Saçların sık sık boya, perma ve saç açıcı gibi işlemlere maruz kalması, ısıl işlemlerin yoğun kullanımı, saçın sürekli aynı biçimde ve çok sıkı bir şekilde arkaya doğru toplanması ve yanlış ürün kullanımı gibi faktörler, zamanla saçın zayıflamasına, kurumasına, cansızlaşmasına ve kırılmasına neden olabilir.
Saç Bakım Rutini: Haftada en az iki kez saç maskesi uygulamak, saçın sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Ayrıca, saçı sık sık fırçalamak yerine nazikçe taramak ve saç lastiklerini sıkıca bağlamamak da kırıkların oluşmasını engelleyebilir.
Demir eksikliği, B12 ve folik asit eksikliğinde saç daha kırılgandır. Saça çok fazla düzleştirici, maşa ve fön işlemi kullanıldığında saç daha kırılgan hale gelir. Saçı kuruyken taradığınızda saça uygulanan friksiyon saçı yıpratır, kırılma riskini artırır.
Saç boyama, sık sık fön çektirme ve ısıya maruz kalma veya yanlış tarama şekilleri ve bakım hatalarından dolayı saçlar özellikle de kış aylarında saç kırıkları artar. Her gün saç yıkamak saçınıza bir iyilik değil kötülüktür. Her gün yıkanan saçlar daha çok kırılır ve daha çabuk yıpranır.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak özellikle kırıklar veya yıpranan saç uçları saç uzamasını yavaşlatabilir. Bu sebeple, eğer saç uçlarınızın yıprandığını düşünüyorsanız veya saç kırıklarınız rahatsız edici ölçüde fazla ise, saç bakımına başlamadan önce uçlardan bir miktar kestirmenizi öneririz.
Gerçek şu ki, kırıklarınızı aldırmanın saçlarınızın uzama hızına herhangi bir etkisi yoktur ancak sağlıklı ve güçlü uzaması için bu, temel bir ihtiyaçtır.
B7 Vitamini (Biyotin): Vitamin H olarak da bilinir. Biyotin, saç derisinin güçlenmesinde etkili rol oynar. Biyotin eksikliğinde saçlarda kırılma ve cansızlık sıkça görülebilir. Ayrıca eksikliği tırnak ve cilt problemlerine neden olabilir.
Saçlarınızı yıkadığınız su sıcaklığı veya kurutma yaptığınız sıcaklık, kullandığınız ürünün içeriği, saçların yeterince hava almaması, aşırı kötü kirli hava koşullarına maruz kalması, nem eksikliği gibi sayılabilecek bir çok nedenden ortaya çıkabilen bir durumdur.
Saçınızı gün içinde fazla taramak, saçlarınızın şeklini bozacağı gibi onların yağlanmasına da neden olur. Hele de güzel bukleleriniz varsa, emin olun bunlar bir süre sonra kırılıp tiftik gibi görünmeye başlayacaktır. Ama hiç taramazsanız da saçlarınız keçeleşir ve hava almadıkları için dökülmeye başlayabilir.
Zaten kök ve telin orta bölümüne kıyasla daha zayıf olan uçlar güneşe, saç düzleştiriciye, boyaya ve diğer saç ürünlerine maruz kaldığında saç teli ikiye ayrılır. Eğer bu kırıklar alınmazsa ilerleyen zamanlarda saç daha sık dolanır ve oldukça sağlıksız görünmeye başlar.
Kırıldıkça kırılan saçlar, zamanla kopuyor hatta nefes alamadığı için dökülüyor. Kuru bir dal parçasını esnetmenin imkansız olduğunu ve çabucak kırıldığını çok kez görmüşsündür. Nemli hatta yaş dal parçası ise bir o kadar zor kırılıyor. Saç tellerini de dal parçasına benzetebilirsin.
Saç uçlarını belirli aralıklarla kestirerek kırıkları aldırmak sorunu tek başına çözmese de doğru bir bakım ile birlikte en önemli yardımcı faktör olabilir. En az 6 ayda bir saç uçlarından 1-2 santim alınması önerilir.
Özellikle hızlı saç uzatmak isteyenler için bitkisel keratin içeren ürünlerimizi denemeni öneririz. Saçın ihtiyacı olan keratini saça geri yükleyen ve kırık uçları onaran bitkisel keratin ile güçlenerek uzamasını sağlar ayrıca kırıklar nedeniyle sürekli kestirmek zorunda kalmazsınız.
Kuru ve yıpranmış saçlar için Hindistan cevizi yağı ya da jojoba yağı kullanarak sağlıklı bir görünüm elde edebilirsiniz. Nemli olan saçlarınıza sadece birkaç damla bu yağlardan uygulayarak bekletebilir, daha sonra nemlendirici özelliğe sahip bir şampuan ve krem ile durulayabilirsiniz.
Bakım yaparken. “Parlak saçlar için ne yapmalı?” dediğinizde düzenli bakım da elbette işin bir parçasıdır. Eğer saçlarınız kuruysa duştan sonra durulanmayan bir saç kremi kullanabilirsiniz. Zeytinyağı, argan yağı, badem yağı, jojoba yağı gibi bazı doğal yağlar saçınıza parlaklık katmak için idealdir.
Telogen Effluvium: Avuç avuç saçım dökülüyor denildiğinde akla gelen hastalıktır. 100 saç telinin tutularak çekilmesi sonucunda avuçta 5 ve üzeri saç telinin kalması başlıca bulgusudur.
Peki saçı tekrar çıkarmak mümkün değil mi? Duruma göre değişir. Eğer bir folikül görevini kapatmışsa, yok olduysa, zarar gördüyse veya yeni bir saç üretmiyorsa, yıllar geçse de yeni bir saç üretmez. Eğer folikül sağlam ise yeniden saç üretmesi mümkün olur ve incelmiş saçların kalınlaşması da sağlanabilir.
Evet, dökülen saç çoğunlukla geri çıkar. Dökülme tipine bağlı olarak bu durumun birkaç ay içinde kendiliğinden düzeldiği gözlenebilir. Uygun bakım rutinleriyle bu süreci hızlandırmanız mümkündür. Ancak bu konuda en doğru yolu izlemek için hekime başvurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Sağlıklı yağlarla dolu bir beslenme düzeni gür ve sağlıklı saçlar için olmazsa olmazdır. İyi kalite protein, iyi yağlar ve omega 3 bu anlamda doğru kaynaklardır. Somon, avokado, fındık, sebze ve meyve gibi temel besinler saçı gürleştirmek için destek alabileceğiniz gıdalardır.
Saç köklerini güçlendiren gıda takviyeleri kullanmak (biotin, çinko, C ve E vitaminleri vb.), Saç ürünlerini duş esnasında masaj yaparak uygulayıp saç köklerinin uyarılmasını sağlamak, Yüksek ısı ile saça uygulanan işlemlerden kaçınmak, Saç mezoterapisi ile saç köklerini içeriden beslemek.
*Bal, zeytinyağı, argan yağı, Hint yağı, Hindistan cevizi yağı, yumurta sarısı, yoğurt, mayonez ve muz gibi ürünler ve bitkisel yağlarla yapacağınız saç maskeleri sayesinde saçlarınız hem yumuşak hem de daha dirençli olacağından kırık oluşumunu da önlemiş olacaksınız.
Bunun için saç kremi, saç maskesi ve saç serumları kullanılabilir. Ayrıca, saçı onaran ve kırıkları önlemeye yardımcı olan doğal yağlar da kullanılabilir. Jojoba yağı, argan yağı ve hindistan cevizi yağı, saç kırıklarına iyi gelen yağlar arasındadır.
Aloe vera jeli ve badem yağını bir kabın içinde eşit miktarda karıştırın. Ardından tüm saçınıza uygulayın. Yaklaşık 20-30 dakika sonra saçlarınızı bu karışımdan arındırın. Aloe verayı haftada 2 kez uygulayarak hem kırıkları engelleyebilir hem de var olan farklı saç sorunlarını da giderebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri