Eğer ürünün son kullanma tarihi geçmişse veya son kullanma tarihi sizin ürünü tüketeceğinizi tahmin ettiğiniz tarihlere uyum göstermiyorsa, ürünü kesinlikle satın almamalısınız. Son tüketim tarihi geçmiş ürünler zehirlenmelere yol açarken, son tüketim tarihi yaklaşmış ürünler de tehlike arz eder.
TETT tarihi geçen ürünleri hiç düşünmeden tüketebilirsiniz. Çünkü bunlar bozulmayan, sadece tadı azalan ve aroması azalan ürünler. STT olanlarda da dondurulmuşsa hiç açılmadan derin dondurucuda fazladan bir yıl, buzdolabında muhafaza edilen ürünleri 3-6 ay sonra tüketebilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçen sucukları tüketmemelisiniz. Renginde değişimler başladıysa bunun sucuğun bozulduğunun bir işareti olabileceğini unutmamalısınız. Sucuktan olağanın dışında hoş olmayan bir koku geliyorsa yememelisiniz. Üzerinde beyaz-yeşil tabakalar, küflenmeler oluştuysa sucuk bozulmuş demektir, yememelisiniz.
·Elinizde fazla miktarda sucuk varsa ve uzun sürede tüketmeyi düşünüyorsanız en iyi yolu buzlukta saklamaktır. ·Sucuğu buzlukta veya derin dondurucuda yaklaşık 6 aya kadar rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ancak et ürünü olduğu için ne kadar doğru saklarsanız saklayın 6 aydan sonra tüketmeniz kesinlikle tavsiye edilmez.
Sucuğun içerisinde et ve sakatat vardır. Bu nedenle de iyi saklanmadığı takdirde kolay bozulabilir bir gıdadır. Özellikle evde yaptığınız sucuklar, hazır sucuklara göre çok daha kolay bozulabilirdir. Fabrikasyon işlemlerinden geçmeyen nemli sucuk, küflenmeye yol açar.
İlgili 35 soru bulundu
Sucuğun kokusunda keskin ve anormal kokular varsa tüketmemeniz gerekir. Sucuğun tadı da bozulup bozulmadığının göstergesidir. Tadında anormallik varsa, özellikle ekşilik varsa sucuk bozulmuş demektir. Sucukta küflenmeler meydana geldiyse, kesinlikle kullanmayın.
Buzdolabında sakladığınız açılmış sucukları son tüketim tarihinden önce tüketmelisiniz. Eğer elinizdeki sucuk miktarı fazla ve uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız size iki yöntem önereceğiz. Bu yöntemler ile sucuğu 6 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Fermente sucuklar, doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Sıcaklık, sucukların bozulmasına neden olabileceğinden 10-15 derece arasında tutulmalıdır. Fermente sucuk mutlaka kuru ve serin bir yerde saklanmalıdır. Sıcak ve nemli ortamlarda, sucukta küflenme ve bozulma riski artar.
Eğer bu noktada, bir buzdolabı poşeti kullanılacaksa poşetin ağzı açık bırakılmalıdır. Sucuk, zaman zaman nemli ve temiz bir bez ile silinmelidir. Bu saklama koşullarının sebebi, sucuğun nemini korumaktır. Eğer sucuk, hava almayan bir ortamdaysa terleyecek ve küflenecektir.
Bu gibi durumlarda sucukların buzdolabına asılması önerilmektedir. Ya da buzluğa koyarak, kurutma işlemi gerçekleşebilir. Hemen tüketilmeyecek olan sucuklar, derin dondurucuya kaldırılarak orada bırakılabilir. Buzdolabında 3 hafta kadar bırakılan sucukların kurutma işlemi tamamlanmaktadır.
Eğer sucuğun paketi hiç açılmamışsa, üzerinde yazan son tüketim tarihine kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Fakat eğer sucuğun paketi açıldıysa ve kalan sucuğu güvenli bir şekilde muhafaza etmek istiyorsanız, sucuğu önce bir kağıt havluyla ardından ise streç filmle sarmalısınız.
Tüm ürünler vakum ambalaj ile gönderilir. Ancak vakum sadece dışarıdan gelecek etkilere karşı korur, fire vermesini durdurur ve kolay paketleme sağlar. Vakumlamak ürünün kullanım ömrünü uzatmaz aksine özellikle sucukta kurumayı engellediği için ömrünü kısaltır kokma/ekşime yapar.
Sucukları Dondurucuda Saklamak
Donmuş sucukların lezzeti bozulabilir ve kıvamı sertleşebilir. Eğer sucukları dondurucuda saklamak zorundaysanız, dondurucu poşetlerinde saklayın ve donmuş sucukları çözdürmeden önce birkaç saat buzdolabında bekletin.
Konusu birçok kişi için merak edilen bir sorudur. Sucuk kurutularak muhafaza edilebilir ya da buzlukta saklanabilir. Bunun yanı sıra son kullanma tarihine kadar saklanacağı zaman buzdolabında bekletilmesi de yeterlidir. Uzun süreli bir saklama gerektiğinde ise parçalar halinde buzlukta bekletilebilir.
sıcak su altına koyacaksın , az'da mikrodalga varsa 1 dakka koy çözülsün sonra ısıt o kendine gelir.
Sucukların üretim sonrası dayanma süresi 60 gündür. Soğukta muhafazası için 2/4 °C sıcaklıklar önerilmektedir. Vakum ambalajlı olarak sucuğun 4 °C'de 180 gün muhafaza edilebilinmektedir.
Sucuk pişirmenin bir başka tekniği ise sucuğu suyla pişirmektir. Önceden ısıtılmış tavaya doğranmış sucuklar atılır ve üzerine yaklaşık iki yemek kaşığı su eklenir. Bu pişirme tekniğiyle sucuk, sulu kalır ve lezzeti korunur.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Fermente işlemi, etin lezzetini, aromasını ve tekstürünü arttırır. İşlem, sucuğun içindeki bakterilerin ve mayaların etteki şekeri ve nişastayı parçalamasına neden olur. Bu, sucukta tatlımsı bir lezzet yaratır. Ayrıca fermente işlemi, sucukta karakteristik bir ekşi tat ve kokunun oluşmasına da neden olur.
Ama nitrit kullanmadığınız için fermantasyon devam eder tadı değişir ve aşırı sertleşir. Bu sebep sucuğu hazır hale getirdikten sonra iyice poşetleyip buzluğa kaldırmak lazım. Benim sucuk serüvenim bu şekilde dostlar.
Suni kırmızı tonlarına sahip, çok yumuşak, nemli ya da sert sucuktan uzak durulması gerektiğini söyleyen Gürbüz "Kalitesiz sucuk pişirildiğinde aşırı şekilde küçülür, yendiğinde ise ağızda çabuk dağılır ve aşırı baharatlı bir tat bırakır" dedi.
İlk olarak, üretim aşamasında sucuk malzemelerinin kir ve kalıntılardan arındırılması amaçlanır. Diğer bir neden ise sucuğun içerdiği yüksek tuz miktarını azaltmak amacıyla yıkanmasıdır.
Açıkta kaldığı için uç kısımları sertleşen sucuklar, zararlı bakteriler üretebileceğinden, kuru ve bozuk bölümleri kesinlikle yenilmemelidir. Bu bölümler kesilerek alındıktan sonra, sucuk kabı ya da bağırsak içerisinde kalan temiz bölüm kontrol edilerek tüketilebilir. Son kullanma tarihli geçmiş sucuk yenir mi?
Fermente sucuk, işlem görmüş sucuktur. Fermantasyon işlemi ise bazı mikroorganizmaların çiğ etin içinde bulunan karbonhidratları dönüştürmesidir. Böylelikle, sucuğun pH değeri düşürülür ve bu da bağırsaklar ve sindirim sistemi için faydalı bir işlem olur.
· Sucuk hazırlama: Taze sucukları kurutmadan önce doğru şekilde hazırlamak çok önemlidir. Sucuklar yıkanmalı ve ardından gerekli büyüklükte kesilmelidir. Bazı yörelerde evde baharat eklenebilirken bazı yörelerde önceden baharatlanmış sucuklar satın alınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri