Eğer uygun koşullar sağlanırsa şeftali ağacı genelde 1 ya da 2 yılda bir meyve verir. Diğer bir ifadeyle fidanı ile beraber alındığında ve uygun koşullar içinde, bir veya iki yıl sonra meyve vermeye başlar.
Ülkemiz de yetiştiriciliği fazla yapılan şeftali ağacı anaç yapısı ve çeşitlere göre ağaç başı meyve miktarı değişmektedir. Her çeşit aynı meyve iriliğine sahip değildir. Genel olarak tam verime yatmış şeftali ağacından ağaç başı 50-60 kg meyve alınır.
Şeftalinin çoğaltılmasında çeşitli anaçlardan yararlanılır ve ağacın ömrü de anaca göre değişir. Bu süre yaklaşık olarak şeftali çöğürü üzerinde 30 yıl, badem anacında 25 yıl, erik üzerinde 50 yıl ve kaysı üzerinde 40 yıl olarak bilinmektedir.
Şeftali ağacı, bölgenin iklimine göre farklı suya ihtiyaç duyar. İlk dikildiği zaman çok sulanması gerekir. Mayıs ayında şeftali ağacının sulanmaya başlanması ve Ağustosa kadar sulamaya devam edilmesi gerekir. Meyvelerin büyük ve kaliteli olması için hasat yapılmadan önce bol sulanması çok önemlidir.
Anaç yapısına göre büyümesi değişen şeftali ağacı klasik anaçla üretimlerde büyümesi 4-5 yıl, yarı bodur ve bodur anaçla üretimlerde büyüme 2 yıl içerisinde gerçekleşmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Çekirdekten yetişen ağaçlar meyve vermez, verse de yenmez vs gibi söylemler tamamen yersiz ve anlamsızdır. Bir bitki için, üremenin en doğal hali çekirdekten yetişmesidir.
Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Şeftali ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir. Bütün bu sorunların tek bir ortak tarafı vardır ki o da topraktır. topraklarımızın kötü olması, verdiğiniz gübreleri alamayacak kadar yorgun olması durumunda, bütün bu sorunlar ile karşılaşmak son derece normaldir.
Şeftali; süzek, kumlu, killi, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever ve toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir. Kumlu topraklarda yeterli sulama ve iyi gübreleme ile yetiştirilebilir.
Şeftali Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Sert çekirdekli meyve kategorisinde yer alan şeftali ağacı soğuklama ihtiyacı fazla olup maksimum -20 derece soğuklara kadar dayanıklı bir bitkidir.
Şeftali Ağacı Su İster mi? Sert çekirdekli meyve grubu içerisinde en fazla sulama ihtiyacına sahiptir şeftali ağacı. Susuz ve kuraklığa dayanımı az olan kurak ve susuz yerde yetiştiricilik uygun olmayan şeftali ağacı su iste ister.
Toprak seçimi: Şeftali, organik maddeler bakımından zengin topraklarda daha verimli yetişir. Bu yüzden uygun toprak seçin. Killi ağır toprakları kullanmayın. Saksı seçimi: Şeftali, drenajlı saksılarda daha verimli yetişir.
İlkbaharda erkenden ve yaprağından önce açan pembe renkli çiçekleri yabani güle benzer. Çeşitlerine göre Haziran'dan Eylül ayına kadar olgunlaşan şeftali meyvelerinin pek çok çeşidi (Türkiye'de yaklaşık 64 çeşit) vardır.
Marmara Bölgesinde yer alan Bursa, en fazla şeftali yetiştirilen ilimizdir. Bursa'da son beş yılda her yıl ortalama olarak 170 - 200 bin ton şeftali üretiliyor.
Genellikle şeftali fidanında hasat dan önce sulama yapılır hasat sonuna kadar sulama yapılmaz. Hasat bittikten sonra sulaması iklim ve toprak yapısına göre değişip yazları 7-10 günde bir kışları 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. Kışın iklimin çok kurak gitmediği bölgelerde sulama yapılmasına gerek yoktur.
Üretim yöntemine göre dikim mesafesi farklılık gösterir. Şeftali fidanı klasik anaçla üretilen fidanlar sıra arası ve fidan arası 5 metre, yarı bodur anaçla üretilen fidanlar sıra arası 5 metre fidan arası 3 metre, bodur anaçla üretilen fidanlar sıra arası 4 metre fidan arası 2 metre şeklinde dikim yapılır.
Şeftali ağacı yetiştiriciliği sabır isteyen, fakat bakımı kolay bir ağaç türüdür. Güneş alan yerlerde yetişmeyi severler.
Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Şeftali Ağacı Kaç Litre Su İster? Susuzluğa dayanımı olmayan sulama ihtiyacı olan şeftali ağacı yıllık ortalama yağış miktarının 600 mm ve üzeri olduğu yerlerde şeftali ağacı ekstradan sulanmaya ihtiyaç duymaz. 600 mm'nin altında yağış alan yerlerde ise 2 ila 3 kez sulama yapılması yeterli olacaktır.
Şeftali ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Meyve ağaçlarının bir yıl meyve verip, ertesi yıl çok az meyve vermesi ya da hiç meyve vermemesi periyodisite olarak adlandırılır.
Erkenci cinsler mart da çiçeklenme başlayıp nisan ayının son haftası hasatta başlanırken, geç olgunlaşan çeşitleri ise nisan ayının ortalarına doğru çiçek açar.
Reel fiyatlara göre değerlendirildiğinde, incelenen dönemde şeftali üretiminde nispi karın 1.24-1.55 arasında değiştiği saptanmıştır. Yapılan duyarlılık analizi sonucunda, şeftali yetiştiriciliğinin fiyat ya da verimin %25 oranında azalmasına rağmen karlılığını sürdürebildiği saptanmıştır.
Toprağın nemli olması önemlidir. Yavaş salınan gübre ile İlkbaharda döllenmesini sağlayın. Bunun için fosfor oranı yüksek, azot oranı düşük bir gübre seçin. Ağaçlarınızı budamayı ihmal etmeyin, budanan ağaçlar daha fazla meyve verir.
Şeftali Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Şeftali Ağaçlarınızın REKOR GELİŞİM ile VERİM ve KALİTESİNİ REKOR SEVİYEYE ÇIKARTTIĞINIZ gibi bir çok ZARARLI ve HASTALIKTAN da KURTULMUŞ olursunuz..
Her rakımda yetişen şeftali ağacı bakımı ve yetiştiriciliği zahmetsizdir. Dönüm başına dikimi yapılacak olan şeftali ağacı üretim şekline göre sayısı değişmektedir. Yarı bodur üretilen şeftali çeşitleri fidanlar arası 3 metre sıra arsı 5 metre şeklinde dikim yapılıp dönüme 66 adet şeftali ağacı dikilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri