Biz insanların; hayvanların, bitkilerin yaşam sürdüğü; canlı ve cansız varlıkların oluşturdukları alana doğa adı verilir. Günlük yaşantımızda doğa denince aklımıza, yaşadığımız kentlerin dışında kalan; dağlardan, bayırlardan, ormanlardan, yaylalardan oluşan alan gelmektedir.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir. Doğa, fiziksel dünyanın olgusunu ve genel olarak yaşamı belirtmek için de kullanılır.
Meteoroloji Sözlüğü
Hava denilince insan aklına uzun dönem yani iklimsel değişimler değil atmosferdeki kısa dönemde olabilecek değişimler gelir. Günlük kullanımda hava kelimesi, gökyüzünün açık olması, bulutluluk, nem, yağış, sıcaklık, görüş ve rüzgar yerine kullanılan bir kelimedir.
Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur.
Sıcaklık, ışık, parlaklık, hayat ve belki de yakıcı yaz güneşi.
İlgili 41 soru bulundu
İlkbahar ve yaz aylarında, kış boyunca özlemini duyduğumuz Güneş ışınlarıyla daha fazla temas halinde oluruz. Ve Güneş'in varlığı, güne başlarken daha mutlu hissetmemizi sağlar. Bunun sebebi Güneş ışığının yoğun olduğu zamanlarda serotonin salgılanmasının artış, melatonin salgılanmasının azalma göstermesidir.
Güneş, vücuda D vitamini sağlayarak, D vitamini eksiliğinin, kemik erimesinin, erken yaşlanmanın, kansızlık ve bağışıklık sistemi hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca ciltteki yara ve enfeksiyonlrın iyileşmesini hızlandırır.
Yunan Mitolojisi'nde ise Gaia. Bu nedenle, Roma Mitoloji'sinden türetilen bazı sözcüklerde Dünya "terra" olarak da anılmaktadır. Keza bazı dillerde ve inanışlarda Dünya'dan Gaia olarak da bahsedilmektedir. Örneğin "toprak ana" olarak dilimize geçen kalıbın orijinali terra mater olarak bilinir.
Bayram denince aklına hangileri geliyor? Bayramlaşmak, şeker, huzur, harçlık, babaanne, ziyaret, el öpmek, baba, bayram, anneanne, sevgi....
Karasal gezegenler: Hacimleri büyük ölçüde kayaçtan oluşan, Dünya benzeri gezegenlerdir. Merkür, Venüs, Dünya ve Mars bu kategoridedir. 0,055 Dünya kütlesindeki Merkür Güneş sisteminin en küçük karasal gezegenidir. Dünya ise Güneş sistemindeki en büyük karasal gezegendir.
Hava; Dünya'yı çevreleyen, çoğunluğu azot ve oksijenden oluşmuş, renksiz ve kokusuz gaz kütlesi. Hava tüm canlılar için hayati öneme sahiptir. Hayvanlar, bitkiler ve insanlar havasız bir ortamda yaşayamazlar. Yerküreyi saran gaz kütlesine atmosfer adı verilmektedir.
Atmosferde bulunan ve oranı değişmeyenler; %78 ile azot ilk sırada, %21 ile oksijen ikinci sırada bulunmaktadır. Geriye kalan %1'lik kısımda ise asal yani serbest halde dolaşan gazlar (helyum, hidrojen, kripton, argon, neon, ksenon) dır.
Hava, etrafımızı saran gaz karışımıdır. İçinde yaşadığımız hava katmanına atmosfer denir.
felsefe denilince akla ilk gelen şey kuşku duyma, şüphe etme tavrıdır. Hatta bazı filozoflara göre felsefe bizatihi kuşku duymak, kuşku duymayı öğrenmek/öğretmek olarak tanımlanır.
Karadeniz bölgesi denince akla ilk gelen şehirdir Trabzon. İnsanı matrak, denizi hırçın, havası her daim yağışlıdır. Yeşille mavinin dansı hiçbir zaman eksik olmaz. Hamsili pilav, hamsi buğlama, hamsi tava ve hamsiyle yapılabilecek her çeşit yemek yapılır Trabzon'da.
Denge denilince de akla siyah renk gelmektedir. Kudret, disiplin ve özgüven siyah renk ile ifade edilmektedir. Bütün bunlarla birlikte matem ve yas içinde siyah renk tercih edilmektedir. Ölümü simgeleyen bir yanı da vardır.
Dinî bayramlar, bir dine inanan insanların, o din adına yaptıkları bayramlara verilen isimdir.
Bayram, “sevinç, neşe ve mutluluk günü” demektir. Geçmişten günümüze her milletin kendine has önemli tarihi hatıralarını canlandırdıkları veya dinî ve millî saiklerle ihya ettikleri müstesna günler hep olagelmiştir. Bu bağlamda bayramlar, aynı inanç, tarih ve medeniyet mensuplarının müşterek sevinç ve neşe günleridir.
Bayram Mesajlarının Önemi
Bayram namazının gruplar halinde kılınması, tatlıların yenmesi ve bayram tebriklerinin paylaşılması bu mutlu günün olmazsa olmazlarıdır. Bayramda sevdiklerinize 'Bayramınız Mübarek Olsun' diyerek bu neşeyi büyütebilirsiniz.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Güneş'ten en uzak sekizinci gezegen olan Neptün parlak mavi renkte görünür. Bir gezegenin hangi renkte göründüğü bileşimiyle ilişkilidir. Neptün'ün atmosferi hidrojen, helyum, metan, amonyak ve sudan oluşur.
Güneşin sağlığımıza önemli bir katkısı D vitamini sentezini sağlaması. D vitamini aslında kolesterolden üretilen bir çeşit hormon. Kemik ve kas sağlığını, bağışıklık sistemini düzenlediği gibi pek çok kanser, şeker hastalığı, bunama gibi hastalıklardan da koruyucu etkisi var.
Güneş'in kütlesi 1.989 x 10 30 kilogram olup, Yer'in kütlesinin yaklaşık 333000 katıdır. Yarıçapı yaklaşık olarak 695990 kilometre yani Yer'in yarıçapının 109 katı kadardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri