Bu semptomlar; eklem ağrısı, kas ağrısı ve kas güçsüzlüğünden oluşur. Fosfor düzeyi yüksek olan kişiler kaşıntı ve kırmızı göz sorunu yaşayabilir. Daha şiddetli yüksek fosfor vakalarının belirtileri; şiddetli kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishali içerebilmektedir.
Kanda yüksek oranda fosfor bulunması, hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Hiperfosfatemi; kemik ve kaslarda sorunlara neden olabilir, ayrıca kalp krizi ve felç riskini artırabilir. En önemli nedeni böbrek hastalıklarıdır.
İnsan vücudunda yüksek seviyelerde P bulunması hiperfosfatemi olarak adlandırılır. Yüksek seviyelerde P, gözlerin kızarmasına ve kaşınmasına neden olabilir. Daha yüksek fosfor seviyeleri; kabızlık, mide bulantısı, kusma ve ishale neden olabilir.
Düşürmek için; İlk olarak fosfor yüksekliği durumuna sebep olan etmen belirlenerek buna yönelik bir tedavi uygulanır. Gerektiğinde kalsiyum içeren gıda takviyeleri, idrar sökücü veya alüminyum hidroksit içeren bazı ilaçlar verilir.
Böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirememesine bağlı olarak üre, kreatinin, fosfor ve potasyum gibi maddeler kan düzeyinde artar. Vücut için zararlı olan bu maddeler normalde idrar ile atılırken kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda bu işlem, hemodiyaliz yöntemi ile diyaliz makinesi yardımıyla yapılır.
İlgili 42 soru bulundu
Böbrek hastalığı veya çok fazla fosfor tüketmek ve yeterli kalsiyum almamak fosfor fazlalığına neden olabilir. Bununla birlikte, belirli sağlık sorunları (diyabet ve alkolizm gibi) veya ilaçlar (bazı antasitler gibi) vücudunuzdaki fosfor seviyelerinin çok düşmesine neden olabilir.
Fosforun yüksek çıkmasına neden olan durumlarda; aşırı D vitamini alma, kalsiyum ve magnezyum eksikliği, diyabet hastalığı, böbrek hastalığı, iltihaplı hastalıklar, karaciğer hastalığı, kemoterapi gören kişilerin kullanmış oldukları ilaçtan kaynaklı olarak fosforda yükselme görülür.
Protein açısından zengin olan yiyecekler fosfor açısından zengin kaynaklardır. Örneğin; süt ve süt ürünleri, et ve kümes hayvanları, balık, tahıl ürünleri, baklagiller. Protein oranı düşük olan yiyeceklerde de fosfor vardır.
P-Fosfor Testi Kaç Olmalı? Kişiden kişiye, yaşa bağlı olarak P-Fosfor testi sonuçları değişkenlik gösterebilir. Her yaş grupları için test farklıdır. 0 ila 6 ay aralığındaki bebekler için 100 mg/gün, 1 ila 18 yaş aralığındaki çocuklar için 450 ila 500 mg/gün, 19 yaş ve üzeri yetişkinler için 700 mg/gün olması gerekir.
Böbrek yetmezliği sürecinde yüksek fosfor, tüm nedenlere bağlı ve kardiyovasküler mortalite için bir risk faktörüdür ve aynı zamanda ve düşük böbrek sağ kalımı oranı ile ilişkilendirilmiştir.
Böbrek yetmezliği geliştiğinde normal fizyoloji bozulmaktadır. 'Trade off' hipotezine göre kronik böbrek yetmezliği döneminde azalan glomerüler filtrasyon nedeniyle fosfor retansiyonu gelişir. Bunun sonucunda fizikokimyasal disekilibrium ile gelişen hipokalsemi, parathormon (PTH) salınımını artırır.
FOSFAT-EX, Kalsiyum diasetat içeren fosfat bağlayıcı bir ilaçtır ve böbrek yetmezliği nedeniyle özellikle düzenli hemodiyaliz alan hastalarda yüksek kan fosfat düzeyinin (hiperfosfatemi) tedavisinde kullanılır. FOSFAT-EX, 100 film tablet içeren kutuda kullanıma sunulmaktadır.
Fosfor (P) idrar testi, idrarınızdaki fosfor seviyelerini ölçmek için kullanılan bir laboratuvar testidir. Fosfor, vücutta kemik ve diş sağlığını sürdürmek, enerji üretimi, hücresel iletişim ve diğer biyokimyasal süreçlerde önemli bir rol oynayan bir mineraldir.
Fosfor tayini için spektrofotometrik ya da AAS, ICP gibi metotlar kullanılabilmektedir. Su numunelerinde, tespit edilecek fosfor formuna göre direkt olarak ya da süzme işlemin yapıldıktan sonra hidroliz veya asitle parçalamaya tabi tutulur. Sonrasında ise spektrofotometrik olarak okutma yapılır.
Balık kemikler için oldukça yararlıdır; özellikle kılçığıyla beraber yenilebilen balıklar (ton, sardalye, somon, hamsi) iyi bir kalsiyum ve fosfor kaynağıdır.
Çoğunlukla hiperfosfatemi bozulmuş renal fosfat atılımı olan ve yüksek miktarda fosfat alımı olanlarda görülür (örneğin; böbrek yetmezliği, süt alkali sendromu). D vitamini toksikasyonu sindirim sisteminden aşırı fosfat emilimi ve böbrek geri emilimini arttırarak hiperfosfatemiye neden olabilir.
Fosfat, ABD ve AB genelinde ve diğer birçok ülkede yasaklanmıştır. İnsanlar için toksik veya zararlı olmamalarına rağmen, su yollarındaki fosfat varlığı sudaki yaşam formlarının dengesini bozabilir. Gübre olarak da kullanılan fosfat, hızlı alg oluşumuna neden olur.
6Ay Çekirdeği ve Kabak Çekirdeği
Ayçiçeği ve kabak çekirdeği de bol miktarda fosfor içerir. 28 gram kavrulmuş ayçiçeği veya kabak çekirdeği fosfor için günlük alınması gereken ihtiyacın yaklaşık %45'ini içerir.
Vücutta fosforun yaklaşık %85'i kemiklerde ve dişlerde depolanırken kalan kısmı da kas dokusunda ve kanda bulunur. Fosfor kalsiyumdan sonra insan vücudunda en çok bulunan ikinci mineraldir. Diş minesi ve çene kemiğinde bulunan mineral düzeyinin yoğunluğunu ayarlayan fosfor, ağız ve diş sağlığının korunmasını destekler.
Fosfor, sembolü "P" olan ve atom numarası 15 olan kimyasal bir elementtir. Saf fosfor, beyaz ve kırmızı fosfor olmak üzere iki ana formda bulunmaktadır. Ancak diğer elementlere kıyasla oldukça reaktif özellik gösteren bir element olduğu için, Dünya'da hiçbir zaman serbest halde bulunmaz.
Daha çok fonksiyon kaybında kanda fosfor birikmeye başlar.Fosforun en önemli zararı damar kireçlenmeleridir. Bu diyaliz hastalarının ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Fosfor düzeyi bu grup hastalarda 3,5-5,5 mg/dl arasında tutulmalıdır.
Malabsorbsiyon, D vitamini eksikliği, uzun süreli kusmalar, glukokortikoid fazlalığı, hiperparatiroidizm; antiasit, tiazid grubu diüretik ve fosfat bağlayıcı ajan kullanımı hipofosfateminin sebepleri arasında sayılabilir.
Kabul gören kılavuzlarda diyaliz hastalarında fosforun 5.5 mg/dl, CaXP çarpımının 50 nin altında olması ve kalsiyum'un 10.0 mg/dl'yi aşmaması önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri