Sağlık turizmi, sağlığın korunması, geliştirilmesi veya hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla kişilerin ikamet yerlerinden başka bir ülkeye seyahat ederek sağlık ve turizm olanaklarından yararlanmasıdır. Bu amaçla seyahat eden kişiye sağlık turisti denilmektedir.
“Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik” kapsamında sağlık turizmi yetki belgesini sadece iki tür kuruluş alabilir: sağlık bakanlığı tarafından faaliyet izni olan sağlık kuruluşları veya A Grubu seyahat acentası işletme belgesine sahip olan aracı kuruluşlar bu belgeyi alabilir.
Sağlık Turizmi; sağlığın korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesi amacıyla ikamet edilen yerden başka bir yere seyahat edilmesi ve gidilen yerde en az 24 saat kalınarak sağlık ve turizm olanaklarından yararlanılması olarak tanımlanabilir.
MADDE 5 – (1) Uluslararası sağlık turizmi kapsamında faaliyette bulunabilmek için; sağlık tesisinin ve aracı kuruluşun uluslararası sağlık turizmi yetki belgesi alması zorunludur. Yetki belgesi almayanların uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri Bakanlıkça durdurulur.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü sağlık merkezleri işletmeciliği alanlarında hizmet sağlayacak, kaplıca, sağlık otelleri gibi alanların işletmeciliğini yapacak ve bu alanda uzmanlaşacak öğrencilerin eğitildiği bölümdür.
İlgili 37 soru bulundu
Kariyer.net kullanıcılarının iş başvurusu yaparken paylaştıkları maaş beklentilerine göre, Sağlık Turizmi Uzmanı maaş beklentisi aylık ortalama 30.500 TL seviyesindedir. Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 27.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği mezunları; hastanelerin sağlık turizmi birimlerinde, hastane işletmelerinde, hasta ve yaşlı bakım evlerinde, sağlık merkezi işletmelerinde, kaplıcalarda, spa merkezlerinde ve termal otel işletmelerinde yönetici pozisyonunda görev alabilirler.
Türkiye'de de JCI akreditasyonuna uygun birçok hastane, kurum ve kuruluş sağlık turizmi alanında hizmet vermektedir. Özellikle İstanbul'da sağlık turizmi başta olmak üzere İzmir, Antalya, Ankara Aydın, Afyon, Bursa, Çanakkale, Kütahya, Manisa ve Denizli şehirlerinde sağlık turizmi yapılmaktadır.
Türkiye, Malezya, İsrail gibi ülkeler ise birçok açıdan avantajı bir arada bulunduran; coğrafi konum, turizm ülkesi olmaları, sağlıkta ileri teknoloji kullanmaları, kaliteli sağlık hizmeti sunmaları, ekonomik fiyatlı olmaları gibi nedenlerde bu ülkeler sağlık turistlerinin tercih nedenleri arasında yer alırlar.
Bugün dünyada en çok gidilen sağlık turizmi destinasyonları arasında Türkiye'nin dışında Güney Kore, Hindistan, Meksika, Tayland, İsrail, Malezya, Singapur gibi ülkeler geliyor.
Sağlık turizmi yetki belgesi alınabilmesi için uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkındaki Yönetmelik kapsamındaki iki tür kuruluştan biri olunması gerekir. Sağlık Bakanlığı tarafından faaliyet izni olan sağlık kuruluşları veya A grubu seyahat acentaları yetkinlik belgesi alabilir.
Sağlığına kavuşmak için ikamet ettiği ülkeden başka bir ülkeye herhangi bir sebeple tedavi amaçla gidilmesidir. Tedavi amaçlı gidene de sağlık turisti denir. Sağlık turizmi sadece hastanelerde tedavi için gidilen bir turizm çeşidi olarak değerlendirilmemesi gerekir.
Sağlık Turizmi Acentası Nasıl Kurulur ? Sağlık turizmi acentesi kurmak isteyen bir şirketin öncelikle 1618 Sayılı Yasa uyarınca işletme belgesi sahibi A grubu seyahat acentası olarak TURSAB'a kayıt olması gerekir. A grubu acentası olmak için aranan başvuru şartları TURSAB Sitesi'nde ilan edilmiş bulunmaktadır.
Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu Yetki Belgesi, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluşlara verilen önemli bir belgedir ve bir dizi yarar sağlar. Bu belge, bir ülkede sağlık turizmi faaliyetlerini yürütmek isteyen işletmelere verilir ve çeşitli amaçlar doğrultusunda kullanılır.
Türkiye iklimi, denizi, kumsalları, termal kaynakları, talassoterapi olanakları, ormanları, yaylaları yanında THY gibi dünya da en çok noktaya uçuş yapan bir ulusal havayolu markası ile sunduğu ulaşım kolaylığı sayesinde medikal turizm ve alternatif sağlık turizme için en ideal bölgedir.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği Bölümü, sağlık turizmi konusunda eğitim veren bir ön lisans programıdır.
Türkiye sağlık turizmi alanında dünyada en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasında ve toplam sağlık hizmetleri ihracatında ilk 10 içinde. Medikal turizm özelinde (ülke sınırlarını aşan hastanın tedavi edilmesi) Türkiye ilk 5 içinde.
Sağlık turizmi yetki belgesi sağlık kuruluşları veya seyahat acenteleri tarafından alınabilir. Seyahat acentelerinde A grubu işletme belgesi şartı vardır. Yetki belgesi alanlar sağlık turizmi teşviklerinden yararlanabilirler.
Sağlık Turizmi İşletmeciliği bölümü, 2 yıllık bir bölümdür.
Sağlık turizm işletmeciliği, mevcut sağlık hizmeti veya ürün ile ilgili reklamların planlanması, hasta ile iletişim, gerekli durumlarda tercümanlık desteği, hastanın uçak biletleri, havaalanından otele transiti, otel konaklamaları, hastane konaklamaları gibi baştan sona tüm adımların takibini sağlar.
T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi için Dil Yeterlilik Sınavı Okuma, Dinleme, Yazma ve Konuşma bölümlerinden oluşmakta ve Avrupa Dil Portfolyosunda belirlenen ölçütler doğrultusunda B2 seviyesinde dil becerisini ölçmektedir.
tarihinde #Bursa'da yapılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri