MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılı itibarıyla uygulanacak haftalık ders çizelgelerinde yaptığı değişiklik, iktidarın tercih ve yönelimlerini bir kez daha gözler önüne serdi.
Yani 8 saat zorunlu din dersine 8 saat zorunlu din dersi daha eklendi. Böylece ortaokulda din dersi 16 saate çıkarıldı. İlgili kararın beşinci maddesinde aynı zamanda tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilebileceği belirtiliyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayınladığı yeni haftalık ders çizelgesine göre, derslerin süresi değişmedi. Yani, ilkokulda bir ders saati 40 dakika, ortaokul ve lisede ise bir ders saati 45 dakika olarak devam ediyor.
2023-2024 eğitim öğretim yılından itibaren ders saatleri 30 dakika olacak. Bu değişiklik, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2023 yılının Mayıs ayında duyuruldu.
İlgili 36 soru bulundu
Ortaokulda din dersleri 16 saate çıkarıldı. Bununla birlikte, ortaokul birinci sınıflar için 18 saat Arapça dersi eklemesi de gözlerden kaçmadı. Liselerde din dersleri 8 saatten oluşuyor: dört saat zorunlu ve dört saat tercihe bağlı olarak seçilebiliyor.
(1) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Ortaöğretim kurumlarında bir ders saati süresi 40 dakikadır. Dersler arasındaki dinlenme süreleri okul yönetimlerince belirlenir.
11 Eylül'de başlayan 2023-2024 Eğitim yılı devam ediyor. MEB tarafından düzenlenen okullardaki teneffüs vakti ile ilgili yapılan açıklamayı haberimize ekledik. Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı.
Milli Eğitim Bakanlığının yeni eğitim döneminde uyguladığı programa göre din derslerinin sayısı artırıldı. 16 saate çıkarılan din eğitimi ile birlikte sanat, spor gibi dersler de kaldırıldı ya da azaltıldı.
Yönetmelikte bir ders saati süresinin 40 dakika olduğu, okul yönetimince tekli eğitim yapılan okullarda bir teneffüs en az 20 dakika, diğer teneffüsler için en az 15 dakika, ikili eğitim yapılan okullarda ise teneffüsler için en az 10 dakika süre ayrılacağı belirtildi.
Liselerde sekiz saat zorunlu olan din dersi, ayrıca dört saat zorunlu seçmeli, dört saat de tercihe bağlı seçmeli olacak şekilde toplamda 16 saate kadar yükseltildi. Haftalık ders çizelgelerinde yapılan değişiklikle, ikinci yabancı dille ilgili dersler de zorunlu olmaktan çıkartıldı.
Millî Eğitim Bakanlığı; Ağustos 2023'te yayımlanan Tebliğler Dergisi 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılından itibaren 9. sınıftan başlamak üzere Almanca dersinin kademeli olarak zorunlu dersler arasından kaldırılacağını duyurdu.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
1930 lu yıllarda bu dersler şehir ve köy ilkokullarından kaldırılmış, 1949 yılına kadar da okullarımızda Din dersleri okutulmamıştır. Bu derslerin okullarda okutulmaması ile ilgili olarak hukuki ve yasal herhangi bir düzenlemenin olduğuna dair bir belgeye bugüne kadar rastlanamamıştır.
7. sınıf öğrencilerinin sorumlu olduğu dersler; Türkçe, Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Görsel Sanatlar, Müzik, Teknoloji ve Tasarım, Beden Eğitimi ve Spor dersleridir.
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı'nca yayımlanan yeni haftalık ders çizelgesine göre, ortaokulda din dersi, 16 saate çıkarıldı. Öte yandan tüm ortaokullarda birinci sınıfta 18 saat Arapça dersi verilmesine olanak sağlandı.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanuni temsilcisinin talebine bağlıdır.
Türkiye'de Din Derslerinin Tarihçesi
Bu doğrultuda, dine mesafeli tek parti iktidarında 1920'li yılların sonundan 1950'li yıllara dek din dersleri müfredat programlarından tamamen çıkarılırken; 1950'lerden itibaren seçmeli din dersi uygulamasına geçildi ve son olarak 1982 Anayasası ile din dersi zorunlu hale getirildi.
Öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden birinin en az 20 dakika olması sağlandı. Yani tüm teneffüsler değil ancak en az 1 teneffüs 20 dakika olacak.
Teneffüsler en az 20 dakika olacak
Şu an teneffüsler 10 ila 15 dakika arasında değişiyor.
Temmuz ara zam ile kadrolu öğretmenler için ek ders ücreti, 51.15 TL'den 60.12 TL'ye yükselmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 60.12 TL olan ücretli öğretmenlerin ek ders ücretinde yüzde 25 artış yaptıklarını açıkladı. Böylelikle ek ders ücreti saatlik 75.15 TL oldu.
Dersler 60 dakika, 45 dakika ve 30 dakikalık süreli olarak 3 gruba ayrılmıştır. Özel eğitim isteyenler için süre ve yöntem ayrıca düzenlenir. Standart olarak uygulanan Ders Süreleri 45 dakikadır. İleri seviye öğrenciler için talep etmesi ve öğretmenin uygun görmesi halinde 60 dakikalık ders süresi uygulanır.
Sabah 07:30'da başlayan grup 12:30'da çıkar. Öğlenci grup 12:30'da başlar 17:30'da çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri