Dişi oymaya gerek yok Bir diş, içinde halihazırda çürümeye bağlı bir oyuk olmadığı sürece oyulmamalı ve dişe dolgu yapılmamalı.” diyor. CMS uygulaması için hastalara da önemli bir görev düşüyor.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Oluşmuş olan çürüğe mutlaka dolgu yapılması gerekir. Yapılmaması durumunda, bu diş çürüğü, dişin derinlerine ineceğinden daha büyük sorunlar oluşturacaktır. Bu durumda diş hekimi dişi çekmek ve yerine protez yerleştirmek zorunda kalabilir.
KİMLERE UYGULANMAZ? Dolgu maddeleri gebelere ve emzirme dönemindeki kişilere, 12 yaş altındakilere, immünsüpresif tedavi alanlara, aktif enfeksiyon ve inflamasyon bölgesine uygulanmaz.
Çünkü kanal tedavisi sonrası dolgu yapmak mümkündür. Çürük nedeniyle zarar görmüş bir dişe, normal fonksiyonunu ve görünümünü kazandırmanın bir yöntemidir. Diş hekiminiz size dolgu yaparken, önce çürümüş diş dokusunu uzaklaştırır, etkilenen alanı temizler ve boşluğu dolgu malzemesi ile doldurur.
İlgili 30 soru bulundu
Ağrıyan veya çürüyen her dişe kanal tedavisi yapılmaz.
Çiğneme veya baskı uygulama durumunda şiddetli diş ağrısı
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Kırık dişlerin tedavisi günümüzde çok başarılı şekilde yapılabilmektedir. Kırık dişler için birden fazla çözüm yöntemi var. Estetik dolgu, lamina, porselen / zirkonyum kaplama, implant gibi teknikler kırılmış dişlere başarılı bir şekilde uygulanabilmektedir.
Özellikle diş kırıklarında parça bulunmadıysa dişe hemen dolgu yaptırmak gerekir. Kırık dişlerin yanı sıra çürüyen süt dişlerine uygulanacak dolgularda geç kalınmamalıdır. Eğer çürüyen süt dişleri telafi edilmez ise çocuğun ağız içinde birçok sorun meydana gelebilmektedir.
Oyuk Çürük Diş Dolgu Tedavisi
Özellikle kısıtlı alanda kalan çürüğün dişten tamamen temizlenmesi ile diş kurtarılacaktır. Derinlemesine temizlik yapıldıktan sonra hasta ve uzman doktor eşliğinde dolgu türüne karar verilir Amalgam ya da porselen dolgu ile dolgu işlemi tamamlanacaktır.
Eğer diş çürüğü mekanik olarak temizlenirse, kavitedeki mikroorganizmalar iyi temizlenmezse, dezenfekte edilmezse altta bırakılan çürük yapan mikroorganizmalar dolgu yapılan dişi tekrar çürütebilir.
DOĞRUSU: İyi yapılan bir kanal tedavisi ve üst yapı sayesinde diş ömrü kısalmaz. Dişin canlılığını sağlayan pulpa dokusunun çıkartılmasına bağlı olarak tedavi edilen diş kırılmaya karşı daha hassas hale gelebilir. Bu noktada üst restorasyon için dişe dolgu veya kuron yapılması kararında dikkat etmek gerekir.
Doktora gideceksiniz ama kafanıza bir soru takıldı. Kanal tedavisi yapılan dişlere dolgu dışında kaplama yapılması gerekli midir? İlk başta şunu söyleyelim, kanal tedavi sonrası ya dolgu yaptırırsınız ya da kaplama, tercih tamamen size bağlı tabi özel durumlarda doktorunuz sizi yönlendirecektir.
Apseli dişe kanal tedavisi yapılır mı? Apseli bir dişe dolgu yapılmaz ama apseli dişe kanal tedavisi yapılabilir. Diş apsesi diye tanımlanan problem dişin pulp odasında meydana gelen iltihaplanma sonucu oluşan bir enfeksiyon durumudur. Bu tür vakalarda diş etrafında şişlik, ağrı ve hassasiyet görülebilir.
Analgam dolgu: Gümüş, çinko, bakır, ve civa karışımından oluşan bir dolgu malzemesi hazırlanarak kullanılır. bu dolgu malzemesinin % 50 kadarını civa oluşturur. Genellikle arka dişlerin dolgularının yapılmasında analgam dolgular kullanılır.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması veya ileri seviye çürük olması durumlarında Kuron tedavisi uygulanır. Diş hekimi, dişin bir kısmını gerektiği kadar yontar. Daha sonrasında ise, dişe kaplama geçirerek kırık dişin normal bir diş gibi olması sağlar.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Diş Dolguları
Dişlerde oluşan çürük durumunda çare bu dişe dolgu yapmak olacaktır. Genel diş hekimliği en çok bu durumla ilgilenmektedir.
2.Çürük Dişime Dolgu Yaptırmazsam Ne Olur? Çürük dişin sinir ve damarlarını içeren kanallara doğru ilerleyerek dişin enfekte olmasına, iltihap ve ağrı tablosu gelişmesine neden olabilir. Bu durumda dişe kanal tedavisi yapılması gerekir. Daha ileri aşamalarda çürük ilerlediğinden dolayı dişin çekimi gerekebilir.
Dişin canlı dokusuna yani sinirlere çok yakın bir dolgu yapılmışsa 3 haftaya kadar süren soğuk ve sıcak hassasiyeti olması normaldir. 3 hafta içerisinde hassasiyet yavaşça azalacak ve geçecektir. Eğer geçmiyorsa hekiminizle iletişime geçiniz.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Görsel muayene ile oyuklar teşhis edilebilir ancak çürümenin ilk aşamalarında röntgen filmlerinden faydalanmak gerekir. Panoramik diş röntgeni, çene kemiği de dahil olmak üzere bütün dişleri gösteren röntgen türüdür. Çürük lezyonlarını teşhis etmek için de panoramik X-ray filmleri kullanılır.
Diş çürüğü başlangıcı tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bunun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri tedavisi için en sık tercih edilen yöntem diş dolgularıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri