Solid State Disk (SSD) sürücüler, diğer hard disk sürücüleri ile karşılaştırıldığında daha hızlı veri aktarımı sağlarlar. SSD'lerde veri depolamak için NAND bellek kullanılır ve diskler, mekanik parçaları olmadığı için daha hızlı çalışır.
1) SSD Disk Daha Hızlıdır
SSD diskler klasik bir diske göre 10 kat daha hızlıdır. Günümüzde normal bir masaüstü bilgisayar saniyede 90 MB dizüstü ise 50 MB veri okurken SSD saniyede 200 MB veri okuma kapasitesine sahiptir.
SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir. Bu, işlemci ve sistem performansını sınırlayabilir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Nu noktada normal bir hard diskte hız değeri 543 MB ve 516 MB civarındadır. M2 SSD türünde bir sabit disk için ise bu değer 1750 MB ve 1650 MB civarına çıkabilir.
İlgili 43 soru bulundu
RAM, sabit diskten çok daha hızlı olduğundan belirli uygulamaları burada çalıştırarak performans artışı sağlayabilirsiniz. Ancak RAM'in depolama kapasitesi kısıtlı olduğundan her şeyi RAM üzerinde çalıştırmanız mümkün olmayacaktır.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
Bilgisayarlar dahili ve harici hafızalarıyla çalışan aletlerdir. Bu SSD ne kadar dolarsa veya sistemsel arıza olursa çalışması yavaşlar.
Minimum düzeyde 256GB standart bir oyuncu için temel seviye olabilir ancak oyun boyutu yüksekse sürekli olarak yaz sil yapmak gerekebilir. Bu yüzden en az 500 GB kapasiteli ya da mümkünse 1 TB kapasiteli SSD tercih etmek iyi bir seçim olabilir.
SSD'lerde kullanılan teknoloji içeriği bilgisayar sistemimizde ki RAM'e benzediği için çok hızlı ve çok etkin bir şekilde iş yapmasına olanak tanıyor. Bu performans içeriği, data içerisinde ki bilgilerin RAM'e ve sonrasında işlemciye gönderilmesini inanılmaz şekilde hızlandırabiliyor.
SSD'lerin amacı temelde HDD ile aynıdır: Dosyalarınızı uzun vadeli kullanım için saklamak. SSD'nin farkı ise "flaş bellek" denilen bir tür bellek birimi kullanmasıdır. RAM'e benzetebileceğimiz bu depolama birimi, RAM'in aksine elektrik kesildiğinde dahi veriyi tutmayı başarır.
SSD'nin Ömrü Nedir? Bir SSD'nin ömrü birçok değişkene bağlıdır çünkü çoğu durumda her şey sürücünün nasıl kullanıldığına bağlıdır. Yakın tarihli bir çalışmada SSD'lerin ömrünün yaklaşık 10 yıl olduğu belirlendi ki bu fena bir süre değil.
Sürücü hızının ölçülmesinde birçok faktör bulunmaktadır. Ancak teknoloji yayımlarında görev yapan çok sayıda değerlendirici SSD'lerin daha hızlı olduğunu belirtmektedir. Örneğin rastgele okuma performansları karşılaştırıldığında SSD'ler yüksek performanslı HDD'lere göre yüzde 20.000 daha hızlı olabilmektedir.
SSD'ler HDD'lerden 35 ila 100 kat daha hızlıdır.
Hızda SSD'yi utandıran rakip
Hız olarak SSD'leri utandıran bir depolama çözümü: RAM Drive! Bilgisayarımızda kullandığımız RAM'lerden oluşan bir sabit disk türü. Elbette bu noktada RAM Drive ve RAM Disk tabirlerinin farkına değinmemiz gerekiyor. RAM Disk, RAM'lerin sanal bir sabit disk olarak kullanılması.
SSD'nizi sıfırlamak ya da biçimlendirmek için yola çıktığınızda tüm verilerin silineceğini bilmeniz gerekir. Bazı durumlarda silinen veriyi geri getirmek mümkün olsa da çoğunlukla bu işlem geri alınamaz. Bu nedenle, SSD sıfırla işleminden önce verilerinizi harici bir diske yedekleyerek işleme başlayabilirsiniz.
SSD'lerin genellikle 5-7 sene dayanması beklense de çoğu SSD, bu süreden önce bozulabiliyor. Bu yüzden SSD kullanırken hangi işaretlere dikkat edeceğinizi bilmenizde büyük fayda var.
2. SSD'ler HDD'lerden Daha Hızlıdır
SSD'ler, HDD'lerden yüz kata kadar daha hızlıdır. SSD'ler bilgisayarınız için daha kısa açılma süreleri, daha hızlı veri transferi ve daha büyük bant genişliği sunar.
@byRench SSD ve HDD birbirinden bağımsız çalışan depolama birimleridir. Birinin yavaş olması diğerinin hızını etkilemez.
Fakat SSD'ler HDD'ye oranla çok daha hızlı işlem gerçekleştirirler. Bu iki depolama arasında en belirgin fark, oyunların yüklenmesi için beklenecek süredir. SSD'ye sahip olan bilgisayarlarda oyunu oynamak için açtığınız her zaman oyunun yüklenmesi için çok daha kısa süre beklerken HDD'de bu süre daha uzun sürmektedir.
SATA SSD'ler, M2 SSD'ler kadar hızlı değildir, ancak yine de geleneksel sabit disk sürücülerine göre daha hızlıdırlar.
SSD'ye yönelmemizi gerektiren şey hız arayışımız olduğu için, okuma/yazma hızı bizim için neredese en önemli kriter. MB/Sn cinsinden SSD paketlerinde yer alan bu bilgi ortalama olarak 300-500MB/Sn aralığında değişmektedir. Kısacası ne kadar yüksek okuma/yazma hızına sahipseniz o kadar iyi bir SSD alıyorsunuz demektir.
Normal SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları sırasıyla 543 MB ve 516 MB'dir. M2 SSD'lerin ortalama okuma ve yazma hızları ise 1750 MB ve 1650 MB civarındadır Flash drive (USB); küçük ve taşınabilir olan hepinizin "Flaş bellek" olarak bildiği cihazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri