Somon türlerinin hepsi omega-3 yağ asitleri açısından zengin balık türleri arasında yer alır.
Ançuenz, uskumru ve sardalya balığında çok miktarda omega 3 vardır. Bunun yanı sıra soya fasulyesi, ceviz, istiridye, avokado, lahana, semizotu, ıspanak, yılan balığı gibi besinler de omega 3 bulunmaktadır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Bunun nedeni balık yağı üretiminde kullanılan balıklardan kaynaklanmaktadır. Ancak kutuplara yakın veya soğuk ve derin okyanuslardan elde edilen yağlı balıklarda, örneğin Tuna balığı, daha yüksek oranda DHA üretilebilmektedir.
Balıkların sağlık için değerini ortaya koyan bir başka ölçüt ise omega-3 yağlarının omega-6 yağlarına oranı. Kültür balıklarında omega-3/omega-6 oranı 1,01/3,67 gibi çok düşük bir orandayken, doğal ortamda yetişen deniz balıkları için 6,80/19,0 olarak belirlenmiş.
İlgili 39 soru bulundu
Omega 3'ün en iyi kaynağı somon, uskumru, ringa, ton, sardalye gibi yağlı balıklardır. Fakat bunun haricinde keten tohumu, ceviz, semizotu, Brüksel lahanası, kuru fasulye, nohut gibi gıdalarda da omega 3 bulunur.
Levrek. Bir diğer beyaz etli balık türü olan levrek, tatlı veya tuzlu suda yetişebilen bir balıktır. Oldukça lezzetli olan bu balık türü birçok balık tarifi içerisinde kullanılır. Levreğin 100 gramında yaklaşık olarak 90 kalori, 0.7 gram omega-3 yağ asidi ve 19.4 gram protein bulunur.
Krill yağı Canan Karatay tarafından da gündeme gelen bir takviyedir. Omega 3 açısından zengin olan bu yağ, kadın ve erkekler için önerilir. Ayrıca krill yağı Osman Müftüoğlu tarafından belirlenen önemli omega 3 tavsiyelerinde yerini alır.
Çocuğunuzun diyetine daha fazla omega-3 yağ asidi ekleyin. Araştırmalar, omega-3'lerin, DEHB ile çocuklarda (ve yetişkinlerde) hiperaktivite ve dürtüsellikten azaldığını ve konsantrasyonunu arttırdığını göstermektedir. Omega-3'ler somon, ton balığı, sardalya ve yumurta ve süt ürünlerinde bulunur.
Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamutun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
Kara levreği adıyla da bilinen eşkina balığı besin değeri yüksek balıklardan biridir. Lezzeti ile damaklarda tat bırakan bu balık, her bir parçasında sağlık için şifa saklamaktadır. Ülkemizde tüm denizlerde görme ihtimaliniz çok yüksek olan eşkina balığının, ılıman denizlerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Ceviz, keten tohumu ve özellikle somon, uskumru, hamsi ve sardalya gibi soğuk su balıkları önemli Omega3 kaynağı olarak dikkat çekiyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, beyin sağlığı ile beslenme arasındaki ilişkinin önemli olduğunu söyledi.
Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor. Sizler de bir olta seti edinebilir ve öğünlerinize besleyici deniz ürünlerini dahil edebilirsiniz.
Omega 3 yağ asidi bakımından zengin balıkların başında somon, tuna, uskumru gibi balıklar gelir. Bunun yanında ceviz, keten tohumu yağı, kanola yağı da Omega 3 açısından zengindir. Keten yağında yaklaşık olarak %50-60 oranında Omega 3 yağ asidi bulunur.
Türk somonunun omega-3/omega-6 oranı 0,54 iken Atlantik somonunun değeri 0.48'dir. Ayrıca Türk somonunun hem toplam PUFA hem de EPA+DHA değeri açısından Atlantik somonuna göre daha yüksek değere sahip olduğu belirlenmiştir.
Yağ – yani balık yağı tüketmiş oluyorsunuz. Bu oran en yüksek değerlere sahip balık yağı takviyesinde tek kapsülde 1440 mg. gibi bir düzeydeydi. 250 gr. Yerli Palamut ayrıca 4680 mg. Omega-3 içeriyor.
Osman Müftüoğlu Omega 3 Tavsiyeleri
Omega 3 takviyesi satın alırken özellikle fosfolipid yapısına sahip olanları tercih etmenizde fayda var. Havyar yağı ve krill yağı kaynaklı fosfolipid yapıya sahip olan omega 3 takviyeleri, balık yağı kaynaklı trigliserid formundaki omega 3 takviyelerinden daha güçlü ve etkilidir.
Sonrasında günlük 1000 ünite kadar D vitamini alarak D vitamini eksikliğinden korunulabilir. Yetişkin dozu (toplam 1000 mg EPA+DHA) olan omega 3 ile birlikte 1000 ünite (25 mcg) D vitaminini beraber sunan bir ürün kullanmanız sağlığınızı korumada çok etkili olacaktır. 10) Balık yağını Krill yağına tercih edin.
Çocuk, beyni için gerekli olan DHA'yı emzirme döneminde anne sütü kanalıyla alır. Annenin bu dönemde DHA'sı yüksek yağlı balık (Norveç somonu, Tuna balığı gibi) yiyerek beslenmesi veya DHA'sı yüksek balık yağı takviyesi alması çocuğunun beyin gelişimi ve bebeğe sağlayacağı DHA açısından önemlidir.
Ürün puanlamalarına ve satış oranına göre değerlendirildiğinde en iyi balık yağı sıralamasında ilk üçte, Neptüne Krill Oil 30 Kapsül, Neptüne Fish Oil Omega-3 30 Kapsül, New Life Efa Super Omega 3 1200 45 Cap yer almaktadır.
Balık yağında en önemli hususlardan birisi de somon, sardalya, uskumru ve hamsi (Türkiyedeki hamsi değil, soğuk deniz hamsisi) gibi soğuk deniz balıklarının gövdesinden elde edilmesi gerekliliğidir. Morina gibi balıkların karaciğerinden elde edilen omega 3 kapsüllerinden uzak durmalıdır.
Omega 3 içerikli ürünlerin, konsantrasyon, saflık, ağır metal ve kimyasal atık içermediği test edilmiş olması ve IFOS sertifikası ile belgelenmiş olması gerekir. IFOS kalite güvencesi uluslararası bir güvencedir. Bununla balık yağının saf olduğu, içinde hiçbir kimyasal zararlı maddenin bulunmadığı ispatlanmış olur.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Omega nelerde vardır sorusuna birçok yanıt verilebilir. Balıklar dışında, birçok bitkisel kaynak da Omega-3 içerir. Ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve kabak çekirdeği gibi tohum ve kuruyemişlerde bu sağlıklı yağ asidi bulunur.
Dengeli ve düzenli bir beslenme için haftada en az 2 porsiyon balık tüketilmelidir. Tüketilen porsiyonda yağlı balık olarak sınıflandırılan sardalya, somon gibi balık çeşitlerinin de bulunması faydalı olur. Tüketilmesi gereken balık miktarı, hamile, emziren kadınlar, bebek ve çocuklar için farklılık gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri