RANDEVU NASIL ALINIYOR Vatandaş seçimini yaparak randevusunu alır. ALO 182 Randevu Hattı acil aramalar kapsamında olmadığından ücretlidir.
MHRS'den randevu almanın herhangi bir ücreti yoktur.
SGK'lı olmayan fakat hastaneye giden vatandaşlar devlet hastanelerinde 50 ila 90 TL arasında muayene ücreti ödemektedir. Ek tahlil ve tetkik istenmesi durumunda bu ücretlerde bir artış görülebilmektedir.
Türkiye, Genel Sağlık Sigortası sistemi kapsamında evrensel sağlık hizmetlerine sahiptir. Bu sistem kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı tüm sakinler, SGK ile sözleşmeli hastanelerde ücretsiz tıbbi tedavi alabilmektedir.
Çalışmayan veya düzenli olarak prim ödemeyen, devlete Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borcu bulunan ve sigortası olmayıp halen gelir testi yaptırmayan kişiler, devlet hastanelerinde muayene olabilmek için 'paralı hasta muayene ücreti' olarak yaklaşık 50 TL ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Yine de sigortası olmayan ve sağlık güvencesi bulunmayan kişiler de devlet hastanelerinde muayene olma hakkına sahiptir. Ancak bunun için belirli bir ücret ödemesi yapılması gerekmektedir. Devlet hastanelerinde acil servislerde müdahale edilen kişilerden sağlık sigortası bulunmasa da herhangi bir ücret talep edilmez.
Hayır, ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.
Sağlık Uygulama Tebliği'nin katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerine göre Kurumla sözleşmeli veya sözleşmesiz sağlık hizmet sunucuları tarafından sunulan acil sağlık hizmetlerinden dolayı kişilerden katılım payı ve ilave ücret alınmamaktadır.
Çalışmayan kişiler devlet hastanelerinde muayene olabiliyor. Muayene ücretleri haricinde tahlil ücretleri de ayrıca çıkmaktadır. Ancak devlet hastanelerinde acilden giriş yapanlar ise herhangi bir ödeme yapmaz.
Kişinin hiçbir sosyal güvencesi yoksa ve 2022 için yaşadığı hanede kişi başına düşen gelir 2.157 TL'nin altındaysa bu kişinin primini devlet ödüyor. Gelir bu sınırın üzerindeyse bu kişinin 194,13 TL prim ödemesi gerekiyor. Bazı durumlarda, primin hemen ödenmeye başlanmasına gerek yok.
Özel hastanelerde SGK muayene katılım payı 2023 yılı için 15 TL olarak belirlenmiştir.
Hastane randevu alma işleminizi online yaparsanız hiçbir ücret ödemezsiniz ancak ALO 182 üzerinden aldığınız randevularla belirli bir ücret ödemek durumundasınız.
Sağlık Bakanlığı'nın bu hat üzerinden gelir elde etmesi ya da vatandaşların telefon hattına ilave bir ücretin faturalandırılması söz konusu değildir. İnternet ve akıllı cihazlar (cep telefonu, tablet vs.) üzerinden alınan randevular ise ücretsizdir.
Sağlık Bakanlığınca başlatılan uygulamayla, Merkezi Hekim Randevu Sistemi üzerinden aldıkları randevuya gitmeyen ve bunu iptal etmeyenler, 15 gün süreyle tekrar aynı branştan randevu alamayacak.
Muayene ücreti ise, hastanelerde bulunan veznelere ödenir. Sosyal Güvenlik Kurumu internet sitesi üzerinden hastanelerde çıkacak muayene ücreti hakkında bilgi alınabilmektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan tebliğe göre maddi durumuna bakılmaksızın özel hastanelerde acil muayene ücreti talep edilmemektedir. Bu nedenle özel hastanelerin acil servisine başvurmak isteyen kişilerin herhangi bir ödeme yapmalarına gerek olmamaktadır.
Yukarıda anılan kanun hükmü gereğince muayene ücreti, muayene süresi aşılan araçlardan geçirilen her ay için, muayene süresi tespit edilemeyen araçlardan ise Kanunun yürürlüğe girdiği 01.01.2005 tarihinden itibaren her ay için %5 fazlasıyla tahsil edilerek tamamı hazine payı olarak aktarılmaktadır.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri
2023 araç muayene ücreti traktör, motosiklet, motorlu bisikletler için 575,84 TL; otomobil, minibüs, kamyonet, römork, yarı römork, arazi taşıtı için 1130,44 TL; kamyon, tır, çekici, otobüs için ise 1528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Ödemelerin tamamı istasyonlarımızda yapılmaktadır. Çağrı Merkezi'nden ön ödeme yapılmamaktadır. Ödemelerinizi nakit, kredi kartı veya banka kartı ile istasyonlarımızda yapabilirsiniz.
Sosyal güvencesi olmayan da acile para ödemeyecek Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı yeni bir genelgeye göre herhangi bir sağlık güvencesi olmayan hasta da, kamu ya da özel hastane acil servislerine başvurması halinde bakılacak.
* Anne veya babası hayatta olup genel sağlık sigortası kapsamında olan 18 yaş altındaki tüm gençler sağlık hizmetlerini anne veya babası üzerinden alabilmektedirler. * Anne ve babası hayatta olmayan 18 yaş altı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı gençler ise devlet tarafından ücretsiz genel sağlık sigortalısı sayılmaktadır.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri