İşçi-işveren uyuşmazlıkları, ticari uyuşmazlıklar, tüketici uyuşmazlıkları, kira uyuşmazlıkları ve ortaklığın giderilmesi uyuşmazlıkları hakkında dava açmadan önce arabulucuya başvuru zorunludur.
Herkese iyi çalışmalar. 01/09/2023 tarihinden sonra açılacak geçit hakkı davaları için zorunlu arabuluculuğa başvurmak şart mı? Kanunda komşuluk hukukundan kaynaklanan davaların dava şartı arabuluculuğa tabi olduğu belirtildi.
Kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabuluculuk şartı getirilmiştir. Dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması zorunludur.
Konusu para olan veya para ile değerlendirilen hukuki uyuşmazlıklarda ise üzerinde anlaşılan miktarın ilk 200 bin liralık kısmı için bir arabulucu görev yaparsa yüzde 6, birden fazla arabulucu görev yaparsa yüzde 9'u ücret olacak. Yeni ücret tarifesi 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek.
Arabuluculuğun zorunlu olduğu davalar genel olarak ticari davalar ve iş davalarıdır. Yani, zorunlu arabuluculuk başvurusunun gerekli olduğu mahkemeler genel olarak tarafların mahkemeye gitmeden önce uzmanla problemi çözmesi istenir.
İlgili 37 soru bulundu
(2) Aksi kararlaştırılmadıkça arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiği tarihte yürürlükte bulunan Arabulucu Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenir ve ücret ile masraf taraflarca eşit olarak karşılanır.
1 Eylül 2023 tarihli 7445 Sayılı Kanun kapsamında, kira uyuşmazlıklarına ilişkin davalarda zorunlu arabuluculuk süreci başlamıştır. Bu düzenleme, 1 Eylül 2023 tarihi ve sonrasında açılacak davaları kapsamaktadır.
2024 yılı için yayımlanan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre Ceza Avukatı danışmanlık ücreti asgari olarak; 1 saat: 2.300 TL, 2 saat: 3.600 TL, 3 saat: 4.900 TL'dir.
Adalet Bakanlığı tarafından onaylanan öneri, 21.09.2023 tarihli Resmî Gazete ile yayınlanarak 2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi olarak yürürlüğe girmiştir.
Hemen belirtelim ki; iş kazaları veya meslek hastalığından kaynaklanan maddi ve manevi tazminat davaları ile bu konulara ilişkin tespit, itiraz ve rücu davalarında arabuluculuk yoluna gidilmesi zorunluluğu aranmamaktadır. Bu davalar doğrudan iş mahkemesine açılabilir.
1 Ocak 2018 tarihinden itibaren işçi-işveren uyuşmazlıklarında dava açmak isteyen tarafın öncelikle arabuluculuk yoluna gitmesi gerekmektedir. Arabuluculuğa başvurulmadan dava açılması durumunda, dava, dava şartı yokluğundan reddedilecektir.
Kira davalarında zorunlu arabuluculuk kuralı, 10 yıllık kiracının tahliyesinin sağlanması için de geçerlidir. Arabulucuya başvurulmadan 10 yıllık tahliye davası ile kiracı tahliye edilemez. Arabulucuya başvurulmadan dava açılması halinde dava şartı eksikliğinden dava usulden reddedilir.
7445 sayılı Kanun m.37 ile Arabuluculuk Kanunu'na (HUAK) eklenen m.18/B'nin getirdiği en büyük yeniliklerden biri, taşınır ve taşınmaz malların paylaştırılması ve ortaklığın giderilmesiyle ilgili ihtilaflarda dava açmadan önce arabuluculuk yoluna başvurulmasının dava şartı olmasıdır.
Bu nedenle zorunlu geçit hakkının kurulabilmesi için geçit hakkı talep eden taşınmaz maliki, yükümlü taşınmaz malikine tam bir denkleştirme bedeli ödemekle yükümlüdür. Bu geçidin istenmesi önceki mülkiyet ve yol durumuna göre en uygun düşen komşuya karşı ve daha sonra bundan en az zarar görecek olana karşı kullanılır.
Anlaşarak olursa, komşu parsel malikleri ile Kadastro müdürlüğüne geçit hakkı tesisi talebinde bulunmalısınız. Komşun ya da komşuların buna yanaşmıyorsa, mahkemeye geçit hakkı tesisi için dava açmalısın. Mahkeme en kısa ve en ekonomik bir yerden size yol verecektir.
Avukat Davayı Kaybetse de Hiçbir Ücret Tahsil Etmese de Vekalet Ücreti Alabilir mi? Özet: Avukat, alacaklı vekili olarak davayı kaybetse de takipte hiçbir ücret tahsil etmese de verilen hizmetin karşılığı olarak vekalet ücretine hak kazanır.
AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ YENİDEN BELİRLENDİ21.09.2023
Avukatlara büroda sözlü danışma ücreti ilk 1 saat için 2 bin 300 TL, sonraki her 1 saat için bin 300 TL, çağrı üzerine gidilen yerde 1 saate kadar sözlü danışma ücreti ise 4 bin 800 TL oldu.
Asliye hukuk, asliye ceza, idare ve vergi mahkemelerindeki davalar ile buralarda görülen işlerle ilgili 1820 lira alacak bilirkişilere, aile, iş ve kadastro mahkemelerindeki iş ve davalar için de 1460 lira ücret verilecek. Bilirkişilere, ağır ceza mahkemelerinde görülen dava ve işler için 2200 lira ödeme yapılacak.
Sulh Hukuk Mahkemesinde görülen kiralananın tahliyesi davalarında karşı vekalet ücreti 2024 yılı itibariyle 10.700 TL'den az olmamak üzere Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince dava tarihindeki yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.
İcra vekalet ücreti kural olarak borçlu tarafından ödenen bir ücrettir. Borç tahsili için icra takip dosyası açıldığında otomatik olarak asıl alacağa bir de icra vekalet ücreti ödenir. 2024 yılı için maktu icra vekalet ücreti 3.600,00 TL'dir.
Kiracı ve ev sahibi arasında kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarda mahkemeden önce arabuluculuğa gitme zorunluluğu 1 Eylül'de başladı.
Arabulucuya başvuru ücretsizdir. Anlaşma sağlanırsa; Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Ücret Tarifesi'ne göre belirlenen arabuluculuk ücreti taraflarca yarı yarıya ödenir.
2024 Kira Anlaşmazlıklarında Arabuluculuk Ücreti Ne Kadar Oldu? Kira anlaşmazlıklarında, arabuluculuk ücreti 580 liradan başlıyor. Kira, komşuluk hakkı ve Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan durumlarda ise; iki kişinin taraf olduğu durumlarda, her bir taraf için saatlik ücret 580 lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri