Hanefîler'e göre müekked sünnet olarak sabah namazından önce iki, öğle namazından önce dört, öğle, akşam ve yatsı namazlarından sonra ikişer rek'at; gayri müekked sünnet olarak da ikindi ve yatsı namazlarından önce dörder rek'at kılınır.
Bununla birlikte Hanefî mezhebine göre, kaza namazı bulunan kimselerin farz namazların öncesinde ve sonrasında kılınan (revâtib) sünnetler ile teheccüd ve kuşluk namazı gibi nâfileleri kılmaları da caizdir.
Teheccüd namazı, kuşluk (duhâ) namazı, istihâre namazı, yağmur duası, husûf namazı, küsûf namazı, tahiyyetü'l-mescid, tövbe namazı, ihrama giriş namazı, yolculuğa çıkış ve yolculuktan dönüş namazı, hâcet namazı, abdest ve gusülden sonra namaz regaib türünden nâfile namazlardır.
Sual: Öğle ve yatsı namazlarının son sünnetleri dört rekat olarak kılınabilir mi? Cevap: Öğlenin ve yatsının farzından sonra dört rekat ve akşamın farzından sonra altı rekat daha kılmak müstehabtır. Hepsi bir selam veya iki rekâtta birer selam ile kılınabilir.
el Cevab: Efendimiz söz konusu sünnetleri bazı zamanlar 4 rekat olarak da kılmıştır. Delil olma açısı: Öğle namazından sonraki sünnet hakkında 2 rekat ve 4 rekat rivayetlerinin ikisi de sabittir. Buna göre 2 rekatlık namaz 4 rekat olarak ta kılınabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Öğle ve yatsı namazlarının son sünneti, iki rek'at olarak kılınabileceği gibi dört rek'at olarak da kılınabilir.
Yani ikindi namazının sünneti iki rekât olarak da kılınabilir. Fakat Hanefi mezhebinin diğer imamları dört kılmayı efdal görmüşlerdir. Muhît isimli fıkıh kitabında yer aldığına göre Peygamber Efendimiz (a.s.m.), ikindinin sünneti ile yatsının ilk dört rekât sünnetini devamlı olarak kılmamışlardır.
Akşam namazı çoğunlukla 3 rekat farz, 2 rekat son sünnet olarak kılınır. Farz öncesi 2 rekat nafile, son sünnetten sonra da 2 ila 6 rekat evvabin nafile namazı da kılınır.
ÖĞLE NAMAZININ İKİ REKAT SON SÜNNETİ
Zamm-ı sure okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir. Rükü'dan doğrulur: "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" denir.
Bir de öğle namazında cemaate yetişmek için sünneti kılmadan farza başlayan kişi, farzı kıldıktan sonra kılmadığı ilk sünneti de kılar. Bunu, son sünnetten önce kılabileceği gibi sonra da kılabilir.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Hz. Peygamber (s.a.s.), farz namazların öncesinde ve sonrasında sünnet namazları kılmış ve ümmetine de tavsiye etmiştir. Bundan dolayı vakit namazlarıyla birlikte eda edilen düzenli (revâtib) sünnetler imkânlar ölçüsünde kılınmalıdır. Hz.
Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir. Mazeretsiz terk edilmeleri, 'isâet' yani yanlış ve kusurlu bir davranış olur; ancak azap gerektirmez.
Böylelikle 10 yıllık bir vakit namazının borcunu ödemek için ise 4 ay boyunca vakit namazının hemen arkasından 6 adet kaza namazı kılınması durumunda o namazın 10 yıllık borcunu ödemiş olursunuz. Kaza namazı bu şekilde kılınarak borcu olan namazların silinmesi için kılınan bir ibadettir.
Sünnet namazların kazasına gerek yok çünkü Peygamber Efendimiz (SAV) bu sünnet namazlarını farzlar gibi devamlı kılmaz. Ayrıca farzları kaza ettiği vakidir.
İslam âlimlerinin çoğunluğu, sünnet olmanın vacip olduğunu söylerken Hanefiler bunun meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet-i müekkede olduğunu vurgulamışlardır. Bu itibarla sonradan Müslüman olan ya da küçükken sünnet olamamış bir kimsenin sünnet olması gereklidir.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
İKİNCİ REKAT
İkinci rekâtta besmele çekilerek okunan Fatiha suresinin ardından Kur'an'dan başka bir sure okunur. Rükuya gidilir, doğrulunur ve secdeye gidilir. Secdeden kalkılarak oturulduktan sonra tekrar secdeye gidilir ve oturulur. Otururken sünnettekinden farklı olarak bu defa sadece Ettahiyyatu okunur.
Bunun yanı sıra akşam namazından sonra kılınan nâfile namaz (Tirmizî, Salât, 204 [435]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 113, 185 [1167, 1374]) için de “Evvâbîn namazı” tabiri kullanılmıştır. Hatta fıkıh geleneğinde ve halk arasında bu kullanım daha yaygındır.
Akşam ile yatsı namazı arasında kılınan nâfile namazın, evvâbîn namazı olarak isimlendirildiğini görmekteyiz. Bununla birlikte kuşluk vaktinde kılınan namaza da evvâbîn namazı dendiğine dair rivayetler bulunmaktadır.
Akşam nazında farzın önce kılınarak sünnetin sonra kılınmasının hikmeti olarak akşam namazı günün bittiği ve gecenin başladığı bir vakit olmasından dolayı kıyamet gününde kıyamet kopması anının akşam vakti girdiğinde olacağı ve farzı kılmak bu nedenle önce olduğu hadislerde beyan edilmektedir.
İkindi Namazı Sünnetinin 3.
Sübhaneke okunur. Besmele çekilir: "Bismillahir rahmanir rahim" Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
Yatsı namazının sünneti imsak vaktine kadar kılınması genel fıkhi bilgiler arasında yer almaktadır. Yatsı namazının tamamı ve vitr namazı imsak vakti girene kadar kılınabilmektedir. Gece yarısını da süre içine alarak kazaya bırakmamak mümkün olmaktadır.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri