Böbrek yetmezliği hastaları için hangi ağrı kesici güvenlidir? Ağrı için parasetamol (Asetaminofen) diğer NSAİİ'lara kıyasla daha güvenli bir ilaçtır.
Nefroloji uzmanı Dr. Mustafa Eren, bu konuda, "Özellikle parasetamol türevi ağrı kesicilerin kısa kullanımlarında birkaç hafta, birkaç ay kullanımlarında böbreğe herhangi bir zararı yoktur ama diğer ağrı kesicilerin tek dozu bile böbreğe zararlı olabilir" dedi.
Bu nedenle özellikle yaşlı ve böbrek hastalığı olan kişilerin ağrı kesici ihtiyacı olduğunda böbreklere daha az zararlı parasetamol grubu ilaçlar kullanmalıdır.
İlerlemiş böbrek hastalıkları:
Bu nedenle, ileri böbrek hastalığı olan bu hastalarda ARVELES ile tedavi önerilmemektedir.
Özel kullanım durumları: Böbrek/karaciğer yetmezliği: Uzun süreli tedavi, hastalarda böbrek hasarlarına yol açmış olduğundan özellikle böbrek ya da karaciğer yetmezliği olanlarda dikkatli kullanılmalıdır. Bunun yanında ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanımı önerilmez.
İlgili 21 soru bulundu
romatizma) belirti ve bulgularının tedavisi ile akut gut artriti (gut hastalığına bağlı ağrılı eklem iltihabı), akut kas iskelet sistemi ağrıları (örn. bel ağrısı), postoperatif ağrı (ameliyat sonrası ağrı), dismenore (ağrılı adet dönemleri) ve renal kolik (şiddetli böbrek ağrısı) tedavisinde endikedir.
DOLOREX böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerde bulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa DOLOREX'in dikkatli uygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır.
Böbrek yetmezliği: DİKLORON böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerde bulunulamaz.
Tütün ve sık sık alkol tüketimine geçit yok!
Alkol böbreklere ve karaciğere karşı olumsuz olan kimyasallar ve toksinler barındırır. Haliyle çok fazla tüketildiğinde böbreklerin iflas etmesi kaçınılmaz bir gerçeğe dönüşür. Sigara da aynı şekilde böbreklerin en önemli düşmanı arasında yer alıyor.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir. Genellikle kanser hastalarının yaşadığı şiddetli ağrılarda kullanılmaktadır.
Böbrek yetmezliği:
yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir.
Karaciğer/böbrek yetmezlikli hastalarda kas gevşetici ilaç olarak atrakuryum veya sisatrakuryum tercih edilmelidir.
ARVELES orta ve ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi ≤59 ml/dak) kullanılmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3).
Aspirin, ibubrufen (Advil®, Nurofen® ), naproksen (Apranax®), celocoxib (Celebrex®), indometazin (Endol®, Endosetin®), diklofenak (Voltaren®) ve birçok başka ağrı kesici bu gruptadır. Ağrı kesicilerin kafein ile birlikte kullanımı da potansiyel böbrek hasarını arttırır.
Böbrek / Karaciğer yetmezliği:
Böbrek ya da karaciğer bozukluğu olan hastalarda, metamizolün eliminasyon hızı azaldığı için yüksek dozlardan kaçınılmalıdır.
Böbrek/ karaciğer yetmezliği
Hafif ve orta şiddette karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Altta yatan karaciğer hastalığı, parasetamole bağlı karaciğer hasarı riskini arttırır. Karaciğer ya da böbrek yetmezliği olan hastalar bu ilacı kullanmadan önce doktora danışmalıdır.
Önemli olan böbrek yetmezliği gelişmeden müdahale etmektir. Böbreklerde kalan hücreler kendilerini yenilemez tam tersi ilerler ve daha kötüye gider.
Akut böbrek hasarlı çoğu hasta tam olarak iyileşir, ancak bazı kişilerde bunun sonucunda kronik böbrek yetmezliği gelişebilir. Ağır vakalarda, vücuttaki atık maddeleri uzaklaştırmak için diyalize girmek gerekebilir.
Böbrekler için en iyisi hiç şüphesiz ki bol su içmektir. Bol su tüketmenin yanı sıra ayakları sıcak tutmak da böbrek ağrısı için alınabilecek önemli bir önlemdir. Böbrek ağrısına iyi gelen çeşitli bitkisel sular ve çaylar da mevcuttur.
Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar mutlaka reçeteli ve doktor kontrolünde alınmalıdır. Özellikle toplumda eklem rahatsızlıkları için sıklıkla tercih edilen bu ilaçlar karaciğere ve böbreklere ciddi hasarlar verir.
İnterferonlar, pamidronat, sisplatin, karboplatin, siklosporin, takrolimus, kinin, mitomisin C, bevacizumab, sisplatin, karboplatin ve metotreksat.
VOLTAREN böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerde bulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa VOLTAREN'in dikkatli uygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır.
VOLTAREN böbrek yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hastalarda yapılmış çalışmalar mevcut olmadığından, doz ayarlamasına ilişkin önerilerde bulunulamaz. Hafif ila orta şiddette böbrek yetmezliğiniz varsa VOLTAREN'in dikkatli uygulanması konusunda doktorunuz sizi uyaracaktır.
DOLOREX kullanmakta olan hastalarda gastrointestinal kanama veya ülserasyon geliştiği takdirde ilaç kesilmelidir. Kardiyovasküler (KV) Risk: NSAİ ilaçlar ölümcül olabilecek KV trombotik olaylar, miyokard infarktüsü ve inme riskinde artışa neden olabilir. Bu risk kullanım süresine bağlı olarak artabilir.
Bal, özellikle tip2 diyabete sahip kişilerde kalp hastalıkları, beyin ve böbrek damarlarında oluşabilecek problemleri azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri