Ying yang sembolü, ying yang çemberi ve Tai Chi olarak da bilinir. Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir.
Yin Yang Sembolü
Zıtlıkların oluşturduğu bütünü temsil ettiği için bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve tam ortalarında siyahta bir beyaz, beyazda da bir siyah nokta bulunur. Yin sakinlik, yavaşlık, yumuşaklık anlamına gelirken yang ise kaos, hareket, sertlik anlamındadır.
Yin ve yang kavramı, Taocu felsefenin temelinde yatar. Günümüz popüler tüketim kültüründe denge ve iç huzur gibi şeyleri temsil eder halde çok rastlarız ona.
Tanım. Yin ve Yang'ın ilkesi; kadın-erkek, karanlık-aydınlık ve yaşlı-genç gibi her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olmasıdır. Eşit zıt çiftler birbirini çeker ve tamamlar. İlke, MÖ 3. yüzyıla hatta daha öncesine dayanır ve Çin felsefesinde, Çin tıbbında ve genel olarak kültürde temel bir kavramdır.
Yin Yang, doğadaki her şeyin evrensel bir prensibi olarak kabul edilir. Yin ve Yang, birbirini tamamlayan ancak birbirinden farklı iki zıt kavramdır. Yin; kadınsı, pasif, karanlık, soğuk ve yumuşak özellikleri temsil ederken Yang; eril, aktif, aydınlık, sıcak ve sert özellikleri temsil eder.
İlgili 31 soru bulundu
Yin; kutupların dişil, pasif, siyah, karanlık, soğuk tarafını temsil eder. Yang ise diğer kutuptaki eril, aktif, beyaz, aydınlık ve sıcağın karşılığı.
Her kutup, karşıtını içinde barındırır.
Yin Yang işaretinde siyahın üzerindeki beyaz nokta ve beyazın üzerindeki siyah nokta, bu ilkeyi temsil eder. Lao Tzu; Tao Te Ching'te Yin Yang sembolünün siyah kısmını, yani Yin'i pasif, gizemli ve dişil olarak tanımlar. Yang ise aktif, görünür ve eril özellikler taşır.
Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sem- bolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Teoriye göre doğadaki uyumun ayrılmaz parçası olan Yin Yang, dünyayı ve insanı açıklamanın Çincesi gibidir. Çin felsefesine göre dünya üzerinde sonsuzluktan sonra Yin ve Yang adlı zıt güçler var olarak enerjiyi temsil etmeye başlar.
Bu zıtlar Yin ve Yang olarak temsil edilir. Her ikisi de bir arada bulunur ve bu iki zıt güç olmadan hareket de mümkün değildir. Evrede bulunan her şey zıddıyla birlikte var olabilir. Yin ve Yang denildiğinde akla gelen amblem siyah ve beyaz renklerinden oluşmaktadır.
Eğer kişi çok erken uyanıyorsa ve bir daha uyuyamıyorsa, böbrek yin enerjisi eksik demektir. Aşırı rüya görmek ise karaciğer ısısının veya kalp ateşinin yukarı doğru çıkarak aklı etkilemesi anlamına gelir. Eğer kişi hiç uyuyamıyorsa, dalak ve karaciğer eksikliğine bağlı kan eksikliği var demektir.
[1] Bir kimsenin kendinden küçük olana hitap ederken kullandığı kelime; kardeş.
Artı işareti (+), genellikle bir toplama işlemi yapmak için kullanılan bir matematiksel semboldür. Bu işaret, genellikle matematikte, bilgisayar programlamada ve mantıksal ifadelerde kullanılır.
Yani “neden” insan zihnini, “niçin” ise eylemin amacını anlama çabasıdır.
Sembol Teo felsefesine aittir. Ayrıca sembol her şeyin zıttına dönüşebileceğini de anlatır. Sembolün ait olduğu din ise Teoizm'dir. Çin felsefesinde ortaya çıkmış olan bir inanıştır.
Bundandır ki insanda, hem yin hem yang, hem erkek, hem dişi enerjisi, hem madde, hem işlev, hem somut, hem de soyut biraradaydı. ÇİY enerjisi, bedendeki CAN enerjisi idi, hayattı, TEK'in varlıktaki tüm yansımalarıydı.
Bir Çin sembolü olarak bilinen yin ve yang sembolü, tarihçilerin verdiği bilgiye göre Çin'de uzun zaman hüküm süren bir Türk kavmi olan Choulara aittir. Yin yang sembolü, Türkler tarafından kararıg ve yaruk şeklinde adlandırılmıştır.
Siyahın içinde bulunan beyaz ve beyazın içinde bulunan siyah nokta ise zıtlıkların içinde her zaman bir ortak yan oluşunu simgeler. Yin Yang'a, iyi-kötü metaforu üzerinden bakacak olursak her kötülüğün içinde bir iyilik, her iyiliğin içinde bir kötülük olduğu felsefesi ortaya çıkar.
İki temel enerji
Yin/Yang prensibi evrenin iki temel enerjisini kapsar. Yin; Siyah, ölüm, kış, soğuk, dişi, pasif, gece, ay gibi nitelikleri temsil ederken Yang; Beyaz, yaşam, yaz, sıcak, eril, aktif, gün, güneş gibi nitelikleri temsil eder.
Yang ise eril enerjiyi… Eril enerji, zihinsel gücü, mantığı, sol beyin işlevini, savaşçılığı, konuşmayı temsil eder. Eril enerji, atak, kontrolcü, rekabet eden tarafımızdır. Dişil enerji ise tam tersi, kabulde olan ve izin verendir.
Taocu görsel sembollerin en bilineni Taiji sembolü olarak da bilinen Yin-Yang'dır.
Uyumu, siyah ve beyazın birliğini, ikililiği ve zıtlıkların birbirini tamamlamasını ifade eden Yin ve Yang; eski Çin Felsefesi'ne göre yaşam enerjisini oluşturan ana enerjiler arasında yerini alıyor.
Arapça ins kelimesinden türetilmiştir. "Beşer, insan topluluğu" anlamına gelen ins, daha ziyade insan türünü ifade etmekte olup bu türün erkek veya dişi her ferdine insî/enesî yahut insân denmektedir. Kelimenin aslının "unutmak" mânasındaki nesyden insiyân olduğu da ileri sürülmüştür.
İna uzaklaştırma, tencere ya da kap gibi gerekli olan ev eşyası, zahmete uğramak, içinde gibi anlamları ifade etmektedir. Osmanlı Türkçesinde ina, zayıf düşürme, geciktirme, alıkoyma anlamlarına gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri