Sarı renk kullanmak istiyorsanız sarı gün ışığı ampul tercih edebilirsiniz. Ürün hem sarı renge sahiptir hem gün ışığı özelliği olduğu için gözü yormaz.
Kelvin değeri düştükçe ise yayılan mavi ışık oranı azalır ve sarı ışık gözlerimizi daha az yorar. Bu sebeple göz sağlığı için sarı ışık kullanımı daha doğru bir tercih olacaktır.
- YouTube. Enerji tasarrufu yapacağız derken göz sağlığınızdan olabilirsiniz! Bir araştırmaya göre beyaz ışık gözlerde kalıcı hasara neden olabiliyor. Uzmanlar sarı ışık tavsiye ediyor!
Üzeri beyaz bir şeyle kaplıysa beyaz verir eğer içi gözüküyorsa sarı. Üzeri beyaz bir şeyle kaplıysa beyaz verir eğer içi gözüküyorsa sarı.
Oturma odası, yemek odası, yatak odası ve evin diğer odalarında sıcak beyaz yani sarı renkte ışık yayan ampullerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Çünkü sarı ışık, daha az mavi ışık içerdiğinden, gözler için daha rahatlatıcı bir etki yaratır.
İlgili 34 soru bulundu
Odanın tam ortasında, mekanın büyüklüğüne göre 150- 300 Watt değerinde halojen ampul sarkıtabilirsiniz. Mekanın farklı alanlarına aydınlık verebilmek için 20- 30 Watt değerinde lambader ya da aplik tercih edebilirsiniz.
Oturma odası aydınlatması
Oturma odasında sıcak beyaz ışık yani sarı ışık ampuller öneriliyor. Evin en çok vakit geçirilen yeri oturma odası olduğundan buradaki ışık kaynağı göz yormayacak renkte olmalıdır. Sarı ışık kullandığınızda ortam daha yumuşak ve dinlendirici olacaktır.
Sıcak beyaz ışık (2500-3300 Kelvin)
Sıcak ışık genellikle parlak soğuk ışığa göre daha yumuşak, iyi bir görüş ve rahat bir atmosfer sağlar. Bunun için yatak odaları, oturma odaları salon gibi yaşam alanlarında kullanılır.
Beyaz ışığa yüksek miktarda ve uzun süreli maruz kalmak, retinada toksik strese neden olarak görme performansını olumsuz etkiler. Evlerde, ofislerde ve dış mekânlarda kullanılan beyaz ışık, içerdiği yüksek orandaki mavi ışık nedeniyle insanların biyolojik saatini etkiler ve uyku düzenini bozar.
Aydınlatmaların kullanımı ile ilgili tavsiyelerde bulunan Fırat, "Uyanık kalmak istediğimiz saatlerde doğal ışığa yakın olan beyaz ve gün ışığı renkleri tercih edilmelidir. Lümen gücü düşük, sarı ışıklar ise gözlerimizi dinlendirmek ve sakin bir şekilde uykumuzun gelmesi için ideal ışıklardır." dedi.
- Floresan ışıkları beyaz olduğu için gözlerimizi yormaz. O yüzden sarı ışık yerine beyaz ışık kullanmayı tercih etmeliyiz. - Güneş ışınlarının yoğun olduğu zamanlarda mutlaka güneş gözlüğü kullanmalıyız. Fakat güneş gözlüğü kullansak bile mutlaka doğrudan güneşe bakmamalıyız.
Sert beyaz ışık gözlerinizin yorulmasına, sarı ışık ise dinlendirici etkisinden dolayı veriminizin düşmesine sebep olabilir. Bu nedenle çalışırken göz sağlığınız ve çalışma veriminiz için yumuşak beyaz ışığı tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı bir gözde cisimlerden yansıyan ışınlar gözün görme merkezinde odaklanır ve kişi gözlük ya da kontakt lens ihtiyacı olmadan net bir görüş elde eder.
Ampulun ilk örnekleri sarı renge sahipken son zamanlarda kullanılanlar ise sıklıkla gün ışığı rengindedir. Birçok kişinin aklında gün ışığı ampul nedir sorusu vardır. Gün ışığı rengi, güneş ışığının rengine çok yakın bir renktir. Sarı ve beyaz renklerin karışımı denilebilir.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Durağan aydınlatma olmalı.
Işık kaynağının verdiği ışık sabit olmalıdır yani titreşim yapmamalıdır. Zamana bağlı olarak ışık kaynağındaki ani değişimler titreşim olarak tanımlanır. Titreşen bir ışık kaynağı ile aydınlatılmış bir alanda çalışmak gözlerin çabuk yorulmasına neden olur.
Renk sıcaklığının fiziksel ısı ile ilgili bulunmamaktadır. Güneşin parlak mavi ışıklarının etkili olduğu yaz zamanlarında gün ışığının renk sıcaklığı soğuk beyaz olarak tanımlanır.
Televizyonu karanlıkta izlemeyin
Talu , gün ışığında olduğu gibi tüm renkleri doğru haliyle gösteren lambalann tercih edilmesini öneriyor . Çocukların göz sağlıklarını kommak için , çalışma masalarının aydınlık olmasına ve ışığın gözlerine yansımaması na dikkat edilmesi gerekiyor .
Doğal olarak güneşten, yapay aydınlatma ve dijital cihazlar olan telefon, tablet, bilgisayar, televizyon, birer mavi ışık kaynağıdır. Mavi ışığa fazla maruz kalmak gözdeki ışığa duyarlı hücreleri etkiler. Uzmanlar fazla maruz kalınan mavi ışığı göz hasarı ile ilişkilendirir.
Lümen değeri daha büyük olan lamba daha her zaman daha parlak yanacaktır. Resim açıklaması: Şeffaf lambanın watt değeri LED lambadan daha büyüktür (60W>9W); ancak LED lambanın parlaklığı daha fazladır (806 lumen> 710 lumen) . Sonuçta LED lamba daha fazla ve parlak ışık verir.
Çalışma odası, mutfak, salon gibi alanların, iyi bir şekilde aydınlatılması için sarı, beyaz ampuller ya da led ışıklar kullanmanız doğru olacaktır. Odalarda aydınlatma olarak genelde; avizeler, büyük lambaderler, armatürler ve gömme tavan aydınlatmaları yani spotlar kullanılmaktadır.
Yeterli aydınlatma için metrekare başına düşen lümen değeri 100'dür. Yani eğer 40 m² bir salona sahipseniz 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız vardır. Lümen değeri genellikle LED ampullerin üzerinde belirtilir.
Uygun aydınlatma sağlamak için metrekare başına 100 lümen alır. Dolayısıyla 40 m2 bir salon için 4000 lümen aydınlatmaya ihtiyacınız var. LED ampullerde lümen değeri tipik olarak belirtilir. Ancak daha fazla bilgi gerekirse 18-23 W LED ampullerin kabaca 1600 lümen değerinde olduğunu söyleyebiliriz.
Bir oda için kaç watt led ampul? Yaklaşık olarak her m2 için 100 lümen ışık akısına ihtiyaç bulunmaktadır. Şayet ampulü kullanacağınız oda 20 m2 ise 2000 lumen değerinde ya da 1000 lümen değerinde ampul gerekmektedir.
Oturma odasında doğrudan gözünüze gelen aydınlatmayı seçmekten kaçının. Yapabiliyorsanız, dolaylı aydınlatma kullanımı tercih etmeniz, göz sağlığınız için daha doğru olacaktır . Spot ışıkları veya gömme tavan lambaları, oturma odalarınızın daha şık ve modern görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri