Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hangi davalar temyize gitmez?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hangi davalar temyize gitmez?

Soybağına ilişkin davalar hariç olmak üzere, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalara dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılmaz. İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz gibi geçici koruma kararlarına dair istinaf mahkemesi kararları aleyhine Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi davalar temyize gidemez?

Davanın düşmesine, ceza verilmesine yer olmadığına, güvenlik tedbirine ilişkin ilk derece mahkemesi kararları ile ilgili olarak istinaf mahkemesince verilen bu tür kararlar veya istinaf başvurusunun esastan reddine dair kararlar aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez (CMK md. 286/2-g).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi kararlar temyize tabi?

Yargıtay'ın bozma kararı üzerine ilk derece mahkemesince bozmaya uygun olarak karar verildiği takdirde, bu karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. İlk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi kararında direnirse, bu kararın temyiz edilmesi durumunda inceleme, kararına direnilen dairece yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hangi hallerde temyize gidilir?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 288. maddesinde temyiz nedeni belirtilmiştir, mahkemenin kurmuş olduğu hükmün “hukuka aykırı olması” nedenine dayanılarak temyiz başvurusunda bulunulabilir. Hukuka aykırı olması ise “hukuk kuralının uygulanmaması” veya “yanlış uygulanması” dır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cinar.av.tr

Istinaf mahkemesinin hangi kararları temyiz edilemez?

On yıl veya daha az hapis cezasını veya adlî para cezasını gerektiren suçlardan, ilk derece mahkemesince verilen beraat kararları ile ilgili olarak istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin istinaf mahkemesi kararları aleyhine temyiz kanun yoluna gidilemez(CMK md. 286/2-f).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz ve Temyiz Süreci

İlgili 18 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Istinafın hangi kararları kesin?

İlk derece mahkemelerinin verdiği kararlardan kesinleşmemiş olanlara karşıkarşı istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Miktar veya değeri sekiz bin (2022 yılı için) Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin verilen kararlar verildiği anda kesindir. Bu kararlara karşı istinaf kanun yolu kapalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Her dava istinafa gider mi?

İlk derece mahkemelerinden verilmiş bulunan kararlara karşı tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde istinaf kanun yoluna başvurmak gereklidir (HMK m. 345) Bununla beraber tüm kararlara karşı istinaf kanun yoluna başvurulamaz. Sadece: Nihai kararlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tahanci.av.tr

Dosya temyize neden gider?

Hangi Davalar Temyize Gider? Yargıtay'ın bozma kararı ile birlikte, dosya kendisine gönderilmiş olan bölge adliye mahkemesi (istinaf mahkemesi) ya da ilk derece mahkemesi direnme kararı vermesi halinde, direnme kararlarına karşı olarak doğrudan temyiz yolu tercih edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Kesin karar temyiz edilir mi?

HMK m. 366 atfıyla (istinaf kanun yoluna ilişkin) HMK m. 343-349 ve 352'inci maddeler, temyiz kanun yoluna da kıyas yoluyla uygulanır. Buna göre, kesin karara karşı temyiz yoluna başvurulması ve temyiz talebinin reddedilmesi halinde de temyiz talebinin reddi kararına karşı temyiz başvurusunda bulunulabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdem-erdem.av.tr

Temyiz hangi mahkemeye yapılır?

Temyiz; hakkınızda verilen kararın bir kez de üst mahkeme tarafından incelenmesi demektir. Adli yargıda üst mahkeme Yargıtay, idari yargıda ise Danıştay'dır. İdare ve vergi mahkemelerinin bazı kararlarına karşı bölge idare mahkemesine itiraz edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hangi cezalar temyize gider?

Kural olarak temyiz incelemesi dosya üzerinden yapılmaktadır. Ancak, 10 yıl veya daha fazla hapis cezasına ilişkin hükümlere dair Yargıtay ilgili ceza dairesi tarafından uygun görülmesi halinde duruşma yapılmak suretiyle de temyiz incelemesi yapılabilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: oguzozdemir.av.tr

Hangi kararlar temyiz edilemez HMK?

Yargıtay'a temyiz başvurusu yapılamayacak kararlar HMK m.362 ile sayılmıştır. Buna göre; 2020 yılı için değeri 72.070 TL'yi geçmeyen kararlar kesindir ve temyiz edilemez. Bu miktar her sene değişir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bilirkisiraporlari.com

Hangi ara kararlar istinaf edilebilir?

İlk derece mahkemesi hakimi tarafından karar verildikten sonra uyuşmazlıktan elini çekmesi halinde verilen nihai karar verilir. İlk derece mahkemelerinin vermiş olduğu ve kesin olmayan hüküm ve nihai kararlar istinaf edilmesi mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukihaber.net

Karara çıkmış dosya temyize gider mi?

Nihai karar çıktıktan sonra istinaf-temyiz süreci başlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: okyanushukuk.com

Karara çıkmış dosya istinafa gider mi?

Dosya durumu karara çıkmış teriminin anlamı nihai karar verildiği anlamıdır. Bu nihai karara çıkan dava arkasından davalı ya da davacı istinafa veya temyize götürmek için bu süreleri beklemektedir. Eğer istinaf ve temyiz yolu açık davalarda bu yol kullanılmazsa kesinleşir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tulinbabaoglan.av.tr

Hangi davalar Yargıtaya gider?

Yargıtay, İstinaf ve İlk Derece Mahkemelerinin Kararlarını Denetler. İlk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, ilk derece mahkemesi kararları istinaf incelemesinden geçtikten sonra bu kararlar aleyhine yapılan temyiz başvurularını inceleyerek karara bağlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Karar temyiz edilmezse ne olur?

Biraz daha açıklığa kavuşturmak gerekirse, temyizsiz bir karar, temyiz süresi dolana kadar kesinleşmez. Örneğin, mahkûmiyet cezaları intikal ettiğinde kesinleşmedi. Temyiz süresi kararın kesin olup olmadığına karar verir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Temyiz isteminin reddine ne demek?

a) Temyiz isteminin yasal süreden sonra yapıldığı veya hükmün temyiz yeteneğinin bulunmadığı, temyiz edenin buna hakkı olmadığı veya temyiz dilekçe, beyan veya lâyihasının temyiz nedenlerini içermediği saptanırsa temyiz isteminin reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Temyiz nedenleri nelerdir?

Temyiz nedeni olan hukuka aykırılık, hâkimin olaya en uygun normu bulamaması veya bulsa da yanlış değerlendirip uygulama yapmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Istinaftan dönen dosya temyize gider mi?

İstinaftan Sonra Temyiz Hakkı Var Mı? İstinaftan sonra temyiz hakkı tabi ki vardır. Bu noktada temyiz hakkı için gerekli başvuruların yapılması adına 15 günlük bir süre verilmektedir. Kararın kesinleşmesinin sonrasında kararın tebliğ edilmesinden itibaren 15 günlük bir süre verilmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: melihsaatci.av.tr

Hakaret suçu temyize gider mi?

Hakaret Suçunda Temyiz Hakkı

Suçun tabi olduğu kanuni yaptırım sınırları uyarınca hakarete ilişkin karalar kural olarak temyize tabi olmamaktadır. Buna karşılık 7188 s. Kanun ile değişik CMK m. 286/3-a hükmü uyarınca TCK m. 125/3 ile düzenlenen nitelikli hakaret suçları temyize tabi hale getirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karakaya.av.tr

Temyize giden dava e devlette görünür mü?

e-Devlet Mahkeme Dava Dosyası sorgulama hizmeti sayesinde dava konusunu, tarafları, duruşma tarihlerini, dosyanın hangi aşamada olduğunu, Cumhuriyet Savcısı tarafından incelenip incelenmediğini, kararın çıkıp çıkmadığı ve Temyiz'den dönüp dönmediği öğrenebilirsiniz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: shiftdelete.net

Hangi davalar istinaf edilemez?

Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 272. maddesinin 3. fıkrasına göre; 3000 TL dahil adli para cezasına “mahkumiyet hükümleri” aleyhine istinaf kanun yoluna başvurulamaz. Üst sınırı 500 günü geçmeyen adli para cezasını gerektiren suçlardan “beraat hükümleri” kesindir. Bu hükümler aleyhine istinaf yoluna başvurulamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinlaw.com

Kesin karara karşı ne yapılabilir?

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre kesinleşmiş mahkeme kararlarına karşı gidilebilecek olağanüstü kanun yolu ikili bir ayrıma tabi tutulmuştur. Bunlar şu şekildedir: Kanun yararına temyiz, Yargılamanın iadesi (yenilenmesi) dir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Hangi mahkeme kararları kesindir?

Şayet temyiz süresi içinde karar temyiz edilmez ise kesinleşmiş olur, temyiz edilmesi durumunda ise Yargıtay'ın dosyayı incelemesi beklenmektedir. Bu incelemeden sonra verilecek olan karar kesin karar niteliğinde olabilecektir. Bazı kararlarda ise temyiz yasa yolu incelemesinden geçmemektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alanyaavukatlik.com
Önceki makale
Girgin ne demek TDK?
Sonraki makale
Evde meditasyon yapılır mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT