Yapraklı göz çelikleri Bu tip çelikler, bir yaprak sapı ve üzerinde tek bir göz bulunan kısa bir dal parçasından ibarettir. Çilek, siyah ahududu, böğürtlen, limon ve çay gibi bahçe bitkileri bu yöntemle çoğaltılabilmektedir.
Bu tip çelikler, başta asma olmak üzere, incir, zeytin, ayva, dut, frenk üzümü, nar ve bazı erik çeşitleri gibi değişik meyve türlerinin çoğaltılmasında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çilek meyvesi çiçek tablasının etlenmesiyle meydana gelen yalancı bir meyvedir. Kol atarak çoğalır.
✔ Stolon (sürünücü gövde) ile üreme: Çilek bitkisinde toprak üzerinde yatay olarak ilerleyen ince gövdeler vardır. Çilek bu şekilde vejetatif olarak üreme yapabilir.
Çelikle üremede birim alanda çok sayıda ve kısa sürede yeni bitkiler elde edilir. Afrika menekşesi, begonya, gül, sardunya, söğüt, kavak, elma, ayva, erik, incir, kivi, zeytin, asma ve zakkum gibi bitkiler çelikle üreyen bitkilere örnek verilebilir.
İlgili 43 soru bulundu
Doğrudan çelikle çoğaltılabilen türler:
İncir, nar, ayva, çay, fındık, zeytin ve dut ile hemen hemen bütün asma tür ve çeşitleri, üzümsü meyvelerin pek çoğu. Ancak kökleri filokseraya karşı dayanıksız olan Vitis vinifera asma türü, çelikle çoğaltılabilen asma anaçları üzerine aşılanarak çoğaltılabilir.
Çelik, bir bitkinin dalının, yaprağının veya kökünün bir parçasının kesilerek uygun ortama dikilmesiyle gerçekleştirilen vejetatif bitki çoğaltma yöntemi. Elde edilen çelik, yeni kökler veya dallar üreterek ana bitkiden bağımsız bir bitki hâline gelir.
Stolon (Kollar): Rozet şeklinde gövdeye sahip bitkilerin boğaz kısmındaki bir yaprağın koltuğundan çıkan, toprak yüzeyine paralel olarak büyüyen özelleşmiş bir gövde şeklidir. Kollar, boğumlarından, kök ve sürgünleri bulunan yeni bitkiler oluştururlar. Çilek, bu yolla çoğalan bitkilere en tipik örnektir.
Çilekleri damar çizgisinden kesip güneş altında kuruttuktan sonra dış katmanda yer alan tohumları alarak çilek tohumu elde edilmiş olur.
İçerisinde bol miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitamini bulunduran çilek; kısa zamanda meyve vermesi, çoğaltılmasının kolay olması yönünden yetiştiriciliği avantajlı olan bir meyvedir. Reçel, marmelat, pasta, dondurma ve meyve suyu yapımında oldukça sık kullanılan çilek, yaz meyvesidir.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Dikim 25x30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
Türkiye'de En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır.
3)Yaprak Çelikleri
Paşa kılıcı bitkisinin uzun yaprakları 5-8 santimetre uzunlukta kesilerek, çeliğin 4'te 3'ü ortama sokulmak koşulu ile çoğaltma işlemi gerçekleştirilmektedir. 2-3 hafta ardından çelik tabanında köklenme ve yavru bitki oluşur.
Çelikle çoğaltımı kolay olan türlerde ana bitki yaşı sorun olmazken, zor köklenen türlerde gençlik döneminde alınan çelikler daha kolay köklenir. Kışın yaprağını döken bitki türlerinde odun çelikleri kış dinlenme döneminde, yapraklı yeşil çelikler ise tam odunlaşmamış sürgünlerden büyüme mevsiminde hazırlanırlar.
Meyve türleri içerisinde türün yatkınlığına göre; örneğin nar ve ayva gibi çelikleri kolay köklenen meyve türlerini çelik ile, erik, badem, şeftali gibi hem çelikle çoğaltımı zor hem de anaç kullanımının ekstrem koşullara olumlu etkilerinden dolayı aşı ile çoğaltmanız daha uygun olacaktır.
Tarlada Çilek Yetiştiriciliği
6-8 santim kadar kökü içeride ve yaprakları toprağın üzerinde kalacak şekilde dikilir. Dikimde en önemli husus kök tuvaletinin yapılarak mantari enfeksiyonlara karşı koruma için bandırma yöntemi ile ilaçlama yapıldıktan sonra dikim yapılmalıdır.
Kışı bu şekilde geçiren bitkiler ilkbahar ve yaz aylarında sulanır. Bu nedenle karık sulamada ilkbaharda yağış olmadığı durumlarda haftada bir sulama yapılmalıdır. Damla sulama günlük buharlaşmaya bağlı olarak düşük debi ve su miktarlarında günlük sulama yapılabileceği gibi 3-4 günde bir de sulama yapılır.
işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.
Çilek, organik madde bakımından zengin olan toprağı sever. Bu yüzden torfun içerisine bir miktar yavaş yarayışlı organik gübre eklenmesi gerekir. Aynı toprakla 2-3 yıl büyüyebilir. Meyve verebilmesi için her kış sonunda toprağa besin takviyesi yapılması lazımdır.
İlkbaharda çilek dikimi: Kış mevsiminin soğuk yaşandığı bölgeler için uygun bir dikim zamanıdır. Bu dönemde çilek dikimi için nisan ayı tercih edilir. Sonbaharda çilek dikimi: Sonbaharda çilek dikimi için eylül ve ekim ayları idealdir.
Çileğin yetişebilmesi için kireç oranının düşük olduğu toprakları tercih etmeniz gerekir. Torflu toprak buna örnek olarak gösterilebilir. Fideler meyve vermeye başlayınca toprağı gübreyle zenginleştirmeniz, alacağınız verimi artırır. Ekim işleminden sonra toprağın sürekli nemli kalmasını sağlamalısınız.
İlkbahar ortasından sonra, en geç ağustos sonuna kadar yapılan uygulamalar genelde başarılı sonuçlanır.
Bitki köklerinden kesilen kök parçalarıyla yapılan çoğaltmadır. Kök çelikleri köklerin besin maddelerince zengin oldukları kış sonu veya ilkbahar başlangıcında hazırlanırlar.
Ilıman iklimlerden herhangi bir mevsimde yada ayda bu dikim işlemi yapılabilirken karasal iklimlerde don riski ve kışın şiddeti geçtikten hemen sonra yapılması daha uygundur. Kök ve gövde önümüzdeki kışa kadar kendilerini geliştirecek ve kışın olumsuz şartlarına karşı daha dayanıklı hale geleceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri