Günümüzde karıncalar, çekirgeler, arılar, eşek arısı, cırcır böcekleri ve daha nicesinin dahil olduğu birçok böcek türü yenilebilmektedir.
Yenilebilen böcek listesine daha detaylı baktığımızda tırtıl, arı, karınca, çekirge, cır- cır böceği, ağustosböceği, iri su böceği, hamamböce- ği gibi pek çok farklı böcekle karşılaşıyoruz.
Yeniliğin ötesinde, böcekler de kalp-sağlıklı beslenme sunabilir. Food Science Nutrition'da , Ocak 2021'de yapılan bir araştırmada, yenilebilir böceklerin yüksek B12 vitamini, demir, çinko, lif, esansiyel amino asitler, omega-3 ve omega-6 yağ asitleri nedeniyle "yüksek üstün sağlık yararları" olabileceğini gösterildi.
Böcek türlerinden olan çekirgenin istisna olarak Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) tarafından helal olduğu bildirilmiştir.
Çekirgeler, karınca yumurtaları ve eşek arıları bir çok ülkede 'en lezzetli yemekler' arasında sayılıyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde hâlihazırda 2 milyar kişi böceklerle besleniyor. Milyonlarca böcek türü olmasına karşın 2 bin kadarı yenilebilir olarak biliniyor.
İlgili 45 soru bulundu
Böceklerin tüketildiği ülkelerin başında Tayland, Avustralya, Güney Afrika, Çin, Hindistan, Endonezya, Peru, Filipinler, Gana, Japonya ve Meksika gibi ülkeler geliyor.
Peygamberdevesi, sinekler, hamam böcekleri, tırtıllar, cırcır böcekleri, çekirgeler ve güveler de dâhil olmak üzere çok çeşitli böceklerle beslenir.
Cevap: Avını köpek dişi veya pençesi ile yakalayan hayvanın etini yemek haramdır. Karada, suda yaşayan haşeratı yemek, helal değildir. Mesela, kertenkele, kaplumbağa, yılan, kurbağa, akrep, yengeç, fare, köstebek, kirpi, sincap yemek helal değildir.
"Deniz canlıları sadece suda yaşayabiliyor ve sudan çıktığında boğazlanmış hayvan gibi kısa sürede ölüyorsa, şekline ve ölüm durumuna bakılmaksızın yenmesi helaldir.
Yukarıda zikri geçenler dışında kurt, aslan, kaplan gibi köpek dişleriyle; doğan, şahin, kartal gibi pençesiyle avlanan hayvanlar ile sinek, örümcek, akrep gibi haşeratın yenilmesi İslâm âlimlerinin çoğunluğuna göre caiz görülmemiştir.
Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan yeni bir raporda, böcek yemenin açlıkla mücadeleye yardımcı olacağı belirtildi. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO tarafından yayımlanan raporda, böcek yemenin, açlara gıda sağlamanın yanı sıra, kirliliği de azaltacağını söyledi.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır.
BM böcekleri "yüksek kalite protein" içeren kaynak olarak kabul ediyor. Böcekler hayvan proteini, yağ, vitamin, lif ve mineral açısından zengin içeriğe sahip. Ayrıca daha az besi ve suyla böcek yetiştirmek mümkün. Bugün dünyada en az 2 milyar insan düzenli olarak 1900 böcek türü tüketiyor.
Yaratılışı bakımından iğrenç olan birtakım hayvanların etleri de haramdır, yenmez: Fare, yaban faresi, akrep, yılan, kene, kurbağa, kara ve deniz kaplumbağası, arı, kara sinek, sivrisinek, köstebek, kirpi, bit, pire gibi böcekler.
Ama yine de pek çoğu oldukça yararlı… Böcekler besliyor, dünyanın temiz kalmasını sağlıyor ve tehlikelerden koruyor. Yapraklardaki bitleri ve sivrisinekleri yiyor, meyve ağaçlarının ve sebzelerin döllenmesini sağlıyor ve hatta çöpleri temizliyorlar. Bazıları bunları öğrendikçe korkularını kaybediyor.
İpek böceği genellikle Çin'de ipek üretilmek için kullanılsa da Kore'da başka bir amaçla kullanılıyor. İpek böceklerinin pupası Kore'de haşlanmış bir sokak lezzeti olarak tercih ediliyor.
Söz konusu yemekte, balık türleri veya deniz ürünleri çiğ ya da pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Buna göre, helâl deniz ürünlerinden yapılan suşi, sağlık açısından bir zararı bulunmadığı sürece tüketilebilir.
"Öncelikle temel hüküm hakkında bilgi verelim. Eti yenen canlıların (işkembe, karaciğer, dalak ve bağırsak vb.) sakatatlarının temizlenerek yenmesi dinimizce uygundur. Bununla ilgili bir zan ve şüphe yoktur, olmamalıdır.
Salyangoz, İslam hukukuna göre helal sayılmayan canlılardandır. Hanefi mezhebine göre deniz ürünlerinin helal olduğu kabul edilse de, salyangoz denizde yaşayan bir canlı olsa da bazı alimler tarafından istisna olarak kabul edilir. Diğer İslam mezheplerinde ise salyangozun tüketimi genellikle haram kabul edilir.
Kurulun açıklamasında, "İslam âlimlerine göre hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir. Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Şafi Mezhebine baktığımızda ise Martı ve benzeri kuş türlerinin deniz kuşu olduğu söylenmektedir. Bundan dolayı Martı etinin yenen kuş türleri arasında yer aldığı söylenir. Bu mezhebe göre Martı eti yemek helaldir ve bir sakıncası yoktur.
Ayetlerde de görüldüğü gibi, sayılan hayvanların dışında tiksinti vermeyenleri yiyebilirsin. Penguen konusunda yasaklayıcı bir hüküm bulunmadığı ve temiz olan her şeyi bize helal, pis olanı da haram kılındığından, iştahı çeken insanların penguen etini yemelerinde sakınca bulunmamaktadır.
“Uğur böcekleri normalde açık havada yaşadıkları ve bitki zararlılarıyla beslendikleri için faydalı sayılırlar. Bu böcekler böcek ilacı (pestisit) ihtiyacını azaltmada oldukça faydalı olmuş ve birçok hastalığa sebep olan, yaprak bitleri, akarlar ve kabuklu bitler taşıyan sert ağaçlı ormanları rahatlatmıştır.”
Böcekler insanlığa ve çevreye çeşitli şekillerde faydalı hizmetler sunan canlılardır. Böcekler zararlı böcekleri kontrol altında tutarlar, gıda olarak tükettiğimiz meyve sebzeleri tozlaştırırlar ve ciddi sanitasyon uzmanları olarak hareket ederler. Eğer böcekler olamasaydı dünya dışkılar ile kaplanırdı.
Öldürücü zararı kurtçuklar yapar. Yumurtadan çıkan kurtçuklar, başka yara yerler olmak üzere değişik yerlerden gövde içerisine girerek yumuşak lifli dokuda tüneller açarak beslenir, tünellerin sayısı arttıkça gövde zayıflar ve çürüyerek ağacın ölümüne neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri