Bir fincan için bir tatlı kaşığı Tahmis Osmanlı Kahvesi boşaltın. Bir fincan için bir fincan suyu cezvenize ilave edin. Dilediğiniz miktardaki şekeri ilave ederek cezveyi ocakta hafif ateşe bırakın. Tahmis Kahvesini hafifçe karıştırın, Kahve köpürmeye başlayınca köpüğü her fincana eşit miktarda bölüştürün.
Taştir, bir şairin gazelinin her beytinin dizeleri arasına başka bir şair tarafından 3'er dize ilave edilmek suretiyle yazılan nazım biçimidir.
Eğer susamınız kavrulmamışsa, yağsız tavada altın rengini alana kadar kavurun. Ardından blendera aktarıp, 5 dk kadar geçirin (susam tanesi kalmayacak). Ardından zeytinyağını ve dilerseniz az tuzunu ekleyerek, tüm malzemeler karışıncaya ve kremsi bir kıvam elde edinceye kadar blenderdan geçirmeye devam edin.
Tahin, susamın ezilip bazı işlemlerden sonra sıvı hale getirilmesi ile üretilmektedir.
Susam tohumlarını kabuklarından arındırdıktan sonra 150 ile 200 °C arasında kavrulması gerekir. Daha sonra fırını 300 °C ayarda ısıtarak tepsiye yağlı kağıtları önceden sermelisiniz. Susam tohumlarını yağlı kağıdın üzerine serpiştirdikten sonra yaklaşık 6 dakika civarında fırının içerisinde bekletin.
İlgili 15 soru bulundu
Kavrulan susamları soğumaya bırakalım ve soğuduktan sonra mutfak robotunda çekelim. Daha sonra susamlarımıza sıvı yağı yavaş yavaş ekleyerek çekmeye devam edelim. İstediğimiz tahin kıvamına gelince cam bir kavanoza alıp daha önce kullanılmamış olan kavanoz kapağı ile kapatalım.
Yüksek oranda tekli veya çoklu doymamış yağlar içeren tahin, antiinflamatuar özellikleri sayesinde bağışıklığı güçlendirmesinin yanı sıra kolesterol seviyesini düşürür, kalp hastalıkları ve felç riskini azaltır. Ayrıca tahinin içindeki kalsiyum ve magnezyum da kan basıncını düşürmeye yardım eder.
Kaliteli tahinde acı tat, farklı koku ve aroma olmamalıdır. Tahin rengi hafif kirli sarı renkte olmalıdır (fotoğraf filtresizdir). Kaşıkta ince bir tabaka bırakmalıdır. Tahin pürüzsüz olmalı ağızda uzun süren buruk bir tat bırakamamalı, yutulduktan sonra ağız ve dişlerde tortu ve yapışkanlık bırakmamalıdır.
Tahinde "çiğ çiğ susam tahin" diye bir şey yoktur arkadaşlar.. "var" diyorlarsa da o başka bir şey olur veya "kireç"e yatırılarak ağartılmış susamdan yapılan tahini "çiğ susam Tahini" diye size yutturmaya çalışıyorlardır..
Yağ yakımını hızlandıran omega 3 içeriği sayesinde kilo vermeye yardım eder. Bitkisel protein içerdiği için vücutta yağ yakımını kolaylaştırır. Uzun süre tokluk hissi vermesi ve çabuk doymayı sağladığı için diyetlerde yeterli oranda kullanılması zayıflamaya fayda sağlayabilir.
Cam kavanoza aldığınız tahini 35-40 derece suyun içerisine bırakınız. 10-15 dk bekleme sonrasında metal bir kaşık ile karıştırmanız halinde tahinin ilk satın aldığınız gibi aynı kıvamı aldığını göreceksiniz. Asla 100 dereceye kaynamaya yaklaşan suyun içerisine bırakmayınız.
Tahin yapımında zeytinyağı, fındık yağı, susam yağı, mısır özü veya ayçiçek gibi sıvıyağları kullanabilirsiniz. Susamları kavururken dikkatli olmalısınız. Eğer çok kavrulursa susamda yanık bir tat oluşacaktır. Susamı kavurmadan da tahin yapabilirsiniz.
İşlem sırasında susam tohumlarındaki yağlar serbest kalır ve tahinin kıvamı ve yoğunluğu oluşur. İsteğe bağlı olarak, tahinin içine az miktarda tuz eklenebilir. Ayrıca, tahinin daha akışkan bir kıvamda olması için tahine az miktarda sıvı yağ (susam yağı, zeytinyağı vb.) eklenebilir.
Ad. [1] Kahve vb. şeyleri kavurma. [2] Kavrulmuş ve öğütülmüş kahve satan yer.
Bir gazelin her beytinin önüne aynı vezinde ve anlam bütünlüğü içinde üç mısra ilâve edilerek oluşturulan beş-yedi bendlik musammatlara verilen ad. İslâm edebiyatında bendlerden kurulu nazım şekillerinin genel adı.
Kur'ân-ı Kerîm âyetlerinin iki kapak arasında toplanmasından oluşan kitap.
Tahini de sıklıkla pekmezle karıştırarak tüketiyoruz. Aslında tahin ve pekmez karıştırıldığında, içlerindeki kalsiyum ve demir bağlanarak bileşiklere dönüşüyor ve kullanılamaz oluyor. Bol kalsiyum ve demir kaynağı olan tahinin Türk mutfağında oldukça değer görmüş tariflerini sizlerle paylaşalım istedik.
Özellikle tahinin aşırı tüketimi doymamış yağ asidi ihtiva ettiğinde bazı kişilerin iltihap probleminin tetiklenmesine yol açabilir. Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir.
Susamdan günde 400 kilogram tahin elde ediliyor. Bir ton susamdan yaklaşık 800 kilogram tahin elde eden üreticiler, özellikle kış mevsiminde çokça tüketilen gıdaların başında yer alan ürünü Türkiye'nin birçok iline gönderiyor.
Aç karna tahin tüketmenin insan sağlığına etkilerini gösteren herhangi bir çalışma bulunmuyor. Ancak içerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinden dolayı güne tahinle başlamanın enerjik bir seçim olabileceği söyleniyor. Aynı zamanda yüksek lif içeriğine sahip olan tahin, sindirim düzeninin sürdürülmesine katkı sunuyor.
Tahin, genel anlamda bakteri tutabilen bir içeriğe sahip değildir. Bu sebeple de uygun koşullarda muhafaza edildiğinde tahin kolay kolay bozulmayacaktır. Tahin zor bozulan bir besin olsa da tahin yüzeyinde veya kenarlarında yeşil mavi bir tabaka oluşmuşsa bu durum tahinin bozulduğu anlamına gelir.
Bozkır'ı Türkiye çapında tanıtan ve ismini akıllara kazıyan en önemli gıda ürünü ise Meşhur Bozkır Tahini olmuştur. Meşhur Bozkır Tahini olarak adlandırılmasının sebebi ise diğer birçok yörenin tahinine göre daha başarılı ve daha doğal olmasıdır.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler. Tahin faydaları Canan Karatay tarafından da ele alınmaktadır. Canan Karatay tahinin kan dolaşımını düzenleyerek damar tıkanıklığı tedavisine destek olduğunu belirtmektedir.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri