Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur. Araba gaz kesintisinin diğer nedenleri arasında kötü bir yakıt pompası, ateşleme ve egzos sistemi ve oto elektrik ile ilgili sorunlar bulunur.
Tıkalı Hava Filtresi. Motosikletinizin hava filtresi, motora temiz hava sağlamak için kritik öneme sahiptir. Bisikletinizin filtresi veya hava giriş temizleyicisi kir veya pislikle tıkanmışsa, hava akışını kısıtlar ve yakıt karışımını çok zengin veya çok fakir hale getirerek zayıf ivmelenmeye neden olur.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Yüksek rölanti hızının yaygın nedenleri arasında hatalı rölanti kontrol valfi, atmış sigorta, bilgisayar veya sensör arızası, vakum kaçağı, motor soğutma suyu sıcaklık sensörü arızası, elektrik yükü algılama devresi sorunları, karbüratörlü araçlarda hatalı gaz pedalı pompası veya güç devresi, arıza sayılabilir.
Araba devir almama sorunu, aracınızın motorundaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, motorun yeterince hava alamaması, motorun yeterince yağ alamaması, motorun yeterince soğutulamaması veya motorun yeterince yüksek devirlerde çalıştırılmaması gibi nedenler bulunabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Hava ile araç içerisine giren kir, toz gibi etmenler rölanti motoru içerisine yapışır zamanla kullanıma bağlı olarak tıkanmalar meydana gelir. Aynı şekilde araç içerisinde kullanılan yağ ve diğer etmenler de zaman içerisinde rölanti motoru tıkanmasına neden olur.
Bu da aracın performansını etkileyebilir ve motorun ömrünü kısaltabilir. Rölanti ayarı, genellikle aracın elektronik kontrol ünitesi (ECU) tarafından yapılmaktadır.
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
Tekleme; motorun yanma odasında gerçekleşen ateşlemenin yanlış zamanda meydana gelmesi ya da bazı silindirlerde hiç gerçekleşmemesi durumudur. Teklemeye sebebiyet veren ateşleme sorunları; bujiler, buji kabloları, ateşleme bobini ya da distribütör kapağı ile ilgili olabilir.
Yani aracınızın gaz pedalına bastığınızda motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmamış olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür ve sürücü tabiri ile gaz yemez. Yani hantallaşır ve bayılır. Bu sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda yaşanmaktadır.
Araçlarda boğulma silindirlere çok fazla yakıtın girmesi sonucunda oluşur. Araca giren fazla yakıt sıkışır ve aracı da sıkıştırmış olup motorun boğulmasına neden olur. Araba boğulur ise ateşleme yapmaz ve çalışamaz duruma gelir.
Motorun hızı voltaja ve yüke bağlıdır.
Rölanti ayarı; motorun stop etmeden, her an hızlanabilecek durumda bulunduğu devir sayısına denir. Her araç için bu değer farklı olabilir. Genellikle 500 – 1000 devir/dakika arasındadır.
Düzensiz motor rölantisi, Sarsıntılı çalışma
Eskimiş buji kablolarının en sık görülen belirtisi kaba motor rölantisidir. Buji kabloları, elektrik akımının bir aracın elektrik sisteminden motor bujilerine aktarılmasından sorumludur, burada elektrik akımı motorun hava / yakıt karışımını ateşlemek için kullanılır.
Rölanti devrini ayarlamak için, rolanti ayar civatası üzerindeki kontra somunu gevşetin ve devri artırmak için saat yönünde, azaltmak için saat yönünün tersine çevirin. Karışımı ayarlamak için, yakıt karışımını zenginleştirmek için rolanti vidasını saat yönünde veya daha az yapmak için saat yönünün tersine çevirin.
Motora dolması gereken hava alınamadığında araç düzgün çalışmaz. İlk marşa bastığınızda aracın geç çalıştığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer aracınız rölantideyken siz hiç gaz vermediğiniz halde rölanti değeri dalganıyorsa ve gerektiği gibi sabit kalamıyorsa gaz kelebeğinde bir sorun olduğunu düşünebilirsiniz.
Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir. Aracın rölantide çalışma şekli kış aylarında ve yaz aylarında değişebilir. Başka bir ifadeyle araç soğukken rölanti devri biraz yüksek olabilir. Bu son derece normal bir durumdur.
Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
Motor. Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri