Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir. Genel olarak en çok felsefi ve toplumsal temelden soru gelmektedir.
Kuramsal çerçevenin, araştırmanın yapılma gerekçesi ile birlikte, belirlenen problemin nasıl ele alınacağını da kapsaması gerekir. Araştırmanın kuramsal çerçevesinin oluşumunda, araştırmacının temel aldığı kuramları belirtmesi ve bu kuramların yürütülen çalışmayla olan ilişkisinin kurulması beklenir.
6.2. KURAMSAL TARTIŞMA : Kuramsal çerçevede, tezde benimsenen bilimsel yaklaşım kuramsal olarak gerekçelendirilir. Bu kısımda tezin problemi ile ilgili kuramsal temel belirlenir ve konunun bu temele dayalı olarak hangi çerçevede ele alınacağı tartışılır.
1. Tarihsel Temel: Geçmiş deneyim ve anlayışların, yeni ve geleceğe dönük çalışmalar için önemli olması
Bu bölüm ile ilgili her yıl ortalama olarak 2-3 soru çıkmaktadır. Kuramsal temeller aynı zamanda program geliştirme sürecini de etkilemektedir. Kuramsal temeller sırasıyla; Tarihi, ekonomik, sosyal(toplumsal), bireysel, konu alanı, psikolojik ve felsefi temellerdir.
İlgili 31 soru bulundu
temeller, kazık temeller ve kesonlar olmak üzere üçe ayrılırlar.
Kuramsal Süreç
Bilimsel yöntemin kuramsal sürecini oluşturan açıklama; betimlenmiş olguları, olguların ilişkilerini yansıtan olgusal genellemeleri bazı kuramsal kavram veya genellemelerle anlaşılır hale getirmeyi amaçlar. Açıklama aracı olarak hipotez, kuram, yasa ve öngörü gibi kavramlar kullanılır.
Kuramsal araştırma, yeni bir kavram önermek, mevcut kuramları iyileştirmek, bir kavramı açıklamak veya tanımlamak için farklı kuramları inceler. Bilgi artışını öngörür, bilimsel yasa ve kuramları test eder. Kuramsal araştırma, kuramsal bilgi alanına yeni bilgiler eklemek amacı ile yapılan araştırmalardır.
Teori veya kuram, bilimde bir olgunun, sürekli olarak doğrulanmış gözlem ve deneyler temel alınarak yapılan bir açıklamasıdır. Kuram, herhangi bir olayı açıklamak için kullanılan düşünce sistemidir. Genel anlamda kuram, bir düşüncenin genel, soyut ve ussal olmasıdır.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Kuramsal Bilgi Nedir? Hilav'ın (1985) kuram tanımından yola çıkarsak, kuramsal bilgi için, yapılan araştırmalar sonunda elde edilen yöntemli ve sistemli bilgidir diyebiliriz. Başka bir ifadeyle, kuramsal bilgi, bilimsel bilgidir denilebilir.
Bir kuram, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içerebilen bir yönünün iyi kanıtlanmış bir açıklamasıdır. Örneğin yerçekimi kuramı, elmaların neden ağaçlardan düştüğünü ve neden astronotların uzayda yüzdüğünü açıklar.
Kuramsal TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat Kuramla ilgili, kuram durumunda bulunan, kuram niteliğinde olan, nazari, teorik, uygulamalı karşıtı
Bilimsel araştırma sürecinin aşamalarını sıralayacak olursak: Araştırma yapılacak konu hakkında problemin belirlenmesi. Belirlenen problem hakkında gözlemler yapılarak bilgiler elde edilmesi. Yapılan gözlemler ve deneyler sonucunda verilerin toplanması
"Kuram oluşturma" kavramı, araştırmacının topladığı verilerden yola çıkarak araştırdığı konuyu açıklama, yorumlama ve anlam kazandırma süreci olarak açıklanabilir (Pandit 1996, Goulding 1999, Hoda ve ark. 2011).
Bilimsel anlamda kuram, içeriğinde gerçekler, yasalar, çıkarımlar, bilimsel öngörüler ve test edilmiş hipotezler bulunan doğanın ya da fiziksel evrenin belirli yönlerini açıklama gücüne sahip, son derece iyi desteklenmiş önermelerdir (NRC, 1998).
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Radye jeneral temel, deprem anında üzerinde bulunan yapı ile beraber hareket etmeye başlar. Bu sayede binada oluşacak sarsıntıyı ve dolayısıyla hasarı en aza indirir. Tercih edilme nedeni ise deprem anında binaları temelden itibaren korumaktır. Bu sayede binalar sarsılmaktan ve görülebilecek olan hasarlardan korunur.
Radye temel, zemin yapısının dayanıklı olmadığı alanlarda bina dayanıklılığını ve bina sakinlerinin güvenliğini artırmak için kullanılan bir temel çeşididir. Bina zeminininin tamamına yüksek mukavemetli beton dökülerek yükün temele ve zemine eşit olarak dağılması sağlanır.
Teori, Fransızca "théorie" kelimesinden Türkçeye geçmiştir. Yani Fransızca kökenlidir. Kuram ise bunun Türkçe karşılığıdır. "Teori"nin TDK'ye göre karşılığına baktığımızda "kuram" olduğunu görürüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri