Ali Şir Nevâyî'nin hatıra türündeki bu eseri, gerek Câmî hakkında gerekse Nevâyî hakkında yazılan birçok başvuru eserinde kaynak niteliğinde kullanılmaktadır. Bu kaynağın Çağatayca metninin kullanılabilir şekilde söz varlığı ile ortaya çıkması amaçlanmaktadır..
Türk dili tarihinde, "Nevai dönemi" olarak adlandırılan Çağatay Türkçesinin klasik devri, Ali Şir Nevai'nin öncülüğünde, Türkçeye oldukça önemli katkılarda bulunmuştur.
Ölümünün 520'nci yılında, Türk şairi Ali Şir Nevai'nin yüzyıllara etki eden eserlerini anlattık. 2 dk. 15 sn. Nevai, 1441'de Herat'ta doğdu, 3 Ocak 1501'de doğduğu topraklarda, hayatını kaybetti.
15.yüzyılın başlarından 1920'lere kadar çok az değişikliklere uğrayarak devam etmiş olan Çağatay Türkçesinin, dolayısıyla güney-batı grubu dışındaki -hatta Türkmen Türkçesi de dahil- Türk lehçelerinin ana kaynaklarından birinin Ali Şir Nevai'nin dili olduğu görülür.
Hayretü'l-Ebrâr
Ali Şîr Nevâî, bu eserini Nizâmî‟nin Mahzenü‟l-Esrâr isimli eseri, Emir Hüsrev‟in Matla„u‟l- Envâr isimli eseri ve Câmî‟nin de Tuhfetü‟l-Ahrâr isimli eserine nazire olarak 1483 (888) yılında kaleme almıştır. Nevâî eserini aruz kalıbının “müfteilün müfteilün fâilün” kalıbıyla yazmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
HAYRETÜ'L-EBRÂR (NEVÂYÎ) Nevâyî'nin Hamse'sinin ilk mesnevisi. Hayretü'l-Ebrâr, Nizâmî'nin Mahzenü'l-Esrâr'ına karşılık olmak üzere yazılmakla birlikte, eserdeki makaleler ve diğer anlatılar bütünüyle Nevâyî'nin kendi buluşudur. 3987 beyitten oluşan manzume, 888/1483 tarihinde yazılmıştır.
Türk şairi, bilgin ve devlet adamı Ali Şir Nevai, Türkçenin Farsçadan üstün olduğunu savundu.
Hayretü'l-Ebrar Ali Şir Nevayi'nin 1483'te, 40'lı yaşlarının tecrübesiyle siyasi, sosyal ve ahlaki meselelere dair görüşlerini İslami esaslara uygun olarak Nakşibendîlik etkisi altında kaleme aldığı manzum bir eser olan Hamse'nin ilk destanıdır.
Ali Şir Nevayı, 15. yüzyıl Türk çağatay Edebiyatı'nın en önemli şairlerinden biridir. Değerli bir devlet adamıdır. Eserlerinde Türkçe'ye büyük bir önem vermiş ve Türkçe'nin dönemin edebı dili olmasına çalışmıştır. Ali Şir Nevayl'nin divanlanyla birlikte otuza yakın eseri bulunmaktadır.
Muhâkemetü'l-Lugateyn (محاكمة اللغتين Muḥākemetü'l-Luġateyn; anlamı: İki Dilin Karşılaştırılması), 15. yüzyılın edebî şahsiyetlerinden ünlü Ali Şîr Nevâî tarafından Çağatay Türkçesi ile yazılmış bir eserdir.
Bu dönemin Çağatay Türkçesiyle yazmı? olan başlıca temsilcisi, Ebu'l-gazi Bahadır Han'dır.
Mîzânü'l-Evzân adlı eserinin, çevri yazı işaretleriyle yeni harflere aktarılmasını içermektedir. Eserde, üç güvenilir nüshaya dayanarak karşılaştırmalı metin oluşturulmuş, ayrıca metinler günümüz Türkçesine çevrilmiştir.
Ali Şîr Nevâyî, Türkçe yazdığı şiirlerinde “Nevâyî”, Farsça yazdığı şiirlerinde ise “Fânî” mahlaslarını kullanmıştır. Beş mesnevisinden meydana gelen Hamsesi ile Nevâî, Türk edebiyatının ilk hamse yazan şairi olarak bilinmektedir.
Hüseyin Baykara adına 903/1498 tarihinde Alî Şîr Nevâyî tarafından Çağatay Türkçesi ile kaleme alınan Mecâlisü'n-Nefâ'is, Herat Mektebi tezkirelerinin üçüncüsü, Türkçe tezkirelerin ise ilkidir.
Anadolu'da yazılan ilk hamse Hamdullah Hamdi'ye (ö. 909/1503) aittir. Hamdi'nin Hamse'si Yûsuf u Züleyhâ, Leylâ vü Mecnûn, Tuhfetü'l-uşşâk, Kıyafetnâme ve Ahmediyye (Mevlid) mesnevilerinden meydana gelmektedir. Bunlardan özellikle Yûsuf u Züleyhâ büyük üne sahiptir.
Doğu Türkçesi olarak da bilinen Çağatay Türkçesi, Nevaî döneminden itibaren bu dil için Türkler ‚Türkçe‛, ‚Türkî til‛ ve ‚Türk tili‛ terimlerini kullanmışlardır.
Türkiye Türkçesi yazı dili
Türkiye Türkçesinin genel kabul görmüş ve yazı dili olmuş ağzı, İstanbul ağzıdır. İstanbul ağzının Rumeli ağızlarından biri olması dolayısıyla yazı dili bir Rumeli ağzından gelişmiştir.
Çağatayca, Çağatay Türkçesi veya Doğu Türkçesi, 15. yüzyılda Timurluların idaresi altında gelişen ve 15. yüzyıldan 20. yüzyılın başlarına dek Orta Asya'daki Müslüman Türk halkları tarafından ortak yazı dili olarak kullanılan dildir. Çağatay Hanlığı, Kırım Hanlığı, Babürlüler ve tarihsel Orta Asya devletleri.
iki dilin muhakemesi anlamına gelir. özellikle türk dilinin hayvan isimleri ve fiil zenginliği yönünden farsçadan daha güçlü olduğunu gösterir.
Muhakemetü'l Lügateyn isimli eserinde Türkçe ile Farsça'yı karşılaştırır. Türkçenin Farsçadan üstün bir edebi dil olduğunu savunur. İki dilli bir toplumda Türkçenin yok olmaması için uğraşmış, Türkleri Türkçe eser verme konusunda ikna etmeye çalışmıştır.
Sovyet Türkmenistanı'nda Ali Şir Nevaî'nin “Muhakemetü'l-Lügateyn” adlı eseri üzerine değişik çalışmalar yapılmıştır.
Bu konunun üzerinde fazlasıyla düşünmüş olacak ki son ve en önemli eserlerinden biri olan Muhâkemetü'l-lugateyn'i 905/1500 yılında kaleme almış ve bu eserinde, Türk dilinin Fars dilinden daha üstün olduğunu kanıtlamayı amaçlamıştır. Eser, adından da anlaşılacağı üzere iki dilin muhakemesidir.
Fuzuli derin ve samimi bir aşk şairidir. Ölüm, toplum, yoksulluk, felsefe, tabiat temalarını hep bu aşk etrafında yazmıştır. Çağdaşlarına göre sade bir dili vardır. Arapça, Farsça ve Türkçeyi çok iyi bilen şairin gücü; bu üç dilden aldığı kelimeleri kullanıp, bunlarla düşünmesiyle ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri