Beş vakit namaz, 4 rekat sabah, 10 rekat öğle, 8 rekat ikindi, 5 rekat akşam, 10 rekat yatsı ve 3 rekat vitir olmak üzere toplamda 40 rekattan oluşuyor.
Beş ayrı vakitte kılınan günlük farz namazlar, sabah namazı iki rek'at, öğle namazı dört rek'at, ikindi namazı dört rek'at, akşam namazı üç rek'at ve yatsı namazı dört rek'at olmak üzere toplam on yedi rek'at, cuma günü öğle namazının vaktinde cemaatle kılınan cuma namazının farzı iki rek'attır.
Namaz; tekbir, kıyam, rükü, secde ve selam gibi kısımlardan oluşur. İslam'ın beş şartından olan namaz ibadeti akıl balig olan Müslüman'a farz-ı ayndır. Sabah namazı, 2 sünnet, 2 farzdır. Öğle namazı, 4 sünnet, 4 farz ve 2 son sünnettir.
Sabah namazı 4 rekat, öğle namazı 10 rekat, ikindi namazı 8 rekat, akşam namazı 5 rekat ve yatsı namazı 13 rekattır.
Seferi olduğunuz durumlarda 4 rekatlık farz namazlar, 2 rekat kılınır. Sünnetlerin tamamı kılınır, müsait olunmazsa sünnetler terk edilebilir. Seferi iken misafir olan imama, mukim olan (misafir olmayan) kişi uyduğunda, 4 rekatlı namazlarda imam 2 rekatı kıldırdıktan sonra sağına soluna selam verir.
İlgili 42 soru bulundu
Yatsı namazı beş vakit namazdan sonuncusudur. Toplam 13 rekattır, 4'ü sünnet, 4'ü farz, 2'si son sünnet 3 rekâtta vitir vacip namazı kılınmaktadır.
Din İşleri Yüksek Kurulu'ndan "Namazların rekat sayıları ve kılınış şekilleri neye göre belirlenmiştir?" sorusuna şu yanıt verildi: "İbadetler tevkîfîdir.
Buna göre orta namaz: a) Sabah namazıdır. b) İkindi namazıdır. c) Bütün namazlara önem verilsin, hiçbiri geçirilmesin diye belirlenmeden bırakılmıştır. Medine fukahasıyla onların hocaları olan bir kısım sahâbeye göre orta namaz sabah namazıdır.
Berat gecesinde kılınacak namaza Salat-ül-hayr (Hayır Namazı) denilmektedir. Hayır namazı 100 rekattır. Bu namazın her rekattında Fatiha suresinden sonra on defa İhlas suresi okunur.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır. Ancak bu sünnetleri terk etmenin büyük sevap kaybına neden olacağı hususunun da altını çizmektedirler.
Farz namazlar günün değişik vakitlerinde kılınması zorunlu olan namazlardır. Bunlar sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı ve yatsı namazıdır. Beş Vakit Namaz ( Farz Namazlar ). Her gün kılınan bu namazlar şöyledir: Sabah Namazı: Sabah namazı, güneş doğmadan kılınır.
Yatsı namazı kılınışı; sırasıyla 4 rekat sünnet, 4 rekat farz ve 2 rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekat olarak kılınır.
Kılınacak olan her beş vakit namaza ilk olarak niyet edilerek başlanır. Örneğin sabah namazı kılınacak ise ve bu namazın ilk olarak sünneti kılınacağı için " Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya" denilerek niyet edilir. Ardından "Allahu Ekber" denilerek vakit namaza başlanır.
12 rekatlık hacet namazı, özellikle dara düşen birçok Müslümanın Allah'a daha da yakınlaşarak dualarının Allah katında kabul olması için kıldığı namazlardır.
VUSTÂ (ﻭﺳﻄﻰ) sıf. (Ar. evsaṭ'ın müennes şekli vusṭā) Orta, ortada bulunan: “Salât-ı vustâ: İkindi namazı.” “Kurûn-ı vustâ: Ortaçağ.”
Diğer taraftan, namazla ilgili Kur'an ayetleri ve hadisler bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu açıkça anlaşılır (Bkz. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18; Buhari, Mevakit, 1, Tirmizi, Salat, 1).
İslam âlemine farz olarak buyurulan ve günlük kılınması gereken beş vakit namaz bulunur. Bunlar; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazıdır. Bunların yanı sıra Cuma namazı kılmak da farzdır. Namaz rekâtları da bu ibadeti yerine getirmek isteyen birçok kişi tarafından araştırılmaktadır.
Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslüman'a namaz farzdır.
Günde beş vakit kılınan farz namazların rek'at sayısı konusunda bütün müslümanlar arasında icmâ bulunmaktadır. Buna göre sabah namazı iki, öğle, ikindi ve yatsı namazları dörder, akşam namazı üç rek'attır.
"Allahü Ekber" diyerek ikinci defa secdeye varılır ve üç kere "Sübhâne Rabbiye'l-âlâ" denilir. "Allahü Ekber" diyerek secdeden ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır.
Yatsı namazının sadece farzını kılıp, ardından hemen vitir namazını kılmanın sakıncası var mı? Değerli kardeşimiz, Bu şekilde kılmak caizdir. Bununla beraber mazeret olmadan namazların sünnetlerini terketmek mekruhtur.
Tahiyyetü'l-mescid namazının, camiye girildiğinde kılınması sünnettir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), söz konusu namazla ilgili olarak; “Sizden biriniz mescide girdiğinde oturmadan iki rek'at namaz kılsın.” (Buhârî, Salât, 60 [444]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 69 [714]) buyurmuştur.
Peygamber (s.a.s.), “Vitir, her Müslüman üzerine bir vazifedir.” (Ebû Dâvûd, Tefrî'u ebvâbi'l-vitr, 3 [1422]; Nesâî, Kıyâmü'l-leyl, 40 [1710]) buyurmuş, gecenin son namazının, tek sayılı rek'atlarla (vitr) olmasını tavsiye ve teşvik etmiştir (Buhârî, Salât, 84 [472-473]; Müslim, Salâtü'l-müsâfirîn, 148 [749]).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri