Delice zeytinyağı, zeytinyağı türleri arasında en çok bilinen ve en doğal zeytinyağı türlerinden biridir. Delice zeytinyağı halk arasında genellikler çoral olarak da bilinmektedir. Bu zeytinyağı türü, yabani zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilmektedir.
Genetiği ile oynanmadığı için hakiki organik olduğunu söyleyen Mustafa Dağlar, "35 kilo ile 20 kilo arasında zeytinden 1 litre yağ verir. Az verir yağı bu ama çıkan yağ çok değerli yağ olduğu için kıymetli.
Delice zeytini, doğada kendi kendine çıkan ve herhangi bir ıslaha uğramamış zeytin ağaçlarının bir meyvesidir. Normal zeytinlere göre daha küçük olup, daha yoğun bir tadı vardır. Düzenli dikilmiş zeytin bahçelerinde dölleyici olarak bulunabilir.
Yabani zeytin yağı, yabani zeytin ağaçlarının meyvelerinden elde edilen doğal bir yağdır. Yabani zeytin ağaçları, doğal olarak yetişen, insan müdahalesinden uzak ve ekolojik dengeyi koruyan alanlarda bulunur. Bu nedenle, yabani zeytin yağı organik ve doğal bir ürün olarak değerlendirilir.
Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
Bu sıralamada yer alarak, zeytin çeşitlerimizin ve zeytinyağlarımızın adını dünyaya duyuran diğer tüm üretici dostlarımızı da tebrik ediyoruz. Nova Vera, 2022 sıralamasında yamalak sarısı zeytinyağı ile 720 puan alarak Türkiye'nin 'en iyi zeytinyağı' oldu.” dedi.
Zeytinyağı dendiğinde akla ilk gelen şehir, Ayvalık'tır. Edremit Körfezi ve Ayvalık bölgesi, zeytinyağı üretiminde önde gelen bölgelerden biridir.
Antioksidan değer oldukça fazla olan delice zeytinyağının yemeklerinizden ziyada sabah aç karna 1 çay kaşığı tüketerek kullanabilirsiniz.
Sızma zeytinyağı; ısı ya da kimyasal eklenmeden, mekanik yollarla elde edilen bir zeytinyağıdır. Yapılan çalışmalar, sızma zeytinyağın genel sağlık için en kaliteli zeytinyağı olduğunu gösterdi.
Köy Lezzetlerim olarak Edremit doğal ortamında üretilen delice yabani sızma zeytinyağı 100 ml olarak sofralarınıza kadar ulaştırmaktayız.
Delice zeytinyağı halk arasında genellikler çoral olarak da bilinmektedir. Bu zeytinyağı türü, yabani zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilmektedir.
Bir bardağı ılık su koyun ve üzerine az miktarda zeytinyağı ekleyin. Gerçek zeytinyağı baloncuklar çıkartarak suyun üzerine çıkar ve su yüzeyinde kalır. Sahte zeytinyağı ise baloncuk çıkartmadan su yüzeyine çıkar. Bir süre sonra suya karışmaya başlar.
Hakiki zeytinyağı, 0 ve -6 derece arasında kaldığında donmaya ve kristalleşmeye başlar. Bu yüzden bir bardak zeytinyağını dondurucuya koyun, Yarım saat beklettikten sonra çıkartın. Bardaktaki zeytinyağının tamamı donmuşsa hakikidir. Ancak bir kısmı donmuş, bir kısmı sıvı kalmışsa gerçek olmayabilir.
10 yetişkin zeytin ağacınız varsa verimli yılında 10 teneke zeytinyağı alacaksınız demektir. Bu da 50 kilo zeytinden yaklaşık 18 litre yağ almak demektir. Bir dönümde 30 yetişkin ağaç olduğunu var sayarsak bir dönümden 30 teneke yani 30×18=540 litre yağ elde edilir.
Her bölgede yetişen zeytinin farklı özellikleri vardır. Bu da 1 litre zeytinyağı için gereken miktarı özellikle zeytin hamken yani yeşil ve yeterince yağlanmamışken 10 hatta 12 kilograma bile çıkabilir ama 1 litre zeytinyağı için ortalama 5 kilo zeytin gerekir. Yani, 1 kg zeytinden yaklaşık 200 ml zeytinyağı çıkar.
Premium extra virgin olive oil. Zeytin çeşidi: Delice (Yabani zeytin, OLEASTER). Zeytin olgunlaşma aşaması: Erken hasat,Ekim sonu. Zeytin hasat yöntemi: Elle veya mekanik çalkalayıcılarla hasat edilir.
-Sıcak Yemeklerde Hangi Zeytinyağı Kullanılır? Sıcak yemeklerde aroması ve kokusu diğer zeytinyağlarına göre daha yoğun olan Natürel Sızma Zeytinyağı kullanabiliriz. Sızma zeytinyağına göre daha hafif olan Natürel Sızma Zeytinyağı tat ve koku olarak yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
En sağlıklısı kesinlikle “erken hasat soğuk sıkım saf sızma zeytinyağı”. Çünkü besin değeri maksimum seviyededir. Yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir.
Dalından toplanan yeşil zeytin 15 gün boyunca tatlandırma işlemi için havuzlarda bekletilir. Yeşil zeytinlerin suyu belirli ölçüde değiştirilerek tatlandırılması sağlanır. Zeytinler bu havuzlarda tatlandırdıktan sonra yaban mersini ve pancar suyu içerisinde aroma alması için dinlendirilir.
Zeytin parçalarının uzun süre yağ ile birlikte olması zamanla yağın kalitesini olumsuz etkiler. Kısa süreli tüketimler için zeytinyağı tortusunu süzmeden kullanabilirsiniz. Ancak uzun soluklu kullanımlarda tortuları süzerek tüketmenizde fayda var.
Özellikle günlük ortalama 30,5 gram yani yaklaşık 3 tatlı kaşığı zeytinyağı tüketimi meme kanserine karşı yüksek koruyuculuğa sahip. Zeytinyağı açısından zengin Akdeniz tarzı diyet, tip II diyabet, kanser, kronik ve kardiyovasküler hastalıklar ile hipertansiyon riskini de azaltıyor. '
Natürel zeytinyağı
Fiyatları bakımından diğer zeytinyağı çeşitlerine göre daha pahalı olan natürel zeytinyağları kimyasal hiçbir işleme maruz kalmamalarından dolayı da en doğal yağ olarak kabul ediliyor.
Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı hakikiyse tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Ancak eğer zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının rengi pembeye dönecektir.
Natürel zeytinyağı, herhangi bir rafinasyon işlemi gerektirmeksizin doğrudan yenebilir halde olan zeytinyağı çeşitlerindendir. Asitlik derecesi düşük olan natürel zeytinyağı ürünleri; kendi içinde de natürel sızma zeytinyağı, natürel birinci zeytinyağı ve natürel ikinci zeytinyağı olmak üzere 3 çeşidi bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri