Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çam ağacı özgül ağırlığı 50 kg metre küptür. İç ve dış mekanlarda kolaylıkla kullanılabilen çam ağacı suya karşı da oldukça dayanıklıdır. Bunun yanı sıra inşaat ve mobilya sektöründe de çam ağacı sıklıkla kullanılmaktadır.
Teak,İroko,Merbau,ipe,cumaru,garapa,massaranduba,bankirai gibi egzotik dayanıklı ağaç türleri dış mekanda deck parke çeşitleri içerisinde en çok kullanılan sert ağaçlardır.Orpa Orman Ürünleri olarak bizler Tik,İroko ve ipe ağaçlarını öncelikli tercih ediyoruz.
Ahşabın su yalıtımı için kullanılan üç yaygın yağ keten tohumu, ceviz ve tung'dur. Tung yağı tipik olarak çoğu ticari üründe bir karışım olarak bulunur. Ham tung yağı genellikle diğer yağlardan daha pahalıdır, bu nedenle genellikle daha küçük ahşap projelerinde kullanılır.
Dünyadaki en sağlam ağaçlar arasında bulunan Balsa ağacı, Orta ve Güney Amerika'da yetişen bir ağaçtır. Balsa sağlam ve dayanıklı olmasına rağmen kolay bir şekilde işlenebilen bir ağaçtır. Hatta son derece dayanıklı olan meşe ağacından bile daha dayanıklı bir forma sahiptir.
İlgili 41 soru bulundu
KESTANE AĞACININ KULLANIM ALANLARI
Uzun lifli oluşu ve kolay bükülüp işlendiği için bükülerek yapılan mobilyalarda aranan bir ağaçtır. Kestane kerestesi suya dayanıklı olduğu için kayık, yat ve gemi gibi su taşıtları yapımının yanı sıra, iskele yapımında öncelikle tercih edilir.
Ahşap ev yapımında mutlaka sert yapıya, reçineye sahip çam ağaçlarının tercih edilmesi gerekir. Çam ağacının yanı sıra meşe, meranti, mukulungu ve hemlock gibi ağaçlar da kullanılabilir. Bu ağaçlar, yapıları sayesinde sağlam bir ahşap evin yapılmasını sağlar.
MDF, suya karşı dirençli bir malzeme olmadığı için genellikle nemli ortamlarda kullanılmamaktadır. Ancak, MDF malzemelerinin suya karşı dayanıklılığı, emprenye edilme yöntemi ve kalınlığına göre değişebilir. Su geçirmez bir MDF seçeneği olan MDF Lam, özel bir emprenye yöntemiyle su geçirmez hale getirilir.
Yağlı Boya:
Yapılan ilk işlem; ahşabın daha iyi korunması ve yağlı boyanın daha rahat uygulanabilmesi için yüzeyin “astar boya” adı verilen malzemeyle boyanmasıdır. Uygulamada kullanılan yağlı boyanın cinsine göre, çabuk kuruyan (selülozik) veya daha geç kuruyan (sentetik) astar boya kullanılmaktadır.
En iyi ahşap koruyucu markası arasında gösterilen Permolit Ahşap Koruyucu Vernik, şeffaf görünümüyle ahşabın doğal görüntüsünü kapatmadan korur. UV ışınlarına karşı dayanıklı yapısıyla güneşin ahşaba zarar vermesini ve renginin bozulmasını engeller. Bu sayede ahşap yeni görünümünü uzun süre kaybetmez.
Farklı bahçe mobilyaları, farklı bahçe türleri için daha uygundur. Son olarak, her tür bahçe mobilyasının artılarını ve eksilerini dikkate almak önemlidir. Bahçe mobilyası yapımında kullanılabilecek üç ana ağaç türü vardır: Meşe, Akçaağaç ve Kiraz şeklindedir.
Çatı keresteleri için en uygun kereste köknar ağacından biçilmektedir. Köknar ağacı ülkemizde çokça bulunduğu için fiyat olarakta ekonomiktir. Ayrıca diğer ağaçlara nazaran uzun ömürlü ve hafiftir. Bunun yanında Çam ağacından ve diğer türlerinden,kavak,söğüt gibi ağaçlardan da kesilmektedir.
Yumuşak ağaç türlerinden olan ladin, işlenmesi ve tutkallanması çok kolaydır. Neme karşı dayanıklıdır ve bu yüzden dış cephe kullanımlarına uygundur, kolay boyanabilir.
Ladin ağacı iç ve dış mekanlarda kullanılabilen oldukça dayanıklı bir ağaç çeşididir. Özgül ağırlığı 470 kg metre küptür.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Ahşap neme maruz kalırsa şişer, kuruyunca büzüşür, fazla kuruysa çatlar ve nem oranı çok fazla olursa çürümeler başlar. Ahşabın özündeki su miktarının azalması, ahşabın kurumasına, çatlamasına ve büzülmesine neden olur. Bu sebeple suyu ve nemi bünyesine hızla emen ahşabın yapısı bozulur.
Ahşap yapıların ömrü diğer tüm yapı malzemelerinden çok daha uzundur. Gerekli bakım yapılmasa dahi ahşap yapılar 200 yıl rahatlıkla ayakta kalırlar. Dünyanın en eski ve en dayanıklı yapı malzemesi olan ahşaptan yapılan yapılar 800 yıl öncesinden günümüze kadar ulaşmıştır.
Su bazlı emprenye maddeleri, ahşapta kurt ve mantarlara, küflenmeye karşı 15 yıla kadar koruyuculuk sağlar.Ahşabı içeriden korur ve çürümesini engeller. Nefes almasını sağlarken, içerideki nemi dışarı atmasını, ömrünün uzamasını sağlar. Çam gibi yumuşak dokulu ahşaplar emprenye edilebilir.
Sunta, neme, suya karşı dayanıksızdır, maruz kaldığında genişler, bükülür. Tüm bu nedenlerden dolayı mobilyalarda her zaman mdf, suntaya tercih edilir.
MDF, ağaç parçacıklarının suntadan çok daha yoğun bir şekilde bir araya getirilmesi ile oluşturulur. Bu nedenle, sunta ile kıyaslandığında hem fiziksel darbelere hem de rutubet vb. ortam şartlarına dayanıklılığı oldukça yüksektir.
Normal şartlarda MDF suya dayanıklı bir malzeme değildir ancak malzemeyle tasarlanan ürünler işlemden geçerek neme hatta ısıya karşı daha dayanıklı hale getirilebilir. MDF, dönüştürüleceği ürünün yapısal bütünlüğüne uyum sağlar ve ekolojik olarak da uyumlu yani çevre dostudur.
Sürekli yağmur, güneş ve nem gibi dış etkenlere maruz kalan ahşap evlerin dayanıklı ve sağlıklı olması için iyi kalitedeki materyallerden üretilmesi gerekir.
Diğer yandan belirtmek gerekirse ahşap yağmura ve kara karşı çok daha dayanıklıdır. Herhangi bir şekilde evlerden içeriye akıntı yaşatmaz. Betonarme binalarda bu durumu görebilirsiniz. Yağmur akıntısı sonrası rutubet gibi sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz ancak ahşap evlerde bu durum kesinlikle olmayacaktır.
Bungalov tarzı evlerin malzemesinde kullanılan ağaç genelde çam ağacından yapılmaktadır. Çam ağacının dayanıklı yapısı bu tarz yapıların çam ağacından yapılanmasında etkilidir. Çam ağacı dışında kayın ve meşe ağaçlarından da bungalov tarzı evlerin yapımı tercih edilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri