Karanlık modu kullanmak, keskin, parlak beyaz bir ekrana göre gözleri daha az yorduğu için yararlıdır.
Titreşimsiz bir monitör – sabit bir ışık akışı sağlayan bir ekran – seçmek, gözlerinizi korumak için yapabileceğiniz en sağlıklı seçimlerden biridir.
Flicker-Free monitörler tercih edin. PWM dedikleri olay arka ışığı devamlı açarak kapatarak genelde göz yorgunluğunu yaratır.
OLED ekranın PWM frekans aralığı 50 ila 500 Hz ve LCD'nin ise 1000 Hz'nin üzerinde başlıyor. İnsan gözü 250 Hz'e kadar titremeye duyarlı olduğunu belirtelim. Bu yüzden OLED ekranlarda titreşimler siz görmesiniz bile beyniniz bu titreşimleri algılıyor ve başınızın ağrımasına neden oluyor.
Hayır yormuyor. Asıl VA panel düşük renk doğruluğu oranına sahip olduğu için göz yoruyor ve körlüğe sebep oluyor.
İlgili 23 soru bulundu
Hangisini Tercih Etmelisiniz. Eğer sizin için renk doğruluğu renk canlılığından daha önemli ise IPS ekran, ama çok canlı görüntüler, video, fotograf içeriği tüketmek istiyorsanız ve daha az güç tüketen bir ekran arıyorsanız Amoled ekranları tercih edebilirsiniz.
Amoled ekranlara kıyasla içerisinde organik bileşen yerine elektronik panel bulunması da IPS LCD ekrana daha fazla renk seçeneği sunabilme imkanı sağlarken aynı zamanda üretim maliyetinin de yine AMOLED ekranlara göre daha düşük olmasına olanak sağlıyor.
İSTANBUL (AA) - Samsung QLED TV'lerin ultraviyole ve kızılötesi ışınlarını test eden göz sağlığı sertifikasyon şirketleri, bu TV'lerin fotobiyolojik LED riski oluşturmadığını ve tüketicilerin göz sağlığını koruduğunu teyit etti.
Gözlerimiz görme için yaratılmıştır, aslında çok kuvvetli ışıklar ve yoğun güneş ışığına maruz kalmak dışında hiçbir görsel uyarı erişkinlerde göze kalıcı zarar vermez. Bu sebeple günümüzde kullanılan LED ya da likit kristal ekranlı bilgisayarlar, cep telefonları ve tabletler gözümüze kesinlikle kalıcı zarar vermezler.
AMOLED ekranlar, kullanıcılarına pek çok avantaj sunar. Enerji tasarrufu sağlamaları, söz konusu avantajların başında yer alır. Arka ışığa sahip ekranlara göre enerji harcama oranları da çok daha azdır. Dolayısıyla AMOLED ekran ömrü son derece uzundur.
Rekabetçi oyunlarda hız önemliyse TN paneli, renk doğruluğu ve geniş izleme açıları aranıyorsa IPS paneli, kontrast ve siyah seviyelerde performans ön plandaysa VA paneli tercih edilebilir.
Hangi panel tipinin en iyi olduğuna karar verirken, kullanım senaryonuz ve tercihleriniz büyük rol oynar. Eğer renk doğruluğu ve geniş görüntüleme açıları sizin için önemliyse, IPS paneller daha uygun olabilir. Yüksek kontrast oranları ve derin siyah seviyeleri isteniyorsa, VA panelleri düşünebilirsiniz.
Çok parlak ya da çok karanlık odada ekrana bakan kişilerde, göz yorgunluğuna daha sık rastlandığı bilimsel çalışmalar ile ortaya konmuştur. Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı ve kontrast ise mümkün olduğunca arttırılarak, ortaya çıkabilecek göz yorgunluğu en aza indirilmeye çalışılmalıdır.
IPS panelle karşılaştırıldığında VA, IPS'den çok daha üstün kontrast oranına sahip. VA monitörlerin kontrast oranı statik 5000:1 oranına ulaşarak diğer iki panelden daha iyi siyahlar sunar. VA paneller, ayrıca IPS'den daha yüksek yenileme hızına ulaşabiliyor.
Monitörünüzün yenileme oranını (refresh rate'ini) 60-75 Hz civarına arttırmak monitörü biraz daha konforlu kullanmanızı sağlayabilir. Monitör parlaklığını da çalıştığınız ortama göre ayarlamakta fayda var. Karanlık bir odada parlak monitörle çalışmak gözlerinizi normalden fazla yoracaktır.
Bunun yanı sıra, AMOLED ekranların enerji tüketimi diğer ekran teknolojilerine göre daha azdır. Çünkü bu ekranlar her pikselin ayrı ayrı ışık üretmesini sağlar ve siyah pikseller hiç ışık üretmez. Bu özellik, batarya ömrünü uzatır ve kullanıcılar cihazlarını daha uzun süre kullanabilirler.
Bilgisayar ekranlarının gözlere zararlı olduğuna dair herhangi bir bilimsel bulgu yoktur. Ancak bilgisayar kullanımı arttıkça göz rahatsızlığı ve yorgunluğu, yakınmaları arttığından haklı olarak böyle bir endişe ortaya çıkmaktadır.
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Şeyda Atabay, televizyon izlemenin göz sağlığını bozmadığını söyledi.
Siyah çay, salatalık gibi ürünler ile gözlere kompres yapılarak gözleri dinlendirmek mümkündür. Soğuk suya batırılmış ıslak havlu ya da bez ile de gözler dinlendirilebilir. Papatya çayı içmek ise vücudu sakinleştirdiği gibi gözlerin de dinlenmesine yardımcı olacaktır.
OLED televizyonlar, daha yüksek kontrast oranları, daha derin siyahlar ve daha geniş görüş açıları sunar. QLED televizyonlar ise daha yüksek parlaklık, daha yüksek renk doğruluğu ve daha geniş bir renk gamı sunuyor. Eğer karanlık bir odada film veya TV şovu izleyen biriyseniz, OLED tercih edebilirsiniz.
QLED TV'ler, kuantum nokta tabakalarını kullanarak klasik LED TV'lere nazaran daha geniş bir renk gamı sunar. Bu, daha canlı ve gerçekçi renklerin görüntülenmesini sağlar. Renkler daha doğal ve canlı olduğu için izleme deneyimi daha etkileyici olur. İzleme keyfini arttırır.
QLED televizyonlar, genellikle daha yüksek parlaklık ve canlı renkler sunar. Ancak, siyah renkte tamamen kapanma sağlayamadıkları için OLED'e kıyasla kontrast oranında biraz daha zayıf kalabilirler. OLED televizyonlar ise piksellerin tamamen kapanabildiği için daha yüksek kontrast oranı ve daha doğal renkler sunar.
AMOLED ekran teknolojisi her yerde, her alanda, her cihazda ortalama bir görüntü kalitesi sunuyor ancak OLED ekranların sunduğu koyu renk tonlarını ve kontrast oranını hiçbir AMOLED ekranda kolay kolay bulamazsınız. Yine de AMOLED ekranların dar alanlarda çok daha başarılı bir yapay kontrast sunduğunu söyleyebiliriz.
IPS, In Plane Switching (Düzlem İçi Geçiş) kelimelerinin kısaltmasıdır ve LCD (Liquid Crystal Display) teknolojisine dayanan bir panel türüdür. IPS panele sahip monitörler, TN ve VA muadillerine göre daya iyi ve güzel görüntü kalitesine sahiptir.
Piksellere ışık vermek için ledleri kullanır. Led monitörler genel olarak daha uygun fiyatlıdır. Yani sonuç olarak oyun ve parlak görüntülü, tepki süresi 1ms gibi özellikler arıyorsanız Ips ekranlar bakmalısınız. Daha sabit ve ekonomik ekranlar işinizi görüyor ise Led ekran yada Lcd ekran bakabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri