Kuzey yarım kürede Aralık, Ocak, Şubat aylarına denk gelirken, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz, Ağustos aylarına denk gelir. Mevsimin tipik olarak en soğuk ortalama sıcaklıkları Kuzey yarım kürede Ocak ve Şubat'ta, Güney yarım kürede Haziran, Temmuz ya da Ağustos'ta görülür.
Kış mevsiminde 3 ay bulunur. En soğuk mevsim olması ile beraber bu aylar içerisinde Aralık, Ocak ve Şubat yer alır. Özellikle ocak ve şubat aylarında yoğun kar yağışı ile beraber ciddi manada soğukluk ön plana çıkar.
23 Eylül ile 21 Mart arasında güneş tersine dönmektedir. Bu aylar arasında da Türkiye'de havalar daha soğuk olur. 21 Aralık ile 20 Mart arasındaki süre Kuzey yarım kürede bulunan bölgeler için kış olarak isimlendirilir.
Böylece kuzey yarım küresindeki mevsimlere 21 Marttan başlayarak aşağıdaki gibi isim verilmiştir:İlkbahar,21 Mart-21 Haziran; yaz,22 Haziran-22 Eylül; güz, 23 Eylül-21 Aralık;kış,22 Aralık-20 Mart.
Kış mevsimi aralık-ocak ve şubat aylarından oluşuyor. Kış, dört mevsimden biridir, kutup ve ılıman bölgelerde en soğuk mevsimdir (çoğunlukla tropikal kuşakta oluşmaz). Her yıl, sonbahardan sonra ve ilkbahardan önce gelir.
İlgili 41 soru bulundu
Bu tip hava modellerini incelediğimizde 2023-2024 kış aylarının oldukça soğuk geçebileceğini öngörebiliriz” şeklinde konuştu. 2021 yılında leyleklerin 16 Ağustos'ta Avrupa'dan güneye erken göç ettiğini söyleyen Bozyurt, kış aylarında benzer bir soğuk hava dalgasının Türkiye'de tekrar yaşanabileceğini belirtti.
Haziran ayıyla birlikte yaza girdiğimizi, Şubat ayıyla birlikte kış ayından çıktığımızı biliriz. Ekim ayı ise sonbahar mevsiminde yer alan bir aydır.
Yılın en sıcak mevsimi olan yaz üçüncü mevsimdir. Son mevsim olan Sonbahar ayları ise Eylül, Ekim ve Kasım'dır.
Takvim üzerinden yaz mevsiminin bitişi Eylül ayının ilk gününe denk gelmektedir. Tabi bu koşul kuzey yarım küre için geçerlidir. Kuzey yarım kürede yaz mevsimi yaşanırken kuzey yarım kürede kış mevsimi yaşanmaktadır.
Sonbahar Mevsiminde Hangi Aylar Var? Sonbahar mevsiminde kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım ayları vardır. Güney yarım kürede sonbahar ayları Mart, Nisan ve Mayıs'tır. 21 Mayıs'tan sonra sonbahar mevsimi kışa dönmeye başlayacaktır.
En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır. Yıllık sıcaklık ortalaması 13,0 °C'dir. Yıllık yağış ortalaması 842,6 mm'dir.
Kar yağışı 2023 yılının ilk 3 ayına kalacak. Meteoroloji Prof. Orhan Şen'in 'Türkiye'de kış mevsimi' şöyle: -Aralık ayı batı bölgelerde sonbahar havasında Doğuda ise kışın başları gibi çok soğuk yok. Ocak, Şubat, Mart aylarında kış şartları daha belirgin görülecek.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'de uzun yıllar ekim ayı ortalama sıcaklığı 15,2 derece olarak kaydedildi. Bu yıl ekim ayı ortalama sıcaklığı ise 0,1 derece düşerek 15,1 derece oldu.
ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) geçtiğimiz haziran ayını 1850'den bu yanana en sıcak ay olarak kayıtlara geçirdi. Temmuz ise 100 bin yılın en sıcak ayı oluyor!
“Mayıs ayının son haftasına kadar serin havanın devam etme olasılığı var. Bu nedenle şimdilik Mayıs'ın normallerden soğuk ve yer yer yağışlı geçeceği, sıcaklık dalgalanmalarının ise sıklıkla devam edeceği tahmin ediliyor.
Sonbahar ayları, yaz aylarının bitmesi ile görülmeye başlayan ayları kapsamaktadır. Yani sonbahar aylarının gelmeye başlaması ile soğuklar görülecektir.
4 Mevsim Az Sayıda Ülkede Yaşanır
İsveç, Norveç ve Finlandiya, yazı pek yaşayamayan ülkelerdir. Buna karşılık Kolombiya, Ekvador, Kenya, Endonezya, Maldivler, Singapur ve kuzey bölümüyle Brezilya'da yalnızca yaz mevsimi yaşanır.
Ülkemizde yaz mevsimi mayıs ortasından başlar, haziran, temmuz, ağustos aylarında devam edip eylül ayı ortasına kadar sürer.
Yaz mevsiminde birçok bölgede sıcaklık 30 derecenin üstüne çıkar. 21 Haziran'da en uzun gündüz yaşanır. 21 Haziran'dan sonra günler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Yağışlar azalır, bazı göller ve dere yatakları kurur. Bazı hayvanlar su kaynaklarına ulaşmak için yaşadıkları bölgeleri terk eder.
Dört mevsimden biri olan kış mevsimi soğukluğun bariz olarak hissettirdiği aylardan oluşmaktadır. Kış mevsimi kuzey yarım kürede Aralık, Ocak ve Şubat aylarından oluşur. Güney yarım kürede Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları kış mevsimine denk gelir.
Sonbahar veya güz, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Güz, Hazan ve Bağ bozumu isimleriyle de anılır. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir.
Akdeniz iklimi yaşayan Türkiye, artık kurak iklime doğru gidiyor. Eskiden 4 mevsim yaşanırken, artık yaz ve kış olmak üzere 2 mevsim yaşanıyor.
1 yıl 4 mevsimden oluşmaktadır. Mevsimler ise yaz, kış, sonbahar ve ilkbahar olarak bilinmektedir. Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları Yaz mevsimi içerisinde yer almaktadır. Eylül, Ekim, Kasım tarihleri Sonbahar mevsimini, Aralık, Ocak, Şubat ayları ise Kış mevsimi olarak bilinmektedir.
Dört temel hava değişikliği ile mevsimler oluşur. Yani yıl içerisinde toplamda 4 tane mevsim vardır. Bu mevsimler yaz, sonbahar, ilkbahar ve kış olarak bilinir. Her bir mevsim içerisinde değişik hava koşulları ortaya çıkar ve bazılarında üşürüz bazılarında ise sıcaklarız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri