Benzinli kategorisinde de yukarıda belirttiğimiz gibi turbo, injeksiyon ve karbüratör sınıfındaki araçlara LPG takılmaktadır. Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.
Her Araca LPG Takılır mı, Her Araçta Kârlı mıdır? Fosil yakıtlı olarak tabir edilen dizel ya da benzinli motorlara sahip hemen her araca LPG kiti takılabilir. Ancak dizel araçlara LPG taktırmak hem çok maliyetli olduğu hem de istenen verimi sağlamadığı için genellikle tercih edilmemektedir.
Garantili lpgli araç satabldiklerine göre. honda , vw mpı motor en sorunsuz lpg ile uyumlu motorlar. Fiat'ın 1.4 Fire (77 hp) motoruda listeye eklenebilir.
Birçok aracın yakıt türü olarak benzin yakıt ve günümüzde elektrik kullanılmakla birlikte fabrika çıkışı LPG'li olan araç modelleri e bulunmaktadır. Bu sebeple de LPG kullanımının araç üzerine herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
Kısacası LPG düzgün ayarlanmadığı zaman fazla ısı yayıp supapları ve türbinlere zarar verme olasılığı oldukça yüksektir. LPG düzgün ayarlandığı zaman bu olasılık oldukça azalmaktadır. Fakat yüksek hacimli ve turbolu araçlarda genellikle LPG önerilmez.
İlgili 45 soru bulundu
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
Anketlerin sonucunda ise BRC toplam oyların %27'sini (407 oy) alarak birinci oldu. Kullanıcıların çoğunluğu en iyi LPG markası olarak bu iki marka üzerinde yoğunlaştı. BRC ve Atiker'in toplamda oyların %52'sini aldığı anketlerde diğer markalardan sadece ikisi %10'luk oy oranına ulaşabildi.
LPG'li aracın avantajlarından bir diğeri de benzinli araca göre daha fazla yükü daha verimli taşıması. Ayrıca benzin ve dizele göre LPG'nin motora zararı daha az, çünkü motorda daha temiz bir yanma gerçekleşiyor. Bu sayede LPG'yi yakıt olarak kullanan aracın motor yağı ömrü daha uzun oluyor.
Farklı avantajları olan LPG'li araçların dezavantajları da bulunuyor. LPG kullanıcılarının en fazla şikayet ettiği konuların arasında aracın çekiş gücü kaybı yaşaması yer alıyor. Performans düşüklüğüne yol açabilen LPG, aynı zamanda kuru yakıt olduğu için ilk birkaç dakika benzin ile çalışma ihtiyacı hissediyor.
LPG li araçta yokuşta çekişi düşüyor soruna yol açacak bir kaç neden vardır bu nedenleri elimizden geldiğince bu yazıda paylaşmak istedik. LPG li aracın performansı düşükse ilk olarak gaz ayarının düzgün olup olmadığını işi iyi bilen LPG ustasına kontrol ettirmeliyiz.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
18.500 TL. LPG Kit 3 - 4 Sil.
LPG'li Araç 100 km'de Kaç Litre Gaz Yakar? Genel olarak, LPG ile çalışan bir araç 100 km yol yaptığında yaklaşık 5-8 litre LPG tüketebilir.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
Günde ortalama 20 kilometre yol yapan 1.6 litre atmosferik lpg'li bir aracın ortalama lpg yakıt tüketimi 10 litre/100KM'dir.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Peki neden? LPG'li araçlar yakıt olarak propan gazı kullanmaktadır ve bu gazın araçlardan sızabilme ihtimali vardır. Ama LPG'li araçların otoparka alınmama sebebi sadece bu gazın sızabiliyor olması değildir. Meydana gelecek bir LPG yanması sonucunda durum daha ciddi boyutlara ulaşabilir.
LPG her zaman benzine kıyasla daha ekonomiktir. Her ne kadar LPG'li araçların yakıt tüketimi % 20 kadar fazla olsa da, litre fiyat bakımından yapılan hesaplarda LPG'nin çok daha ekonomik olduğu görülmüştür.
Bir Matkap ve Kaynak Makinesiyle 1970 Yılında Üretime Başlayan Konyalı İş Adamı Mehmet Ali Atiker, Bugün Ürettiği Lpg Otogaz Sistemlerini İtalya, ABD, Almanya, Rusya Gibi 38 Ülkeye İhraç Ediyor.
Prins VSI "Vapour Sequential Injection - Sıralı Enjeksiyon sistemi" piyasada bulunabilecek en gelişmiş LPG otogaz dönüşüm sistemidir. VSI-LPG sistemiyle aracın benzin veya LPG ile sürüşünde bir fark yoktur. Ancak teknik cihazlarla fark edilebilecek kadar düşük oranda bir performans kaybı gözlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri