Besin açısından zengin olan kirazın sapı da kurutulup çay olarak tüketilebilmektedir. Çay olarak tüketilen kiraz sapı, güçlü bir idrar söktürücü olarak tercih edilebilir. Bunun yanında böbrek taşlarının temizliğinde ve idrar yolları enfeksiyonunun engellenmesinde de kullanılır.
En çok bilinen ve en sık kullanılan idrar söktürücü bitkiler ise şunlardır; Karahindiba: Karahindiba idrara daha rahat çıkmanızı ve böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar. Vücuttan fazla sıvıları atmak için karahindiba çayı çok harika bir çözümdür. Alıç meyvesi: Alıç meyvesi, oldukça güçlü bir idrar sökücüdür.
Kereviz, salatalık, kabak, enginar, kuşkonmaz, marul, domates, rezene, pancar, havuç, soğan, sarımsak, patlıcan da idrar söktürücü özelliği olan sebzelerdir. Ayrıca; lahana, turp, tere ve Brüksel lahanası da idrar söktürür, ancak; çok fazla gaz yapar o nedenle gaz sorunu olanların kullanması sıkıntı yaratabilir.
LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
İlgili 35 soru bulundu
Neden olur? Mesane kası (detruzör) yetmezliği/zayıflığı veya kronik mesane çıkışı tıkanıklığı yapan hastalıklara bağlı idrar yapamama oluşur. İdrar yapamama akut (geçici) ya da kronik (kalıcı) olabilir. Hasta kısmen yapabilir ya da hiç idrar yapamaz.
Çünkü vücutta su ve sodyum kaybına neden olan idrar söktürücü ilaçlar, potasyum birikimi yapabilir ve düzensiz kalp atım hızına yol açabilir.
Çift taraflı tam tıkanmalarda hasta idrar çıkaramaz. Tıkanma eninde sonunda tıkanan böbreğin/böbreklerin daha az çalışmasına/hiç çalışmamasına neden olur. Tıkanıklığın tedavisi geciktikçe tıkanma açılsa bile böbreğin normal çalışmaya dönme ihtimali azalır. Böbrek taşlarında ağrı olmadan da tıkanıklık olabilir.
LASİX idrar söktürücü (diüretik) adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır. LASİX güçlü bir idrar söktürücüdür.
Hazırlamak için taze maydanozu yıkayın ve bir su bardağı dolusu yaprağı kaynar suya ekleyin. Demlenmeye bırakın ve ardından süzerek içebilirsiniz. Maydanoz çayı, idrar söktürücü etkisiyle ödemi atabilir, sindirim sağlığını destekleyebilir, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve cilt sağlığını iyileştirebilir.
Bol sıvı, özellikle su için. Su içmek idrarınızı seyreltmeye yardımcı olur ve daha sık idrara çıkmanızı sağlayarak bir enfeksiyon başlamadan önce bakterilerin idrar yolunuzdan temizler. Cinsel ilişkiden hemen sonra mesanenizi boşaltın. Ayrıca, bakterileri temizlemeye yardımcı olmak için bir bardak su için.
Erkeklerde sürekli idrar hissine sebep olabilen, idrar yolu enfeksiyonları, içecek türleri, ilaç kullanımı ve diyabet kadınlarda da sürekli idrar hissine sebep olabilir.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Fakat kahvenin bu faydasına, çay ve kahvenin su yerine geçen içecekler arasında yer alma durumuna rağmen dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta var: Tükettiğiniz çay ve kahve miktarı! Çünkü kafein, idrar söktürücü bir görev görebilir.
Limonlu su toksinler gibi istenmeyen maddelerin vücuttan hızla atılmasına yardımcı oluyor. Bu özelliği sayesinde bağırsak hareketlerini düzenliyor, kabızlığa iyi geliyor. Bununla da kalmıyor, vücutta idrar söktürücü bir etki de oluşturuyor.
Limonlu su, sindirim sistemini çalıştırarak idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödemin atılmasını destekler.
Furosemid, bumetanid, etakrinik asid, civali diüretikler. Bunlar en güçlü diüretiklerdir.
Şiddetli ödem vücudun fazla sıvıyı idrar şeklinde atmasına yardımcı olan ve diüretik (idrar söktürücü) adı verilen ilaçlar ile tedavi edilebilir.
Kapalı ameliyat ya da diğer ismiyle uretrotomi intern, idrar kanalındaki darlık 2 cm'den daha kısa olduğunda uygulanır. Bu ameliyatta, ucunda ışık ve kamera bulunan özel bir alet kullanılır. Bu alet ile idrar kanalından girilir, aletin ucunda bulunan bıçak ya da lazer ışığı ile dar olan alan kesilerek açılır.
Hastanın rahatlatılmasından sonra, mevcut darlık probleminin giderilmesi için cerrahi müdahale şarttır. Üretrotomi olarak bilinen endoskopik cerrahi işlemde dar olan üretranın genişletilmesi amaçlanır. Üretrotominin uygun veya başarılı olmadığı durumlarda üretroplasti olarak bilinen açık ameliyat yöntemi uygulanır.
Tanı için sistoskopi ve ürodinami gereklidir. Özellikle tıkanıklığın ürodinami ile gösterilmesi şarttır. Darlık ya da tıkanma gösterildikten sonra üretranın hastalıklı yani dar bölümü çıkarılmalı ve ağız içi, vajen mukozası gibi farklı dokulardan çıkarılana alana yama yapılarak idrar kanalı yeniden tamir edilmelidir.
En önemli öneri ise su tüketimini artırmaktır. Çay, kahve gibi ürünler vücutta su tutulmasına neden olur. Mümkün olduğunca bu ürünleri tüketmeyin ve tükettiğinizde yanında su da bulundurmaya özen gösterin. Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur.
Johns Hopkins Üniversitesi'nde baş araştırıcı olan Dr. Morgan Grams; proton pompasını baskıyalan mide ilaçlarını kullanan bireylerde, kronik böbrek hastalığı riskinin, bu tarz ilaçları kullanmayanlara göre %20 – 50 daha yüksek olduğunu bildirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri