Dili Tutulmak Deyiminin Anlamı (TDK) Nedir? Dili tutulmak deyimi Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanmıştır. Bu tanım şu şekildedir: Bir insanın aşırı korku, coşku, sevinç, şaşkınlık, hastalık gibi bir nedenle ansızın konuşamaz olmak.
Konuşamamak, konuşmaya zorlanmak anlamında kullanılan deyimlerse şunlardır: dili kesilmek, dili tutulmak (Özb. Tili tutulmak), dili dönmemek (Özb.
Dilini tutmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Sonunu düşünerek gelişigüzel konuşmaktan sakınmak, ölçülü konuşmak, rast gele konuşmamak.“Dilini tutmasını bilmeyenlerin başına neler geldiğini sana söylemediler mi?”
Dili tutulmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Herhangi bir sebepten ötürü söz söyleyemez duruma gelmek. “Sevinçten dili tutuldu bizim kızın.”
Oldukça sessiz, sakin, kendi halinde, konuşmayıp susan, derdini anlatmayan anlamlarında kullanılan bir deyimdir.
İlgili 36 soru bulundu
[1] konuşmamak, suskun kalmak.
Ağzı Var Dili Yok deyimi, sessiz, içine kapanık ve ketum kişileri tanımlamak için kullanılan bir deyimdir. Aynı deyim ile utangaç ve insanlarla iletişim kurmakta güçlük çeken insanların kişilik özellikleri de anlatılır.
Ağzı süt kokmak deyimini açıkladığımız yazıda örnek deyimleri ve cümleleri ayrıntıları ile sizler için derledik. Ağzı Süt Kokmak Deyiminin Anlamı Ne Demek? Ağzı süt kokmak, bir işe yeni başlamak ve o işle ilgili çok az bilgiye sahip olmak anlamına gelir. Bu deyim, genellikle karşı tarafı küçümsemek için kullanılır.
çözümlenmesi güç bir duruma gelmek.
Gözden kaybolmak deyimi, bir şeyin gözden uzaklaşması ve nereye gittiğinin belli olmaması anlamlarına gelmektedir. Ortadan çekilmek ve gözden uzaklaşmak olarak da bilindiğini söylemek mümkündür.
[1] Susamak, koşmak ya da yürümekten dolayı çok yorulmak.
“dilinde tüy bitmek” deyimi, tekrar tekrar söylemekten usanmak, bıkmak anlamına gelir.
Halk müziği ve halk oyunları mensupları bu atasözünü “Nerde çalgı, orada kalgı.” şeklinde belirtirler ve çalgının, müzi- ğin olduğu yerde bulunmak ve oyuna da kalkmak gerektiğine işaret edildiği- ni açıklarlar. “Kalgı”, oyun, “kalgımak” oynamak, sıçramak anlamındadır.
[1] Herhangi bir şeyden etkilenerek konuşamaz duruma düşmek.
Deyim. [1] Karşısındakini üzeceğini düşündüğü sözü söylemeye gönlü elvermemek, söyleyememek.
Ağzı Köpürmek bir kişinin çok öfkelendiği anlamına gelmektedir. Canını dişine takmak deyimi genel olarak, çok öfkelenen ve kontrolünü kaybeden birini tanımlamak için kullanılır.
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
gözetmek, kollamak. Görme ve işitme yoluyla bilgi edinmeye çalışmak.
Deyim. [1] Çok kızmak.
Başının etini yemek deyimi uzun bir süre ısrar etmek, bir konuda bıktırana kadar rahatsızlık verecek derecede istemek anlamına gelmektedir. Başının etini yemek deyimi isteği olana kadar ara vermeksizin konuşarak istediğini yaptırmaya çalışma eyleminde kullanılmaktadır.
El bebek gül bebek deyimi, bir kimsenin anne babası tarafından şımartılması, her hatasına göz yumulması ve ne yaparsa yapsın sırtı sıvazlanması demektir.
Deyimler, kültürümüzde ve Türkçede önemli bir yer tutar. İçini dökmek deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
Ağız dil vermemek deyimi, söz söyleyemeyecek duruma gelmek ya da söylememek anlamında kullanılan bir deyimdir. Ağız Dil Vermemek Ne Demek? Kişinin konuşulması gereken anlarda dahi herhangi bir sebeple konuşmaması, ağız dil vermemek deyimiyle özetlenmektedir.
Başına çorap örmek deyimi planlayarak yahut gizli bir şekilde karşısındaki kişilere zarar veren kişilerin yaptığı işler için kullanılan bir deyimdir. Başına çorap örmek deyimi sonu belirsiz işlere karıştırmak kişiyi zorlanacağı şekilde mağdur etmek anlamına gelmektedir.
konuyla ilgisi olmayan, bilir bilmez herkesin söyleyecek sözü var anlamında kullanılan bir söz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri