Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz. Sıkma işlemini düşük devirde yapmanız yorganın toparlanmaması ve kırışmaması için önemlidir.
Doğal bir elyaf olan pamuk yorganı ve pamuk yastığı, makinenizin pamuklu ayarında ya da normal programında 30 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Yünlü yorganlarda olduğu gibi, topaklaşmaması için pamuklu yorganınızı kuruturken düz bir zemine serip kurumasını sağlayın. Kaz Tüyü Yastık ve Kaz Tüyü Yorgan Nasıl Yıkanır?
İlk satın alındığında pahalı gelmekle birlikte sağladığı benzersiz konfor ve uzun kullanım ömrü ile aslında ekonomik ürünlerdir. Yorganlarınızı evde yıkama zorunlu olduğunda, mutlaka hassas programda yıkamalısınız. Yorganlar yıkandıktan sonra kurutma makinesinde kurutulması ısrarla önerilmektedir.
Çamaşır makinesinin uygun ayarında, 30 derece sıcaklıkta, doğru deterjanlarla elyaf yastıklar yıkanabiliyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, makinede yalnızca tek bir yastığı yıkamak olmakta. Elyaf yastığınızı makinede yıkarken makinenize yastık dışında bir çamaşır atmadığınıza emin olmalısınız.
Kurutmada sorun yaşanmaması için kuru temizleme daha uygun olmakla beraber 30 derece sıcaklıkta hassas ayarlarda makine ile de yıkanabilir. Yıkamada ağartıcı kullanılmamalı ve iyi bir kurutma makinesinde hassas ayarlarda kurutulmalıdır. Eğer kurutma makinanız yoksa evde yıkamanızı tavsiye etmiyoruz.
İlgili 29 soru bulundu
Hassas yıkama programı, düşük devir hızı ve daha az hareketle çalışır. Böylece yastığın dolgusu zarar görmez ve yastık daha iyi temizlenir. Örneğin pamuk yastıklar genellikle makinede bu programlarda yıkanabilir. Makinede yıkama yaparken soğuk veya ılık su kullanmanız tavsiye edilir.
Çamaşır makinesinin deterjan gözüne hem deterjanı hem de boraksı koyun. (Eğer bu ölçüler fazla gelirse aynı oranda deterjanı ve boraksı azaltarak da kullanabilirsiniz.) Çamaşır makinenizi ön yıkamalı uzun bir programda çalıştırın ve yastığı yıkamaya bırakın.
Bu çarşaf ve nevresimlerinizi makinenizin varsa sentetik yıkama programında yıkamanız, ürünlerinizin uzun ömürlü olması açısından etkili bir yoldur. Makinenizde sentetik yıkama programı bulunmuyorsa, düşük devirli bir programda 40 derecede yıkayabilirsiniz.
Ancak çamaşır makineleri yastık temizliği için daha pratik olduğu için bu yöntem günümüzde çok az tercih ediliyor. Pamuk yastığınızı makinede yıkamayı düşünüyorsanız kaz tüyünde olduğu gibi düşük sıcaklık ve hassas yıkama programını tercih etmeniz gerekiyor.
Elyaf yastıkların tümü, aksi belirtilmediği müddetçe 30, 40 ve 60 derece sıcaklıkta yıkanarak, lekelerinden arındırılabilirler.
Çamaşır makinesi yorgan kaç derecede yıkanır sorusunun yanıtını arıyorsanız, 30 derece iyi bir seçenek olur. Pamuk veya yün yorgan çeşitleri düşük sıcaklıkta yıkanmalıdır. Bu sayede iç kısmında bulunan malzemeler topaklanmadan temizlenebilir. Pamuklu programında ve düşük sıcaklıkta yorganı yıkayabilirsiniz.
Battaniyelerinizi mümkün olan en düşük sıcaklıkta yıkamanız gerekmektedir. Sıcak, sık dokunan ürünlerin yapısını bozabilmektedir. Maksimum 30 derecede battaniyelerinizi yıkayabilirsiniz. Makinenizin sıkma devri 600'ün üzerinde olmamalıdır.
Evet, 9 kiloluk çamaşır makinesi çift kişilik yorganları yıkayabilir. Ancak, yorganların dolgusu önemlidir. Tüy dolgulu yorganlar, çamaşır makinesinde yıkandığında çözülebilir veya sıkışabilir. Bu nedenle, tüy dolgulu yorganların yıkanmadan önce kuru temizlenmesi önerilir.
Fakat genel olarak “Havlular hangi programda yıkanır?” sorusunun cevabının “Pamuklu” programında 60°C ya da 90°C olduğu söylenebilir. Havluları diğer tekstil ürünleri ve giysilerden ayrı olarak yıkamak hem sertleşmelerini önleyebilir hem de daha hijyenik bir yıkama sağlayabilir.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Bir çamaşır makinesinde yastık, yorgan ve ceket yıkamak
En iyi kuruluğu elde etmek için yün programını kullanın. Çamaşır makinenizin şimdi bir yün programı varsa - orta sıcaklıkta uzun bir program seçin ve hafif, kabarık ve harika kokulu olmasını sağlayınız.
Pamuklu kumaşlar için renkli kıyafetler adına ideal yıkama 40 derecedir. Ancak ipekli ve bu gibi narin kumaşlar adına 30 derece yeterlidir. Sentetik kumaşlar konusunda ise eğer ön yıkama da bulunuyorsa, 50 veya 60 derece ayarlanmalıdır.
Sık kullanılan: Pamuklular
Bu mod hassas olmayan pamuk ve keten gibi kumaşlardan üretilmiş çamaşırların yıkanması için kullanılmaktadır. Pamuklu yıkama programında yüksek sıcaklıklara çıkabilen çamaşır makinesi, çamaşırlarınızı kapsamlı bir şekilde temizleyecektir.
Günlük giyilmiş, zorlu lekeler barındırmayan az kirli çamaşırlarınızı Pamuklu Hızlı programıyla yıkamanızı tavsiye ederken, daha kirli çamaşırlarınızı Pamuklular, Ön Yıkamalı Pamuklu programlarla yıkayabilirsiniz. Sentetik kumaşlar, pamuk, keten gibi doğal liflerden ziyade insan yapımı kumaşlardır.
En yaygın olan pamuk ve keten içerikli havlular hangi programda yıkanır? Pamuklu programda 30 veya 40 derece sıcaklıkta yıkayabilirsiniz. Bambu havlular için hassas programı ve minimum sıcaklığı tercih edin. Genel olarak daha uzun yıkama süresi havlularınızın daha iyi temizlenmesini sağlayacaktır.
Çarşaf ve nevresimleri hangi programda yıkayacağınız kumaş türüne göre değişkenlik gösterir. Pamuklu ve keten nevresimleri sentetik programda yıkayabilir, dayanıklı bir ürünse günlük programı da tercih edebilirsiniz.
Beyaz çarşafları 60 derecede de yıkayabilirsiniz. Buna karşın mümkün olduğunca bu dereceyi tercih etmemelisiniz. Hem beyaz hem de renkli çarşaflarınızı yıkarken dikkat etmeniz gereken detaylardan biri, yüksek sıkma programlarını kullanmamanızdır. Nevresim takımları çok kolay kuruyan ürünlerdir.
Oksijenli su doğal beyazlatıcıdır, sirke de kirleri gidermeye yarar. Ardından yastıkları makinaya koyun ve makinanın deterjan kısmına belirtilen ölçüde deterjan ilave edin. Makinayı çalıştırın. Çamaşır makinasından çıkardıktan sonra yastıkları varsa kurutma makinasında, yoksa balkonda kurutun.
Özellikle lekeli bölümlerin bu suya temas ettiğinden emin olun. Sirke bu karışımda dezenfektan etkisi gösterirken aynı zamanda oksijenli suyun beyazlatıcı etkisi, tüm lekeleri ortada kaldıracaktır. Boraks ise antibakteriyel yapısı ile yastıklarda tam bir hijyen oluşturur.
Yastıkta Sarı Lekeler Neden Olur? Özellikle yastığa yatarken terleme ve yağlanma nedeniyle yastıkta sarı lekeler oluşabilir. Bu lekeler, zamanla yastık dolgusuna nüfuz edebilir ve kalıcı hale gelebilir. Ayrıca, yastığa yatarken makyaj yapmak veya yağ bazlı ürünler kullanmak da yastıkta sarı lekelere neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri