Cilt rengini açan maddelerin en önemlileri hidrokinon, hidrokinon manometil eter, askorbik asit, arbutin, kojik asit ve azelaik asittir. Meyve asitleri (alfa ve beta hidroksi asitler-AHA, BHA), arbutin ve kojik asit içeren kimyasal peeling ve lazer yöntemi lekelerin giderilmesinde etkin olarak kullanılmaktadır.
Genellikle, cilt beyazlatıcı ürünlerde bulunan aktif bileşenler arasında hidrokinon, AHA (alfa hidroksi asit), BHA (beta hidroksi asit), C vitamini ve retinol bulunmaktadır.
1.2. Glikolik Asit
Cildin yüzeyini nemli tutar, cildi ölü derilerden arındır ve pürüzsüz yapar, lekelerin rengini açar, cildin sıkılaşmasına yardımcı olur, cilde esneklik ve yumuşaklık verir, cilt tonunu aydınlatır, cildin daha canlı görünmesini sağlar, komedonlara iyi gelir, ince çizgilerin görünümünü hafifletir.
BHA içeriği: Geniş gözenek, siyah nokta, akne ve sivilce gibi cilt problemlerinin giderilmesinde önemli bir rol oynuyor. Niasinamid : Tenin daha canlı ve aydınlık olmasını sağlar. Koyu lekelerin rengini açar ve cildi beyazlatır. Kızarıklık görünümünü azaltır.
AHA, cildin doku ve tonunu düzeltebilir, ince çizgileri ve lekeleri azaltabilir. BHA (Beta Hidroksi Asit): BHA, cildin derinliklerine nüfuz ederek yağlı ciltlerde ve akneye eğilimli ciltlerde etkili olabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Salisilik asit aslında bir BHA'dır. Lekelerle savaşan glikolik asit, kuru cildi nemlendiren laktik asit ise çok bilinen AHA'lardır.
AHA ve BHA içeriklerinin C vitamini, poli hidroksi asit (PHA) gibi ürünlerle aynı gün içinde farklı zaman dilimlerinde kullanılması önerilir. Üst üste kullanılması ciltte tahribat yaratabilir. Aktif bir bileşen olan retinol, asitlerle birlikte kullanıldığında cilde zarar verebilir.
AHA BHA serumları genellikle yaz aylarında kullanılması önerilmez çünkü cildiniz güneş ışığına daha açık hale gelir. Bu, cildinizde yanık, kızarıklık veya leke oluşumuna neden olabilir. Ayrıca AHA BHA serumları, güneş yanığı veya cilt irritasyonu olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.
▪️Islak ciltte kullanmayın. ▪️Parmak uçlarınızı kullanarak yüzünüze ve boynunuza eşit şekilde uygulayın. ❗️10 dakikadan fazla bekletmeyin. ▪️Ilık suyla durulayın.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
AHA, klinik ortamda ise cilt soyucu pek çok işlemde kullanılan bir asit türüdür. Kozmetik ürünlerinde oldukça sık kullanılıyor. Ancak bu oran yüzde 2, 10 ya da 20 oranlarında bulunduruluyor.
Yağda çözünebilen yapısı sayesinde gözeneklere nüfuz eder ve tıkanıklıkları ortadan kaldırarak ciltteki pürüzlü görünümü azaltmaya yardımcı olur. Aynı zamanda güçlü antibakteriyel özellikleriyle de ön plana çıkar. Cilt sağlığı için oldukça gerekli olan bu asit, cildin temizlenmesi ve bakımı için ideal bir seçenektir.
Gündüz kullanımının tavsiye edilmeme sebebi retinolün güneşle etkileşim halinde olan bir madde olmasından dolayıdır. Etkileşim cilde zarar vererek leke oluşmasına yol açabilir. AHA ve BHA gibi asit içerikli ürünlerin retinol ile birlikte kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Bal, şeker, limon yağı ve gül suyu cildi beyazlattığı düşünülen ürünler arasındadır. Bal: Balın cildi parlak hale getirerek koyu lekelerin azalmasına yardımcı olduğu söylenir. 1 yemek kaşığı bala 1 çay kaşığı tarçın tozu ekleyip karışımı yüzünüze ve boynunuza uygulayabilirsiniz.
Anti – bakteriyel özellikler taşır. Farklı boyutlardaki sivilcelere ve siyah noktalara sebep olan bakterileri öldürür. Belli oranda cilt rengini açabilir.
Cilt beyazlatma kişinin cilt yapısı ve rengine göre belirlenir. Cilt lekeleri fraksiyonel lazer, Q-Switch Lazer ve fraxel gibi işlemlerle tedavi edilebilir. Eğer yüzeysel ve hafif lekeler var ise kimyasal peeling ve karbon peeling gibi işlemlerden de faydalanılır.
AHA'lar suda çözünürken BHA (Salisilik Asit) yağda çözündüğü için yağlı ciltlerde daha iyi çalışır. Kızarıklık ve iltihabı iyileştirmeye de yardımcı olur. Ürünlerde konsantrasyonu 0,5 ile 5 arasında değişebilir.
BHA'lar, yağlı sebum içeren gözeneklere nüfuz ederek gözenek içinde biriken ölü deri hücrelerini pul pul döker. Beta hidroksi asit genellikle yağlı ciltler için daha iyi kullanılır. Alfa hidroksi asitler (AHA'lar) ise güneşten zarar görmüş ciltlerde kullanılır.
Niacinamide ve AHA – BHA Birlikte Kullanılır mı? Niacinamide tüm özellikleri ile birlikte aynı zamanda cildin yatışmasını da sağlıyor. Bu yüzden niacinamide ve AHA BHA içerikleriyle kullanılıyor. Böylece cildin salisilik asit, glikolik asit gibi içeriklere gösterebileceği hassasiyet azalmış oluyor.
İki farklı asit ürünü aynı rutinde üst üste uygulanmamalı. (AHA, BHA, PHA, C Vitamini, retinol vb..) C vitaminini, niacinamid ya da niacin içerikleri ile üst üste kullanırken dikkatli olunmalı. Eğer cildiniz kızararak tepki verirse bu içerikleri dönüşümlü olarak kullanılmalı.
Cilt lekelerinin tedavisinde en sık alfa hidroksi asit (AHA) peelingi olarak bilinen glikolik asit peelingi uygulanır. Uygulanan diğer kimyasal peeling yöntemleri ise salisilik asit, laktik asit ve trikloroasetik asit (TCA peeling) peelingleridir. Glikolik asit peelingi en etkili ve güvenilir peeling yöntemidir.
Cilt bakım serumu, cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyiciyle temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra günde bir ya da iki kere yüzünüze ve boynunuza cilt bakım serumu kullanabilirsiniz.
Uygulama sonrası 3-4 dakika sonra cildinizi yıkayınız.
Arbutin ile C vitamini kullanılır mı? Bu iki içerik bir arada tercih edilebilir. Günlük rutininizde sabah yeni bir güne uyandığınızda c vitamini tercih edebilir ve gün sonunda ise gece bakımında arbutin uygulayabilirsiniz.
Cildinizi asitlere alıştırmak için 1 hafta boyunca üç günde bir uygulama yapınız. Ardından günde 1 kereden fazla olmamak şartıyla her gece yatmadan önce cildinize uygulayınız. Uygulama sonrası cildinizi yıkayınız. Cildi yıkadıktan sonra, diğer bakım ürününüzü / nemlendiricinizi kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri