Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
BANKADA UNUTULAN PARALARIN / HESAPLARIN LİSTESİ
Bankada unutulan paraları sorgulama işlemi için Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır. İşbirliği ile hazırlanan sorgulama sayfasına http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
Mirasçılık belgesi (veraset ilamı) almış olan vatandaşlara mirasçısı olunan kişinin hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabı olduğu bilgisi "Murise Ait Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" isimli e-Devlet Kapısı hizmeti üzerinden sunulmaktadır.
Murisin bankalarda bulunan hesaplarına ulaşılabilmesi için Medeni Kanun hükümlerine göre mirasçı veya vekilinin yetkili olduğunu gösteren belgeler ile doğrudan ilgili olduğu düşünülen banka şubelerine başvuru yapılması gerekmektedir.
TMSFye gelir kaydedilen mevduat, katılım fonu, emanet ve alacakların, sehven TMSFye devredilenler hariç, sahiplerine iadesi mümkün değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Temel anlamda bloke, banka hesabına değil; hesap içerisindeki paraya konulur ve hesapta bulunan paranın harcanmasına kısıtlama getirir. Hesap blokeleri, borç sebebi dışında banka kredi borçları, iflas, kefaret, kredi teminatı, vergi borcu, sermaye artırımları gibi sebeplerden ötürü de gerçekleşebilir.
Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer. Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.
İlk olarak e-Devlet'e giriş yapın. Arama kısmına gelin. Arama kısmına “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazın. Karşınıza ilk çıkan sonuca tıklayın.
Ölen Kişinin Banka Hesabı Kapanır mı? Ölen bir kişinin banka hesabının durumu, ölümünden sonra banka ile yapılan işlemlere ve ölen kişinin mirasına göre değişebilir. Genellikle, ölen bir kişinin banka hesabı, ailesi tarafından banka ile iletişime geçildiğinde devam ettirilir veya kapatılabilir.
Veraset İlamı Talep Dilekçesi:
Bu belge durumunuza uygun olarak doldurulmalı ve imzalanarak ilgili kurumlara iletilmelidir. Tüm bunların yanı sıra e-devlet üzerinden de mal varlığı araştırması yapılabilir. Bunun için “Veraset İlamı Sorgulama” hizmeti üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Miras bırakanın bankada bulunan parası, mirasçılar arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda çekilemeyebilir. Mirasçıların ortak irade oluşturamadığı takdirde, parayı çekmek için mahkemeye başvurmak gerekebilir. Ancak, mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, parayı payları oranında çekebilmektedirler.
Veraset ve intikal vergi beyannamesi doldurularak vergisinin hesaplanıp yatırılması gerekir. Özetle mirasçılar banka şubesine başvurarak veraset ilişiği yoktur yazısını alacak ve mirasçılık belgesiyle de birlikte giderek murisin bankadaki parasını payları oranında çekebilecekler.
Öncelikle bireysel emeklilik bakiyenizi sorgulamak için e-devlet sistemine giriş yapmalısınız. TC kimlik numaranızı ve şifrenizi girdikten sonra arama motoruna “Takasbank” yazın. En üstte açılan sekmeye tıkladığınızda sistemde birikmiş paranız olup olmadığını görebilirsiniz.
2. PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma hizmeti seçilir. 3. Ödemenin görüntülendiği sayfada aktarım yapabilmek için “Hesabıma Aktar” seçeneği seçilir.
Hesap sahipleri, zaman aşımını sorgulamak için e-devlet veya TMSF'nin web sitesinden veya https://zamanasimisorgu.tmsf.org.tr/ linkinden sorgulama yapabilir. 2018'de bankalarda unutulan mevduat miktarı yaklaşık 100 milyon lirayı bulurken, TMSF'nin uyarıları sonucu bu rakam Ağustos 2019'da 4,5 milyon lira olmuştu.
T.C. KİMLİK NO İLE PTT PARA SORGULAMA
Bunun için ALO PTT numarası olan 444 1 788 hattını aramanız yeterlidir. Zaten menüden hangi seçeneği seçmeniz gerektiği size telefon ile anons ediliyor. Ayrıca PTT'nin web sitesindeki online işlemler kısmını kullanarak da PTT kart hesap bakiyesi öğrenme işlemi yapabilirsiniz.
e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, arama çubuğuna “4A Banka ve Adres Değişikliği” yazın ve gelen linke tıklayın. Burada yer alan adres ve banka bilgilerinizden hangi bankaya geçmek istiyorsanız, ona tıklayın. Son olarak güncelle butonuna tıklayarak tüm işlemleri kaydedin.
E-Devlet Kapısı'nda, "Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" hizmeti ile hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabının bulunduğu bilgisi sorgulanabilecek.
Daha kolay bir yol aranıyorsa Bankalar Birliği'ne de başvurulabilir. Veraset ilamı alındıktan hemen sonra eğer Bankalar Birliğine başvuru yapılırsa ölen kişi üzerine ait olan tüm banka hesaplarını görme imkanı mevcut. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası için tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar.
Mirasçıların biri imza vermezse satış gerçekleşmez. Miras kalan mülk, mirasçılar arasında ortak mülkiyet olarak kabul edilir. Mirasçılar, mülk üzerinde tasarrufta bulunmak için ortak hareket etmek zorundadır. Bu nedenle, tüm mirasçıların satışa onay vermemesi durumunda, mülk satılamaz.
Hesabın 'döviz cinsinden olması' halinde, ölüm tarihinde geçerli olan kur göz önüne alınarak, YTL'ye dönüştürülmek suretiyle yine yüzde 5 oranında vergi kesintisi yapılıyor. Banka kesmiş olduğu bu vergileri, bir hafta içinde vergi dairesine beyan ederek yatırmak zorunda.
“Bu hesaplardaki paralar hemen çekilebilir mi veya kullanılabilir mi?” gibi sorular haklı olarak herkesin merak ettiği konulardır. Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
3182 sayılı Bankalar Kanunu'nun 83. maddesinde “bankaların mensupları ve diğer görevlieri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara ve müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz” hükmüne yer vermiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri