Baobab, ağacın anayurdu olan Madagaskar'da yetişiyor. Baobab ağacının sert kabuklu meyvesinin belki bir milyon yıl önce suda sürüklenerek Madagaskar adası ile Afrika kıtası arasındaki o kısa mesafeyi aşmış olabileceği tahmin ediliyor. Buradan da Avustralya'ya daha uzun bir yolculuk yapmış olmalı.
Bu ağaç genellikle Asya ve Afrika'da yetiştirilir. Ülkemizde yaygın bulunan bir ağaç değildir. Baobab ağacı hikayesi de ilgi çekicidir.
Bu kullanımda ağacın çoğu zaman şansı, bereketi ve doğurganlık beklentisini simgelediği bilinmektedir. Hatta, İştar'ın «Hayat Ağacı Tanrı- çası olarak anıldığı ve de kraliyet ya da Assur Ülkesi'ni simge- lediği de görülmektedir.
Sümer inancında bitki tanrısı olan Dumuzi Ana tanrıça İnanna'nın eşi olup, simgesi hayat ağacıdır. Hayat ağacı MÖ II. binde Asur uygarlığında hem imparatorluğun simgesi olarak hem de baş tanrı Asur'un temsilcisi Page 3 3 olarak karşımıza çıkar.
Yakut ve Altay Türkleri'nde yaşam ağacına Dünya Ağacı da denir. Eski Türk geleneğine göre, bu, Dünya'yı ortasından (göbeğinden) öte-âleme ve Demir-Kazık Yıldızı'na (Kutup Yıldızı) bağlayan, dalları vasıtasıyla şamanlara yeryüzünden yüksek âlemlere yolculuk yapma olanağı sağlayan bir ağaçtır.
İlgili 42 soru bulundu
Yggdrasil ağacının ismi bize her ne kadar yabancı gelse de aslında duvarlarımızda, kolyelerimizde motif olarak kullandığımız hayat ağacının ta kendisidir. Bir dişbudak ağacı olarak tasvir edilen Yggdrasil mitolojide genellikle uzun yaşamı, bereketi, yeniden doğuşu ve bilgiyi temsil eder.
Kökeni, insanlık tarihinin başlarına kadar gidebi- lecek olan “hayat ağacı” kavramı ve inanışına göre, dallarıyla gökyüzüne doğru uzanan ve köküyle yerin derinliklerine inen bu ağaç bir anlamda sonsuzluğu simgelemektedir (1).
Kuran-ı Kerim`de bu ağaca herhangi bir isim verilmemiştir. Eski Ahit'te ise bu ağaç hayat ağacı olarak anılmıştır. Kur'an-ı Kerim'de ilk insan Hz. Âdem ve Havva için cennete yerleştirilmiş ve yasaklanan ağaçtan Bakara, Al-i İmran ve Taha surelerinde bahsedilmiştir.
Hayat Ağacı ya da Evliya Ağacı… İnanışa göre dünyanın tam ortasından yükselen bu ağacın kökleri yeraltına iner, dalları ise dünya dağının zirvesine yükselir. Böylece bu kutsal ağaç, dünyanın her üç katını (göğü, yeri ve yeraltını) birbirine bağlar. İlk insan da dokuz budaklı bu ağacın altında yaratılmıştır.
[1] (bitki bilimi, ağaçlar) Reçinesinden gayakol çıkarılan, yabani kimyon grubundan bir ağaç.
Hayat Ağacı Anlamı veya Yaşam ağacı kolye anlamı genellikle evlilik düşüncesi olan çiftler için, “ailem olmanı istiyorum.” anlamını yüklenir. Hayat Ağacı'na derin bir anlam yüklemek gerekirse; ailesinin devamını, soyunun ilerlemesini veya yeni bir yaşamı simgelemek adına kullanılır.
İslam kültüründe de hayat ağacı bazen tuba ağacı, bazen sidre ağacı olarak anılır. Tuba ağacı cennetteki yasak ağaçtır ve güzelliği, iyiliği, huzuru, rahatlığı, göz aydınlığını, her türlü nimeti, ölümsüz hayatı, şeref ve yüceliği, sürekli zenginliği sembolize eder.
Hayat Ağacı Kolyenin Tarihçesi
Yunanlılar ise, hayat ağacı kolyelerini, sağlık ve bereketi temsil ettiğine inanırlardı. Roma ve Keltler ise, hayat ağacı kolyelerini, hayatın umutlu geleceğini temsil ettiğine inanırlardı. Bu tarihsel arka plan, hayat ağacı kolyelerinin bugün hala popüler olmasının nedenini açıklar.
Kabuğundan ve yapraklarından "adasonina" adı verilen ateş düşürücü madde elde edilen baobabın odunundan kâğıt yapılır. Portakal büyüklüğünde, yumurta biçiminde olan meyvesinin ekşi etli bölümü, şeker ekilerek yenir.
3000 yaşına kadar yaşayabiliyor
Bazı baobab ağaçları 3 bin yaşına kadar hayatta kalabiliyor. Bu ağaç türü hem insanları hem hayvanları meyveleriyle beslerken, önemli de bir su kaynağı görevi görüyor.
Türkiye'de iklim koşulları dikkate alındığında her bölge de yaşayabilir. Fakat ağacın uzun ömrü ve ihtiyaçları göz önünde bulundurulduğunda Karadeniz bölgesine daha uyumlu olduğu söylenebilir. Son derece hızlı büyüyen bir ağaç türü olduğu kabul edilen Sekoya ağaçları bulunduğu bölgeye kısa sürede adapte olabilmektedir.
Hayat ağacı (Yaşam ağacı) temelde, yaşama ilişkin bir semboldür. Tüm kültürlerde yaşam, öncelikle bir ağaç tarafından tasvir edilir. Hayat Ağacı; pek çok kadim medeniyet tarafından gençlik ve ölümsüzlük veren bir kavram olarak bilinir.
Gargat ağacı, beyaz çiçekleri ile bilinen dolgun yaprakları olan bir ağaç türüdür. Yahudiler tarafından çok sevilen bir ağaç olması dolayısıyla Yahudi ağacı olarak da bilinmektedir. Gargat ağacının en önemli özelliği hem Müslümanları hem de Hristiyanları ilgilendiren dini konularda yer alması olarak ifade edilmektedir.
Ortadoğu mitolojisinde yaşam ağacı, Mısır mitolojisinde Sykomore (bir incir türü) yaşam veren ağaçlardır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Tuba cennette bir ağaçtır. Büyüklüğü yüz yıllık yer tutar. Ve cennet elbiseleri de onun tomurcuklarından yapılır. Marifetname'de ise şu şekilde bahsedilir: Hak Teala sidretulmuntehada büyük bir ağaç yaratmıştır ki, ona tuba ağacı derler.
Anadolu hayat ağacı tasvirlerinde stil bakımından olduğu gibi fikir ve sembol bakımından da Orta-Asya etkisi açıktır. Orta-Asya Şaman kaynaklarından öğrendiğimize göre hayat ağacı dünyanın merkezi olarak kabul edilir ve aynı zamanda Şamana yer altı veya gök yüzü seyahatinde merdiven vazifesi görür[31].
ağaç örn: arbor vitae (hayat ağacı)
Halk arasında bereket bitkisi, şans çiçeği, refah çiçeği olarak da bilinen para ağacı, Orta ve Güney Amerika'ya özgü bir türdür. Bakımı oldukça kolay olan para ağacı 'pachira' havayı temizleme özelliğiyle de en çok tercih edilen salon bitkisi türlerinin başında geliyor.
Bu sembol, eski dönemlerden günümüze kadar Orta Asya'dan Anadolu'ya, Türk kavimleri arasında hayatın ve sonsuzluğun simgesi olarak algılanmıştır. Bu bağlamda tekstil sanatında önemli bir yer teşkil etmiştir. Türk işleme sanatlarında kullanılan hayat ağacı motifi çoğunlukla kompozisyonların ana temasını oluşturmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri