Tekniker ve teknik öğretmenler kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılan yapılarda şantiye şefi olarak görev alamazlar. Şantiye şefleri hakkında yönetmeliğin 6'ncı maddesine göre tam zamanlı olarak başka işte çalışanlar şantiye şefi olarak çalışamazlar.
Şantiye şefi olmak için; inşaat mühendisliği, inşaat teknolojisi veya ilgili bir alanda lisans eğitimi şarttır. Eğitim sonrasında herhangi bir inşaat firmasında stajyer olarak görev yapmak gerekir. Bu meslek için inşaat sektöründe en az 5 yıllık bir tecrübe gereklidir.
İnşaat teknikeri yapı planı ve blogu oluşturmak, saha denetimi yapmak, taşeron firmayı denetlemek, proje toplantılarına katılmak gibi işleri yapmakla sorumludur. Ayrıca detaylı olarak çizdiği projeleri denetlemek, gerekli izinlerini almak yine inşaat teknikeri sorumlulukları arasında yer alır.
Açıklamada şantiye şefleri için deneyim şartı getirildiği vurgulanarak, ilk kez şantiye şefliği yapacakların, inşaat alanı 1.500 metrekareye kadar olan yapılarda görev alabileceği ve bu şekilde bir işi bitiren şantiye şefinin bir üst gruptan iş alabileceği duyuruldu.
İlgili 29 soru bulundu
Tekniker ve teknik öğretmenler kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan veya yaptırılan yapılarda şantiye şefi olarak görev alamazlar. Şantiye şefleri hakkında yönetmeliğin 6'ncı maddesine göre tam zamanlı olarak başka işte çalışanlar şantiye şefi olarak çalışamazlar.
Madde 33 – Türkiye'de mühendislik ve mimarlık meslekleri mensupları mesleklerinin icrasını iktiza ettiren işlerle meşgul olabilmeleri ve mesleki tedrisat yapabilmeleri için ihdisasına uygun bir odaya kaydolmak ve azalık vasfını muhafaza etmek mecburiyetindedirler.
(6) Aşağıda (a), (b), (c) ve (ç) bentlerinde belirtilen koşulların tamamının sağlandığı binalardan toplam inşaat alanı 1.500 metrekareyi geçmeyenlerde teknik öğretmenler ve teknikerler meslek alanlarına uygun olarak aynı anda üç işi geçmemek üzere şantiye şefliğini üstlenebilir.
İnşaat Teknolojisi mezunları, inşaat şirketlerinde, müteahhitlik firmalarında, kamu kurumlarında, danışmanlık firmalarında, yapı denetim şirketlerinde ve proje yönetim firmalarında istihdam edilebilirler. Ayrıca, kendi işlerini kurarak bağımsız olarak çalışma imkanına da sahiptirler.
İnşaat teknisyeni duvar örme, kalıplama, sıva, boya gibi işleri yapar. Genellikle bir zanaat kolunda uzmanlaşır. Bir mimar ya da müteahhit ile birlikte çalışabildiği gibi kendi ofisinde de çalışabilir. Yapı ve bayındırlık işleri ile ilgilenir.
İnşaat Teknolojisi Programından mezun olan öğrenciler, DGS ile İnşaat Mühendisliği ve Mimarlık programlarına geçiş yaparak öğrenim hayatlarına devam edebilmektedir.
İnşaat teknolojisi eğitimi alan kişiler, dikey geçiş sınavına (DGS) girerek gerekli koşulları sağlamaları durumunda dört yıllık lisans programlarından inşaat mühendisliği veya mimarlık gibi bölümlere geçiş yaparak kariyerlerini bu yönde devam ettirebilirler.
eleman.net verilerine göre, İnşaat Teknisyeni 2023 yılında ortalama 34.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnşaat Teknisyeni , Ocak 2023 yılında ortalama 27.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 17.072 TL maaş alıyordu.
Teknik resim, bilgisayar destekli çizim, simülasyon programları kullanarak tasarım yapma ve çeşitli yazılımları kullanarak alanı ile ilgili sistemleri ve bileşenlerini seçebilme yeteneği kazanır, mimari-statik proje ve detaylarını çizebilir, yorumlayabilir.
eleman.net verilerine göre, Şantiye Şefi 2023 yılında ortalama 37.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Şantiye Şefi , Ocak 2023 yılında ortalama 30.360 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.744 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
c) Projelerin ilgili idarece onaylanmasından sonra, yapı ruhsatının yapı denetim kuruluşu ile ilgili bölümünün, kuruluşu temsilen, ortakları veya kuruluşça yetkili kılınmış inşaat mühendisi, makine mühendisi, elektrik mühendisi veya mimar olan personeli tarafından imzalanmasını sağlar.
Özellikle Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir.
CEVAP: Öğrencilerimiz mezun olmak için 40 iş günü staj yapmakla yükümlüdürler. Stajlar, yapı denetim firmalarında, proje ofislerinde, şantiyelerde yapılabilir.
İnternet üzerinden yapılan başvuruların incelenerek onaylanması için başvuru sahibinin ikamet ilinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bir dilekçe ile başvurulması gerekmektedir.
Yapı önem katsayısı birin üzerinde olan yapılarda (spor tesisleri, sinema, tiyatro, hastane, cezaevi vb.) mimarlar, inşaat mühendisler, makine mühendisleri, elektrik mühendisleri, elektrik elektronik mühendisleri şantiye şefi olabilir.
Melih Coşar. MADDE 10 – (1) Şantiye şefinin, yapım işinin uzmanlık alanına uygun olmak üzere mimar, mühendis veya bunlara ilişkin teknik öğretmen veya tekniker olması şarttır.
Ağu 08, 2017, 10:04 öö Temmuz 2017 itibarı ile, Yapı müteahhidi ile Santiye şeflerinin Ruhsata ve iskan belgesine imza atma zorunluluğu kaldırıldı. Yapı müteahhitleri ve şantiye şefleri bundan boyle yapı ruhsatlarına ve yapi kullanma izin belgelerine imza atmayacak...
İş deneyim belgesinin “iş bitirme, iş denetleme, iş durum, iş yönetme” adları verilen türlerinden iş denetleme ve iş yönetme belgelerini kamuda çalışan mühendis ve mimarlar bulundukları göreve göre alabilmekte ancak yine kamuda görev yapan teknikerlerin böyle bir hakkı bulunmamaktadır.
Hasar tespit işinin uzmanı denilebilecek mühendis, mimar ve inşaat teknikerlerinden oluşan ekipler, depremin etkili olduğu çevrede zarar gören binaları gözlemleyerek ne şekilde zarar gördüğünü, yapıların kullanılabilir olup olmadığı ve hasarın hangi derecede olduğunu belirler.
Bölümün amacı inşaat sektöründe görev alabilecek teknikler yetiştirmektir. İnşaat mühendisliğiyle karıştırılmaması gerekir. Mühendis ve teknikerin farkı, bölümü açıklayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri