Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
İlgili 38 soru bulundu
İç mekanlarda yapılan bitki yetiştiriciliğinde güneş ışığı olmadığından yapay ışığa yani elektrik ışığına ihtiyaç duyulur. Yapay ışık kaynağı olarak da genellikle HID, HPS ve LED lambalar kullanılır.
Deve tabanı çiçeği doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır çünkü ışığın geldiği yöne doğru eğilir. Bu da saksı içerisindeki çiçeğin orantısız görünüme sahip olmasına sebep olabilir. Ev içerisinde yetiştirdiğiniz çiçeği yarı gölgede konumlandırmalı ve güneş ışığına göre devamlı olarak saksıyı çevirmelisiniz.
Deve tabanını evde ya da salonda konumlandırırken yarı gölgeli köşeleri seçmelisiniz. Güneşi doğrudan almayı sevmeyen bir yapısı vardır. Bu nedenle güneşin gördüğü ancak dik şekilde değmediği yerler bitkiniz için uygundur. Rüzgarı da şiddetli şekilde almaması önerilir.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Direk güneş ışığına ihtiyaç duymayan dua çiçeği için en ideal ortam yarı güneş yarı gölge alanlardır. Eğer tek bir taraftan ışık alıyorsa, bir kaç haftada bir yönünü değiştirmeniz yapraklarının eşit miktarda güneş ışığından faydalanması sağlayacaktır.
Direkt güneş ışığı almasa da yarı gölge alanlar da uygun olacaktır. Rüzgar alan yerlerde uzayan yaprakları eğebileceği için kılıç çiçeğine uygun değildir. Kılıç çiçeği çürümesi az ya da çok sulama neticesinde ortaya çıkabilecek bir durumdur. Yazın haftada 2, kışın haftada 1 sulama yeterli olacaktır.
Deve tabanı bitkisi gün ışığı aldığı ortamlarda daha hızlı gelişim gösterir. Düzenli ve kireçsiz bir su ile sulama yapmanız önerilir. Gün ışığı sever ancak yaprakları sarıya dönmeye başlarsa gün ışığından biraz uzaklaştırmanız onu mutlu edecektir. Yapraklarını arada sırada süngerle hafifçe silebilirsiniz.
Spatifilyum, ışığı seven bir bitki olsa da direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Optimum yetişme alanı yarı gölgelik alanlar olabilir. Genelde ışığa doğru eğilme gösterdiği için, haftada bir kez de olsa bitkinin ışık almayan tarafı loş güneşli bir alana doğru çevrilmelidir.
Deve Tabanı Çiçeği - Monstera için Saksı ve Saksı Değişimi
Bu bitki hava akımını ve drenajı sevdiği için drenaj delikleri olan herhangi bir saksı tercih edebilirsiniz.
Kardelen. Elbette isminden de anlaşılacağı üzere soğuğa dayanıklı çiçekler dendiğinde akla gelen ilk bitki kardelen oluyor. Ocaktan martın sonuna kadar açan bir çiçek türü olan ve en verimli halini bu kış ayları arasında sergileyen kardelen, -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.
Balkonda yetiştirebileceğiniz çiçekler kısaca şunlardır; Lavanta, Gazanya, Sardunya, Begonvil, Bodrum Papatyası, Kahkaha Çiçeği, Hercai Menekşe, Acı Bakla, Yasemin, Latin Çiçeği, Cam Güzeli, Kirli Hanım Çiçeği, Kalanşo, Lale ve Açelya'dır.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Fotosentez için genel olarak bilinen aydınlatma spektrumunda McCree (1971) kırmızı ve turuncu ışık fotonları en yüksek verime sahip olurken, yeşil fotonlar, kırmızı ve maviye göre daha düşük verimliliğe sahiptir (Bugbee, 2016).
Bitkilerin doğal ortamda güneşten sağladıkları ışık ile oluşturdukları gece-gündüz döngüsünü yaratmaları için, doğru miktarda ışık almaları gereklidir. Gelişim evresinde bitki 18 saat ışık almalı, 8 saat karanlıkta kalmalıdır. Çiçeklenme evresinde ise bitki 12 saat ışık almalı, 12 saat karanlıkta kalmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri