Madde 12 - (Değişik :RG-29/8/2009-27334) Yüksek öğretim kurumlarının okul öncesi eğitimi öğretmenliği bölümünden mezun olanlar, okul öncesi eğitim kurumlarında kadrosuz usta öğretici olarak görevlendirilebilir.
İlkokul, ortaokul ya da lise mezunu bir kişi usta öğretici olabilir. Ancak adayın mesleki yeterliliğini kanıtlayan bir belgeye sahip olması beklenir. Eğitim şartı bulunan; yabancı dil, bilgisayar gibi branşlarda ise alan ile ilgili ön lisans veya lisans mezunları tercih edilir.
a) Görev alacağı kursun öğretim programında belirtilen eğitici şartını taşımak. b) Türk vatandaşı olmak. c) 18 yaşını doldurmuş olmak. ç) Kamu haklarından mahrum bulunmamak.
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa Göre Ustalık Belgesi Sahibi Olanlar, Mesleğinde Ön Lisans Ve Lisans Diploması Olanlar 40 Saat Süreli İş Pedagojisi Kursuna Katılarak Usta Öğretici Belgesi Alabilirler.
Başvurular Her Yıl Ağustos (1-31 Ağustos) Ayında Merkezi Sistem Üzerinden E-Yaygın Sisteminden E-Devlet Şifresi İle Giriş Yapılarak Alınır. Yıl Boyunca Ücretli Usta Öğretici Olarak Kurs Açmak İçin Başvuru Yapılabilir. Ağustos Ayı Sonrası Yapılan Başvurular Dönem Dışı Başvuru Olarak Değerlendirilir.
İlgili 32 soru bulundu
a) Örgün eğitim ve hayat boyu öğrenme kurumlarındaki öğretmenler ve kadrolu usta öğreticiler. b) Emekli öğretmenler. c) Yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim üyesi ile öğretim görevlileri. ç) Resmi kurumlarda çalışanlardan ihtiyaç duyulan alanda lisans mezunu kişiler.
2023 - 2024 Eğitim Öğretim yılında görevlendirilecek Ücretli Usta Öğretici başvuruları 01 - 31 Ağustos 2023 tarihleri arasında e-yaygin.meb.gov.tr sistemi üzerinden alınacaktır.
4 - Mesleki ve Teknik Öğretim ve Örgün Eğitim Kurumlarında görevlendirilecek usta öğreticilerin en az meslek lisesi veya dengi okul mezunu olması gerekir. Ancak, istisnai hallerde bakanlıktan izin almak şartıyla ilkokul mezunu usta öğreticilere de görev verilebilir.
Beceri sınavından en az 50 almak şartıyla, e-sınavın %40'ı ile beceri sınavının %60'ının toplamı 50 ve üzeri olanlar başarılı sayılır. Usta öğreticilik sınavında ise 50 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılır.
Usta öğretici kursuna kayıt yaptırabilmek için öncelikle ustalık belgesi sahibi olmak gerekir.
Sadece öğretmen ve eğitimci yakınları değil sivil vatandaşlar ile öğrenciler daha rahatça öğretmen evinde konaklayabilir. Öğrencilerin kalmak istediklerinde öğrenci kartlarını, kamu çalışanları ve emeklilerin ise kartlarını göstermeleri gerekir.
Takvim Dışı Başvurular Yıl Boyunca Devam Etmektedir. 2023-2024 Eğitim Öğretim Dönemi Ücretli Usta Öğretici Başvuruları E-Yaygın Sisteminden E-Devlet Şifresi İle Ağustos (1 Ağustos – 31 Ağustos) Ayında Alınacak. Ücretli Usta Öğreti Başvuru Sonuçları Ve Sıralaması Eylül Ayında Açıklanacak.
Kurs eğitim süresi 40 saattir. EBA sisteminde adayın çevrimiçi uzaktan eğitimle katıldığı kursu tamamlayanlar Teorik e-sınava alınır ve sınav sonucunda başarılı olanlara "Usta Öğreticilik Belgesi" düzenlenir.
Toplam sayıları: Türkiye geneli tahmini olarak 600 kadrolu usta öğretici bulunmaktadır.
Usta öğreticinin belgesi ve işyerinde yaptığı iş ile öğrencinin eğitim alacağı meslek dalı ve işyerinde yapacağı iş aynı olmalıdır. Bir usta öğretici en fazla 40 öğrencinin mesleki eğitimini üstlenebilir.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
10 yıl mesleğinde çalıştığını ispatlayanlar ise doğrudan sınava girerek 'Usta Öğreticilik Belgesi' alabilecekler. Yukarıda bahsi geçen belgeler olmadan iş yerleri çırak, kalfa ya da öğrenci çalıştıramayacak.”
Başvurular E-Yaygın Sistemi Üzerinden Yapılır.” “a) Görev verilecek ücretli usta öğreticiler, Ek-2'deki Ücretli Usta Öğretici Başvuru Değerlendirme Formuna göre belirlenir. Başvuru sonuçları eylül ayının 15'ine kadar ilan edilir. Bu sıralama bir yıl süreyle geçerlidir.”
4 yıllıl Meslek lisesi mezunu olanlar işyeri açma belgeleriyle usta öğreticilik kursuna katılabilirler. 3 yıllık meslek lisesi mezunları önce denklik yoluyla ustalık beceri sınavlarına alınırlar.Başarılı olmaları halinde ustalık belgeleriyle kursa katılabilirler.
330 sayılı kanun -madde 31- Ustalık yeterliğini kazanmış olanlar Bakanlıkça açılacak iş pedagojisi kurslarını başarıyla tamamladıkları takdirde kendilerine usta öğreticilik belgesi verilir.
Usta öğretici oryantasyon belgesi, belge sahibinin mesleğini farklı kişilere öğretebileceğini gösteren belgedir. Bu belge ile halk eğitim merkezlerinde yarı zamanlı öğretmenlik yapılacağı gibi kadrolu öğretmenlik yapmak da mümkündür.
USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ ;
Ustalık veya işyeri açma belgesine sahip olanlar ile en az ön lisans seviyesinde mesleki eğitim almış olanlar, Mesleki Eğitim Merkezlerinde açılan 40 saatlik Usta Öğreticilik kursuna katılabilirler. Kursu başarı ile tamamlayanlara usta öğreticilik belgesi verilir.
Başvuru işlemleri 01 -31 Ağustos 2023 tarihleri arasında, "e-Yaygın sistemi-Başvurular / Usta Öğretici Başvurusu" ekranı üzerinden yapılacaktır.
Ustalık belgesi, işyeri açma belgesi , önlisans, lisans belgesi sahibi olan kişiler Merkezimizde açılan Usta Öğretici Kurslarına başvurarak kurs sonunda başarılı oldukları takdirde Usta Öğreticilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri