HİDROFLORİK ASİT | AS Kimya Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş
Asitlerin pH derecesi 7'den küçüktür. Suda çözündüklerinde elektrik akımını iletirler. Metil oranjın rengini kırmızıya çevirirler. Metalleri ve mermeri aşındırırlar.
Mermeri oluşturan kalsiyum karbonat, asidik etmenlerin saldırılarına fazlasıyla hassastır. Mermer, asitler hatta seyrelti asitler tarafından kolayca çözülür ancak, asidik maruziyetin fiili sonuçları asidin doğası ile değişir.
Asit ile aşınmış mermer yüzeylerin düzeltilmesi
Bu deformasyon ya delik şeklinde olur ya da yüzeyde bir dalgalanma oluşturur. Doğaltaş siliminde temizlik ya da kaymayı engelleme amaçlı asidik sıvılar doğaltaş üzerinde kullanılmamalıdır. Yanlışlık ile üzerine bu tür sıvılar dökülse bile hemen silinmelidir.
Asidik malzemeler mermer üzerinde net bir şekilde aşındırma sağlarken, merak edilen konulardan diğer biri olarak bazik malzemeler ise mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz. Bazik özellikli maddelere örnek olarak sabun gibi malzemeler mermer üzerinde aşındırma oluşturmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Limon, portakal ve benzeri asitli narenciye yiyecek lekesi yüzey rengini değiştirir, mermeri aşındırır. Yağ lekesi hem yüzey rengini soldurur hem de mermerin içine işler. Pas lekesi yüzey üzerinde kahvemsi renk tabakası oluşturur, mermer içine işlemez. Asit lekesi yüzeyi aşındırır, farklı renk tonunu açığa çıkarır.
Bilhassa evinizde tuvalet veya banyo gibi birçok farklı alanda kullandığınız tuz ruhu, mermer üzerine değdiği anda mermerin yapısını bozarak aşınmasına, çatlakların genişlemesine, çiziklerin daha fazla açılmasına ve lekelenmesine sebep olabilir.
Doğal taş tezgahların temizliğine gelince, nemli bir mikrofiber bez, biraz bulaşık deterjanı ve sıcak su yeterlidir. Çünkü asit, doğal malzemelerin düşmanıdır. Bu nedenle çamaşır suyu, limon bazlı temizleyiciler ve sirke, mermeri aşındırabilir.
Mermer tezgahlar, tuvaletler, banyo lavaboları veya zemin döşemeleri üzerinde temizlik gerçekleştirmek açısından mermere tuz ruhu kullanımı doğru bir çözüm oluşturmamaktadır. Çünkü tuz ruhu asidik özelliğe sahip olduğu için kullanıldığı yüzeylerde parçalayıcı ve aşındırıcı bir yapı ortaya çıkarır.
Mermer temizliği için mutlaka doğal ürünleri kullanmanız gerekir. Asitler ve kimyasal temizlik maddeleri doğal taştan zarar vermektedir. Özellikle metal yıkayıcıların kullanmaktan uzak durmanın gerekir. Doğal mermer temizliğinde sirke, limon suyu ve aseton gibi ürünleri kullanabilirsiniz.
Asit yağmurları mermerlerden, kayalardan ve kireç taşından yapılmış binaları ve anıtları da aşındırır.
Örneğin, mermer üzerinde limon, asitli gıdalar, alkollü içecekler, sıcak gıdalar veya çok soğuk gıdalar temas oluşturduğunda aşırı su ve kimyasal temizleyici maddeler kullanılarak mermer temizleme işlemleri yapıldığında, mermer sahip olduğu doğal rengi kaybeder.
Alüminyum malzemelerin ortam sıcaklığında daldırma yöntemiyle aşındırılmasını ve yüzey temizliğini sağlayan bir üründür. Asidik etkiyle aşındırma yaparak alüminyum oksit tabakasını temizler ve kromat kaplama için uygun yüzeyi oluşturur. Alkali yağ alma işleminin ardından kullanımı uygundur.
Floroantimonik asit (HSbF6) hidrojen florür ve antimon pentaflorürün farklı oranlardaki karışımıdır. Bu karışımlardan 1:1 kombinasyonu, bilinen en güçlü süperasit formunu oluşturur.
Hidroklorik asit, sağladığı kolaylıkların yanında, zehirli bir maddedir ve insan dokuları başta olmak üzere çoğu yüzeye büyük tahribat verir.
Bunun için en sık kullanılan kendin yap metodu, sararan bölgeye karbonat sürmektir. Tabii ki mermerit tezgah tamiri yapılmışsa, karbonat uygulamadan önce biraz beklemek gerekir. Bekledikten sonra mermerin sararmaması için, karbonata ek olarak PH düzeyi sıfır olan çözücüler de kullanılabilir.
Kireç taşından oluşan mermerde, kireç çözücü kullanmak mermeri çok kısa sürede aşındırarak derin hasarlara neden olur ve kullanılmaz hale getirebilir.
Mermer, doğal taş, muşamba gibi aside dayanıksız yüzeyler ile emaye, demir, bakır, pirinç ve çinko gibi metal malzemeler ve kaplamalar üzerinde Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü kullanmayın.
Ayrıca bezinizi amonyak içermeyen sabun ve su ile ıslatarak da temizlik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak temizlik sırasında mermer yüzeyine fazla baskı uygulamamanız gereklidir. Aksi takdirde mermerin yüzey yapısına zarar verebilir ve aşınmaya sebep olabilirsiniz.
Yüksek C vitamini katkısı, asidik kullanım, ekşi tat ve hoş kokusu nedeni ile limon yüzyıllardır Türk mutfağında kullanılan meyveler arasında yer alır. Ancak mutfak tezgahı,mermer masalar veya bankolar üzerinde yemek hazırlamaya da tüketme aşamalarında limon asidik etkisi ile beyaz mermerde leke oluşturabilir.
Aşınma yaşanmaz. Leke tutmaz. Renk çeşitliliği çok fazladır.
Kâsede lekenin üzerini kaplayacak kadar karbonat ve oksijenli suyu birleştirip, lekenin üzerine sürün. Karışımın bulunduğu mermer parçasını naylon ile örtün ve yarım saat kadar bekletin. Yarım saat sonra temiz bez yardımı ile karışımı mermerden temizlediğiniz de, o eski lekeden eser kalmadığını göreceksiniz.
Mermer gibi sert, dayanıklı ve parlak bir malzeme üzerinde en ağır lekeyi bırakacak gıda malzemelerinden birini limon oluşturmaktadır. Özellikle mermer tezgahlar, sehpa, masa ve bankolar üzerinde limon hiç istenmeyen ve kötü bir lekeye neden olabilir.
Mermere zarar veren ve uzak durmanızın faydalı olduğu başlıca temizlik ürünlerini şu şekilde sıralamak isteriz; Çamaşır Suyu, Krem Türü Temizleyiciler, Kireç Sökücü, Bulaşık Deterjanı, Tuz Ruhu, Elma ve Üzüm sirkesi, Ahşap Temizleyici, Cam Silme Deterjanı, Kolonya, Dezenfektan, Genel Yüzey Temizleyici…
Mermer mutfak tezgahında beyaz beyaz sabun artığı ya da su damlası gibi lekeler görüyorsanız aslında bunlar leke değil limon ya da sirke gibi asitli maddelerin taşı deforme etmesinden kaynaklıdır. Cilalı, parlak mermerlerinizi temizlemek için asla cif gibi içerisinde partikül bulunan temizik malzemeleri kullanmayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri