Ihlamur, çay olarak tüketilen, kış aylarında sıklıkla kullanılan bir bitkidir. Bal ve limon ile de tüketilebilen ıhlamur, kışın gribal enfeksiyondan kaynaklı hastalıkların daha hızlı iyileşmesi için yardımcı olur. Bunun yanı sıra boğazda oluşan tahrişe ve ağrıya da iyi gelen ıhlamur tam bir sağlık deposudur.
Ihlamur çayı nasıl demlenir İbrahim Saraçoğlu tarafından: “Bir bardak kaynar suya bir tutam ıhlamur çiçeği koyulur ve 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülüp içilir” şeklinde cevaplanıyor.
Ihlamur Çayı Nasıl Tüketilir ? Ihlamur nasıl demlenmeli merak ediyorsanız, bu işlem oldukça basittir. Kaynar suya atacağınız bir tutam ıhlamuru 5-10 dakika aralığında ağzı kapalı bir şekilde demledikten sonra tüketebilirsiniz. Ihlamuru hazırlarken, yaprak ve çiçekleri ateş üstünde kaynatmadan tutmalısınız.
2- GRİP, NEZLEYE İYİ GELİR VE ÖKSÜRÜĞÜ KESER
Ihlamurun ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile bu tip solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yumuşatıcı ve yatıştıcı özelliği ile ıhlamur, öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Cezvemize 1 kahve fincanı su koyuyoruz ,avuç dolusu ıhlamur da ekliyoruz, 2 dilim limon ,2 tatlı kaşığı balı ekleyip kaynamasını bekliyoruz ,hastalara çok iyi gelir afiyet olsun.
Ihlamur ağacının yaprakları güçlü antioksidanlardan flavonoid içermektedir. Bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkilidir. Ihlamur çayının buharı burun tıkanıklığını açar, sıcak çayı ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelir. Limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Ayrıca ıhlamur çayı, güçlü balgam söktürücü özelliğiyle solunum yollarının rahatlatılması amacıyla da tüketilebilir.
Siz siz olun demlenen ıhlamuru tekrar tekrar üzerine su ekleyerek içmeyin. Çünkü bu şekilde tüketilen ıhlamur çayının hiçbir faydası yoktur.
Öksürüğü keser. Ateş düşürücü ve terletici özellikleri ile solunum yolu rahatsızlıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Yumuşatıcı ve yatıştırıcı özelliği; öksürük giderici, boğaz ağrısı ve solunum yolundaki tahrişler için faydalıdır. İltihaplanmayı önler ve giderir.
Ihlamur çayı kaynatılmaz, demlenir. İşte en sağlıklı şekilde ıhlamur çayı demleme biçimi: 1 avuç kadar ıhlamur demliğe konur ve iyice yıkanıp süzülür. İçerisine çubuk tarçın dilimlenmiş yarım limon, yarım portakal ve elma kabukları eklenir.
Şifa kaynağı olan ıhlamurun yaşken alınıp evde doğal yöntemlerle kurutularak tüketilmesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Elanur Yılmaz, "Bekletilen ıhlamur sağlığa zararlı" dedi.
Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Eğer yaprak ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yapısındaki maddeler değiştiği için yararlı etkisi, ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolmuştur” diyor.
Sıcak süte, bitki çaylarına, sıcak suya, yeşil çaya bal katarak tüketmek bala ve içine katıldığı içeceğe zarar vermediği aksine onun içerik ve nitelik değerlerini yükseltmektedir. Yeşil çayınıza, ıhlamura, adaçayına, bitki çaylarına hatta filtre kahvenize bile bal koyabilirsiniz.
"Peki ıhlamur çayımı nasıl hazırlamalıyım?" diye sorarsanız kesinlikle kaynatma yöntemini önermem çünkü bu yöntem ıhlamurun polifenol içeriğinin azalmasına neden olur ve sağlığı koruyucu tüm etki kaybolur.
Kalp rahatsızlığı geçmişi ya da riski bulunuyorsa kişi ıhlamur tüketmemelidir. Uzun zamanlı ve yoğun tüketilmesi kardiyotoksik etkiye neden olabilir. Bunun dışında hamileler ve emziren hanımlara tavsiye edilmez. Hafif alerjik reaksiyonlar oluşturabilir.
Gün içinde 3 fincandan fazla ıhlamur çayı içilmemesi gerekir. Ihlamurun bazı ilaçlar ile etkileşime girmesi söz konusudur. Bundan dolayı özellikle de kalp hastalarının ıhlamur tüketmeleri genellikle tavsiye edilmemektedir.
Bol bol su içerek katılaşan balgamın yumuşayıp atılmasına yardımcı olabilirsiniz. Sıcak suyla duş alırken 5-10 dakika buharı soluyabilir ve bir kâse sıcak suyun içine nane ya da okaliptüs yağı damlatarak derin nefesler alabilirsiniz. Bir bardak ılık su içine 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
Ihlamur, mine çiçeği, papatya gibi bitki çayları yatıştırıcı ve huzur verici özellikleri sayesinde rahat bir uyku uyumanızı sağlar.
Nane çayı içmek, boğazı yumuşatır, öksürüğü geçirir. Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir.Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Ihlamur çayını içerken dikkat!
Ihlamur çayına limon çok yakışır; hem de c vitamini alımını arttırmak adına limon eklenerek tüketilebilir.
Bol sıvı tüketmek boğazın nemlenmesine yardımcı olarak tahriş edicilerin etkisini azaltır. Günde en az sekiz bardak su içmek, bitkisel çay veya limonlu ılık su tüketmek gece öksürüklerini hafifletir. Uyumadan önce boğaz pastili kullanmak boğazdaki tahrişi azaltarak öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.
Dr. Ender Saraç, koronavirüste akciğeri temizlemenin yollarını anlattı: Ihlamur akciğeri temizlemeye en çok yardımcı olan doğal formül. O nedenle bolca ıhlamur çayı içmek, içine taze zencefil ekleyerek içmekde fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri