Gönye; dik üçgen şeklinde, özellikle mühendislik ve teknik çizimde yaygın olarak kullanılan bir araç. İki çizgi veya yüzeyin birbirine göre dik açı (90°) yapmasını sağlamakta veya dik açıları ölçmekte kullanılır.
Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir. Sabit açılı gönyeler, iç gerginlikleri giderilmiş çelik ya da paslanmaz çeliklerden üretilir. Üzerinde basit açı bölüntüleri olan açıların ölçüldüğü yada istenirse markalamada kullanılan açı gönyeleridir.
Gönye, bir açının dik açı olup olmadığını kontrol etmeye veya dik açı çizmeye yarayan (dik açı çizimi gerektiren durumlar; bir doğruya dikme çizme ya da bir üçgenin veya paralelkenarın yüksekliğini çizme olabilir) bir geometrik çizim aletidir.
Açı ölçü birimi derece (°) dir. Bir açının ölçüsü başına “s” (veya “m”) harfi konularak gösterilir.
İlgili 43 soru bulundu
Açı birimleri 3'e ayrılır. Bu birimler Derece, Grad, Radyan. Her biri birim daireyi (ya- rıçapı 1 br. olan daire) tanımlamada kullanılır. Grad ile birim daire eşit 400 ayrı parçaya; derece ile ise 360 eşit parçaya bölünüyor.
Ölçüsü 90 derece ile 180 derece arasında olan açılara geniş açı denir. Bu açıları oluşturan doğrular birbirine zıt yönlere doğru bakarlar. Yani farklı yönlere bakmaktadırlar. Böylece açıları 90 dereceden fazla olur.
İletki gönye ile bazen karıştırılır. Gönye ile 30, 60 ve 90 derece gibi açıların çizimi yapılabilir. Ancak, en yüksek açı olan 360 dereceyi ölçebilmek için iletkiye ihtiyaç duyulur.
Açılı Gönye
Bir cetvel üzerinde bulunan açıölçeri sayesinde, istediğimiz bir ölçü noktasından itibaren açı ölçmemizi sağlayan bu ürün sayesinde, aynı anda hem de cetvel kullanmaya gerek duymayız. Ayrıca diğer ürünler gibi 90 derece açıya değil 180 derece açıya sahip bir gönyeye sahiptirler.
Gönye Seçenekleri Nelerdir? Gönyeler, kullanım amaçlarına ve alanlarına bağlı olarak farklı tip seçeneklere ayrılır. Kıl gönyeler, şapkalı gönyeler, sabit açılı gönyeler, üniversal açı gönyeler, saatli açı gönyeler, ayarlı açı gönyeler gibi farklı tasarımlara sahip modeller bulunmaktadır.
bağıntısı kullanılarak orantıyla gerekli dönüşüm yapılabilir. Açıların birçok çeşidi vardır: Geniş açı, dar açı, dik açı, tam açı, doğru açı, tümler açı, bütünler açı, pozitif açı, negatif açı, merkez açı, çevre açı gibi.
Hassas Üniversal açı gönyesinde verniye bölüntüsü bulunur, verniyeli açı gönyesi de denir. Bu gönye markalama, açı iletim ve hassas kontrol işlerinde kullanılır. Kumpaslar: Çok çeşitleri vardır.
Açı, sembolle ëR, AéRN ya da NéRA biçiminde gösterilir . A açısının ölçüsü s(A) = 60° dir . Verilen düzlemde D noktası açının iç bölge- sinde, R noktası açının dış bölgesinde; K, L ve M noktaları ise açının üze- rindedir.
Standart gönyeler ile çizilemeyen 0° ile 360° arasındaki açıların ölçüm ve işaretlenmesinde kullanılır.
Parçaların düzlemselliğinin yanı sıra komşu yüzeyler arasındaki açının kendi sabit açısına eşit olup olmadığını kontrol eder. 30° - 45° - 60° - 90° ve 120° açılı sabit açı gönyeleri vardır. Somun ve benzeri parçaların yüzeylerini de kontrol ettiği için somun gönyesi de denir.
İletki ya da açıölçer, açıları ölçmeye yarayan alet.
Gönye Yardımıyla Altıgen Çizimi
Çember çizilir. 2. 30o-60o lik gönyeyle merkezden geçer şekilde çemberi kesen doğrular çizilip altıgene ait A, B, C ve D noktaları bulunur. 3. 30o-60o lik gönyeyle bu noktalar birleştirilip altıgen çizimi tamamlanır.
Dereceli gönye ile ölçüm yaparken düzlemsel alana sabitlemek gerekir. Ardından ortasında bulunan vida ile birlikte net bir şekilde sabitleme yapılabilir. Böylelikle ölçüm üzerinde çizim yapılırken veya daha net bir şekilde kontrolü yapılırken üzerinde bulunan dereceler ile sabit bir şekilde görülebilir.
90 derecelik açılı alanlarda birleştirme işlemlerinde kullanılır. Şekli gereği köşebent veya mobilyaların alt kısımlarının ölçümünde de yine gönye şapkalı kullanılır. 90 derecelik açının kontrol edilme işleminde de mobilyacı ustalarının tercih ettiği bir alettir.
İletki açıları ölçmek ve herhangi bir şekil çizmek için cetvel yerine de kullanılmaktadır. Şekli yarım daire şeklinde olduğu için alt tarafı ile düz çizgiler çizilebilirken yarım daire olan yer ile de geometrik şekillerin açısı ölçülmektedir.
Gönyenin amacı şekil verilmek istenen cisme, geometrik şeklin çok daha rahat bir şekilde verilmesini sağlamaktır. Gönye, teknik çizim gerektiren alanlarda kullanılan bir alettir.
Teknik çizim yapan mühendisler tarafından sıkça kullanılır. Mimarlar ise bazı durumlarda teknik çizimleri için gönye kullanır. Örneğin evin dış hattını doğru şekilde çizebilmek için gönye kullanabilirler. Okullarda ise öğrenciler tarafından özellikle geometri ve matematik dersinde kullanılır.
Tam açıların ölçüsü 360 derecedir. Tam açılar bir çember olarak görülür. Bir doğru etrafında bir çember çizildiği zaman açısı 360 derece şeklinde görünür.
Doğru açı: Ölçüsü tam olarak 180 derece olan açılara doğru açı denmektedir. Bu açılar aynı zamanda dümdüz bir açıdır.
Tam açıların ölçüleri 360 derece olmaktadır. Tam açılar bir çember olarak görülmektedir. Bir doğru çevresinde bir çember çizdiğimiz zaman açı 360 derece olarak görülmektedir. Doğru açı ile düz açının farkı bu şekilde ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri