden besinler arasında humus, fava, ajvar, patlıcan salatası, patates salatası, acılı ezme, börülce ve havuç tarator vardır. Eğer balığı tek başına tüketmek istemezseniz yanına bu mezelerden birini yapabilirsiniz. Balığın yanına pilav yapmak isteyenler için de önerilen sebzeli bulgur pilavıdır.
Türk mutfağı denildiğinde ilk akla gelen mezeler; topik, köpoğlu, şakşuka, lakerda, çiroz, hamsi tava, tarama, acılı ezme, borani, barbunya pilaki, çerkez tavuğu, çiğ köfte, deniz börülcesi, humus, fava, muhammara, kabak çiçeği dolması ve midye dolmadır.
Taze olmayan balıkla birlikte yoğurt tüketilmesi histamin artışına neden olacağı için tavsiye edilmez.
Tahin, balıklarda biriken ağır metallerin sıfırlanmasını sağlıyor. Radyasyona karşı vücudu koruyor, vücuttaki fosforu düzenliyor, midedeki asit dengesini normale döndürüyor. Yani, balığın üzerine fırında tahin helvası hem çok yakışıyor, hem de sağlığımızı koruyor.
Balık yedikten sonra kimi zaman süt ürünlerini tüketme konusunda endişelerimiz olsa da bilmemiz gereken nokta şudur ki; bayat balığın histamin yoğunluğu fazladır ve bunun hemen ardından da süt ürünlerini kullanırsak zehirlenme gözlenebilir çünkü süt ürünleri de bu histamin yoğunluğuna sahiptir.
Eğer balık ve yoğurdu birlikte tüketmek istemiyor ve her ihtimale karşı önlem almak istiyorsanız, balık yedikten en az 8 saat sonra süt ürünleri tüketmeye başlayabilirsiniz.
Alkollü içecek tercih etmeyenler için de balığın yanında tüketilecek alkolsüz içecekler arasında seçenekler geniştir. Izgara ve tava da pişmiş balık ve çeşitleri için kola, şalgam, maden suyu tercih edilebilir.
Sardalya Akdeniz'de 15-20 cm dolaylarındadır. Okyanusta ise 30 cm kadar büyürler. Hamsi Karadeniz için ne ise sardalya da Portekiz, İspanya'nın atlas okyanusu kıyıları, Sicilya ve Malta için aynı şeydir. Bu ülkelerde bir çok yemek sardalya üzerine kurulmuştur.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri