Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur. Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen' olarak bilinen bölgeye yerleşen sivilceler asla sıkılmamalıdır.
Sivilcenin nedeni kirli cilttir. Sivilcenin asıl nedeni yağ bezlerinden aşırı yağ üretimidir ve bu durumun cilt hijyeni ile ilgisi bulunmaz. Sadece yağlı cildi olan kişilerde sivilce oluşur. Ciltte yağ üretimi her cilt tipinde olur.
Ergenlik, gebelik, adet döngüsü gibi hormonal değişiklikler ve polikistik over sendromu gibi hastalıklar salgı bezlerindeki salgı miktarını artırarak sivilce gelişimini kolaylaştırır. Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir.
Kalçada sivilce genellikle çok fazla hareket eden ve terleyen insanlarda kendini gösterebilmektedir. Terleme sonucunda kıl köklerinin nemli kalması ve tıkanması sonucunda kalçada sivilce sorunu meydana gelebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Yapılan araştırmalar, akne (sivilce) şikayeti olan kişilerde çinko eksikliğine rastlandığını ortaya koyuyor. Güzelliğe giden yolun sağlıklı beslenmekten geçtiğini belirten uzmanlara göre, derideki yağ üretiminde, akne oluşumuna yol açan hormon bozukluklarında çinko önemli rol oynuyor.
Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Sivilce çeşitleri nelerdir? Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Sırtta çıkan sivilcelerin nedeni bakterilerden ve cildin gözeneklerinin tıkanmasından kaynaklanır. Yüz bölgesinde çıkan sivilceler gibi sırt bölgesinde çıkan sivilcelerin sebebi de yağlanmadır. Cildin yağlanması sivilce oluşumunu da arttırmaktadır.
Sivilce (akne) patlatmak, normal bir sivilceyi (akneyi) bile daha şiddetli bir sivilce (akne) çeşidi olan nodül (sert, kırmızı, ağrılı ve cildin derinliklerinde olan) ya da sivilce (akne)kistine dönüştürebilir. En ciddi sivilce (akne) türü sivilce (akne) kistleridir ve bunlar büyük ağrılı iltihaplı lezyonlardır.
Dermatoloji(Cildiye) Uzmanı Doç. Dr. Zennure Takcı, pandemi sürecinde online eğitim alan öğrencileri uyararak, "Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekranları, cildin bakteriyel dengesini bozarak akne oluşumunu tetikliyor.
Yüzü sık yıkamanın sivilcelerin azalmasında çözüm olmadığını dile getiren Şentürk, şöyle konuştu: "Yüzü sık yıkamak sivilcelerin azalması anlamına gelmez, aksine çok sık yıkamak cildin kurumasına neden olur. Deri bunu dengelemek için daha fazla yağ üreterek bazen sivilcelerin artmasına neden olabilir.
Stres Sivilceleri Nerde Çıkar? Stres sivilceleri en çok burun ve alın bölgesinde çıkıyor. Bu bölgedeki aşırı sebum artışı cildini yağlandırabilir ve gözeneklerin tıkanmasına yol açabilir. Düzenli cilt bakımı yapmadığında ve cildini arındırmadığında stres sivilcelerinin çıkması için uygun ortamı yaratmış bulunuyorsun.
Özellikle yüzde çok önemli bir bölge vardır ki bu bölgelerdeki sivilceleri sıkmak oldukça tehlikelidir. Bu tehlikeli bölge ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan yerdir. Buraya ölüm üçgeni adı verilmiştir. Çünkü içindeki kan damarları başın arka tarafında, beyne ait esas toplardamarlarla burada birleşiyor.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Gözeneklerde sıkışan yağ, kir ve bakteriler kör sivilcelerin çıkmasına neden olur. Kör sivilceler yumru şeklinde cildin altında oluşur. Kör sivilce genellikle ergenlik döneminde çıkar. Ağır kozmetik ürünleri kullanmak ve regl dönemlerinde kör sivilceler ortaya çıkmaktadır.
Kör Sivilce Üzerine Sıcak Kompres
Kör sivilce üzerine sıcak uygulama yapmak, “Yüzdeki kör sivilce nasıl geçer?” sorusuna cevap olabilir. Isı, cilt gözeneklerini açarak sivilce içindeki iltihabın cilt yüzeyine yaklaşmasını sağlar ve bir uç oluşturarak sebum, ölü hücreler ve bakterilerin dışarı çıkmasına destek olabilir.
Yanaklarında sivilceler varsa, bunun nedenleri alerji, kir ve yağ kalıntıları, ölü cilt hücrelerinin birikmesi olabilir. Ciltteki fazla yağı kontrol etmek ve cildin yüzeyini ölü cilt hücrelerinden, sivilceye neden olabilecek diğer kirlerden arındırmaya yardımcı olmak için düzenli olarak cilt temizliği yapmak şart.
Bu iltihapların oluşumuna sebep olan bakteriler tüm insanların cildinde bulunmaktadır. Bakterilerin artmasına neden olan yağın içinde bulunan değişiklikler ve yağ salgısının fazlalığıdır. Sivilce En Sık Hangi Yaş Döneminde Görülür? Daha çok 14-16 yaşlar aralığında görülmektedir.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra bakterilerle inflame olması sonucu ortaya çıkar. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur.
A, D, E vitaminini içeren besinler; cilt sağlığında önemli rol oynar ve sivilcenin önlenmesine yardımcı olabilir. Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir.
Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
D vitamini eksikliği;
Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri